ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπλίνκεν: Στοπ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου – Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Βίντεο με μέλη του Moskva από τους Ρώσους – Προειδοποιεί τη Μόσχα ο Ζελένσκι

Στο τραπέζι ξανά η πρόταση για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ενώ ο κ. Πούτιν, είπε σήμερα στο Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Στο μεταξύ για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν το Κίεβο, την Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις-κλειδιά, με στόχο τον έλεγχο της χώρας. Σοκ προκαλούν οι εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης στις πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία. Στη Μαριούπολη έγινε το νωρίς το μεσημέρι νέα προσπάθεια εκκένωσης, όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές. Για τον σκοπό αυτό ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα). Και η σημερινή προσπάθεια όμως όπως μεταδίδει η ουκρανική τηλεόραση απέβη άκαρπη.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις οι Ρώσοι τερμάτισαν την προσωρινή εκεχειρία με βομβαρδισμούς, ενώ από τις πλευρά της η ρωσική πλευρά κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για αθέτηση της συμφωνίας. Άλλες πληροφορίες, ανέφεραν ότι πυρά δέχθηκε και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό προξενείο. Ο πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Χθες οι άμαχοι που κατάφεραν να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη ήταν ελάχιστοι, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα οχήματα και καύσιμα, δεν υπήρχε παρουσία διεθνών οργανισμών και εγγυήσεις ασφαλείας και η εκεχειρία κατέπεσε, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Επιπλέον, από τις τοπικές αρχές έγινε γνωστό ότι δεν έγινε καμία μεταφορά βοήθειας, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης (πόσιμο νερό και τρόφιμα) για τους εγκλωβισμένους.

«Το βράδυ, οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται ακόμα στη Μαριούπολη και οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε: «Για να πιουν νερό έφτασαν σε σημείο να μαζέψουν και να λιώσουν χιόνι, δεν υπάρχει, ρεύμα και τροφή, οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει πολλά μαγαζιά». Η κατάσταση είναι δραματική και επιδεινώνεται κάθε μέρα, τόνισε ο Λοράν Λιγκοζάτ, οργάνωσης στην Ουκρανία. Νέα έκκληση για προστασία των αμάχων απηύθυνε ο Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας ότι «οι άμαχοι δεν είναι στόχος».

Η κατάπαυση του πυρός εφαρμόστηκε άτυπα για λίγες ώρες στο Κίεβο και χιλιάδες κάτοικοι πήραν το δρόμο προς τα δυτικά σύνορα. Οι μάχες ξανάρχισαν όμως το βράδυ και, από πολλές πλευρές, εκφράζονται φόβοι ότι ομάδες προσφύγων ενδέχεται να εγκλωβίστηκαν σε περιφερειακές και επαρχιακές οδούς, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τις γειτονικές χώρες.

Μάχες αναφέρθηκαν σε Κίεβο, Χάρκοβο, Τσέρνιχοφ, Μικολάιφ, αλλά και στην Οδησσό, όπου όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου αναμένεται σήμερα σφοδρός βομβαρδισμός, από ξηρά και θάλασσα, με τα ρωσικά πλοία να έχουν κάνει κλοιό γύρω από το λιμάνι

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο και ανακοίνωσαν ότι στόχο έχουν την κατάληψη υδροηλεκτρικού φράγματος Κάνιβ νότια της πρωτεύουσας. Το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη για την πορεία των ρωσικών δυνάμεων.

Ρωσικό πετρέλαιο

Στο μεταξύ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν δήλωσε ότι  ΗΠΑ και η Ε.Ε. «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία. «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Ο κ. Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το CNN, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Λέγοντας ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του», σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όταν ρωτήθηκε για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τον βρετανικό κολοσσό Shell, απάντησε: «Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο». «Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μυρίζουν ουκρανικό αίμα», είπε, προτρέποντας «όλες τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία» για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Επιμένει ο Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν κατά την συνομιλία του με τον Ε.Μακρόν του επεσήμανε πως η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο κ. Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες». Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

 

 

 

Προειδοποίηση  για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο και ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Τόνισε επίσης πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ένα αίτημα του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας».

O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.
.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν είχε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία, ανακοίνωσε η Άγκυρα. Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε πως “η στρατιωτική επιχείρηση” θα σταματήσει αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και οι αξιώσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Τόνισε επίσης ότι η επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην εβδομαδιαία ομιλία του προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αεροπλάνα ζήτησε ο Ζελένσκι από ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι, μίλησε χθες στην επιτροπή Εξωτερικών του Κογκρέσου των ΗΠΑ και επανέλαβε το αίτημα για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ζήτημα που πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς γερουσιαστές Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ανταποκριθεί. Θερμό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της επιτροπής Μπομπ Μενέντεζ.

Γερουσιαστές και βουλευτές υποσχέθηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν χθες και όπως ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα, ζήτησε οικονομική ενίσχυση για την Ουκρανία και επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία.

Σε Πολωνία και Βαλτική ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία με την Ουκρανία και από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι το Κίεβο δείχνει κατανόηση στην άρνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που θα έφερνε την Βορειοτλαντική Συμμαχία σε εμπλοκή με τη Ρωσία. Ο Κουλέμπα, δήλωσε ότι «το σημαντικότερο αίτημά μας αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Η συζήτηση για την παραχώρηση αεροσκαφών ρωσικού τύπου από χώρες του ΝΑΤΟ (η Πολωνία αρνήθηκε) στην Ουκρανία, προκαλεί επίσης προβληματισμό αλλά και εντάσεις στις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Υπάρχουν όμως και πρακτικά ζητήματα, εάν μπορούν οι Ουκρανοί πιλότοι τα πάνε για να τα παραλάβουν και στη συνέχεια να πετάξουν στην Ουκρανία, καθώς ο εναέριος χώρος αφενός ελέγχεται από τη Μόσχα και αφετέρου η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανήλθε χθες και δήλωσε ότι «είναι παράλογη ενέργεια η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, καθώς δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την σταθερότητα της περιοχής». Ο ουκρανικός στρατός ζήτησε και ενισχύσεις από εθελοντές, από όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Επιτείνεται η προσφυγική κρίση απ’ το Ουκρανικό

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στις γειτονικές δυτικές χώρες υπολογίζονται σε 1.400.000, ενώ άλλες 100.000 άνθρωποι από τις ανατολικές περιοχές έχουν περάσει στη Ρωσία.

Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πότε και που θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά ο 3ος γύρος αναμένονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Και χθες, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν και νέες πρωτοβουλίες για συγκέντρωση βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Οι απώλειες στο Ουκρανικό σύμφωνα με τις δύο πλευρές

Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Τον θάνατο μέλους που συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδας της Ουκρανίας στον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία επιβεβαίωσε το Κίεβο, ενώ είχαν προηγηθεί αναφορές ρωσικών υπηρεσιών ότι τον εκτέλεσαν συμπατριώτες του για προδοσία. Πρόκειται για τον Ντένις Κίρεφ ο οποίος –όπως δήλωσε αργά χθες το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας– «έπεσε κατά την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων μαζί με άλλα δύο μέλη του υπουργείο Άμυνας».

«Πέθαναν, υπερασπιζόμενοι την Ουκρανία, και η πράξη τους μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες, σε απάντηση των φημών ότι ήταν πράκτορας της Μόσχας και τον σκότωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx