ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Παροξύνεται η ψυχρή σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Synodos NATO Ukrania

Ένα κρίσιμο τριήμερο για τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας αρχίζει σήμερα με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη και τις Συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ομάδας G-7, οι οποίες θα διεξάγονται εκ παραλλήλου στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα έχει στις αποσκευές του και ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Το περιεχόμενο δεν είναι γνωστό πλήρως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο να κληθούν να επιβάλουν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, ρισκάροντας να βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με αντίποινα της Ρωσίας.

«Ενα από τα κομβικά σημεία της ανακοίνωσης που θα κάνουμε με τους συμμάχους μας, θα επικεντρώνεται στην επιβολή νέων κυρώσεων, αλλά και στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μία κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την ρωσική εισβολή, την ρωσική προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων και την προσπάθεια οποιασδήποτε χώρας να βοηθήσει τη Ρωσία να υποβαθμίσει ή να αντιπαρέλθει τις κυρώσεις» δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για θέματα Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μαζί με τις προτάσεις νέων κυρώσεων θα υποβάλει και πρόταση ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-ΕΕ προκειμένου να καλυφθεί το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Παρόξυνση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας ανέβηκαν περαιτέρω, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ». Σχετική πρόταση είχε διατυπώσει η κυβέρνηση της Πολωνίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην πολωνική πρόταση αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν». Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι «ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες για αποβολή της Ρωσίας από την Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους». Υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της Ρωσίας τάχθηκε η Κίνα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες απέλασης για «45 Ρώσους κατασκόπους που υποδύονταν τους διπλωμάτες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι. «Κατά τρόπο συγκροτημένο και αποφασιστικό, θα διαλύσουμε το δίκτυο των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην χώρα μας», ανέφερε στο Twitter. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια και το Βουκουρέστι, όχι όμως τέτοιας κλίμακας. Η κίνηση της Βαρσοβίας σημαίνει ότι η ρωσική πρεσβεία στην πολωνική πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς προσωπικό και κατά έμμεσο τρόπο παραπέμπει σε ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Μπάιντεν κατά Κρεμλίνου για χημικά

Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία. Είναι, είπε, «μία πραγματική απειλή». Νωρίτερα με ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη θα γίνει σαφές ότι η Δύση είναι ενωμένη: «Σε αυτό το ταξίδι θα κάνουμε σαφές ότι η Δύση είναι ενωμένη στην άμυνα της δημοκρατίας. Ο Πούτιν νόμιζε πως θα μας χωρίσει, αλλά εμείς είμαστε ισχυρότεροι απ’ ό,τι ήμασταν σε οποιοδήποτε σημείο της πρόσφατης ιστορίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι ο Πούτιν θα πληρώνει ένα βαρύ οικονομικό τίμημα για τις ενέργειές του».

Πούτιν κατά ΕΕ για κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πριν από λίγο ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές μόνον σε ρούβλια για παραδόσεις φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες», στις οποίες κατέταξε όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, λόγω των κυρώσεων. «Αποφάσισα να εφαρμόσω σειρά μέτρων για τη μεταφορά της πληρωμής για προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες σε ρωσικά ρούβλια», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μέσα σε μία εβδομάδα».

Στόλτενμπεργκ για ανατολική πτέρυγα

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αύριο, θα συμφωνήσει στην ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο γγ του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αναμένω πως οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην ενίσχυση σε όλους τους τομείς, στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Με τις νέες ομάδες μάχης καθώς και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ «θα διαθέτει οκτώ πολυεθνικές μονάδες στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας».

Ο Πεσκόφ για πυρηνικά όπλα

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία εξελίσσεται ακριβώς σύμφωνα με τη στόχευση και τα σχέδια, που είχαν εκ των προτέρων γίνει», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ ο πόλεμος είναι «μια σοβαρή επιχείρηση με σοβαρούς στόχους». Στόχος της Ρωσίας, όπως είπε, «δεν είναι η κατοχή της Ουκρανίας». Για την Μαριούπολη που ρωτήθηκε ειδικά λόγω της δραματικής κατάστασης των αμάχων ο Πεσκόφ δήλωσε ότι εκεί «ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού είναι να εκκαθαρίσει τις εθνικιστικές μονάδες». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα είπε ότι «το δόγμα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας προβλέπει τη χρήση πυρηνικού όπλου μόνο σε περίπτωση απειλής για την ίδια την ύπαρξη της χώρας».

«Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς αυτός για μία πυρηνική δύναμη» σχολίασε την αναφορά Πεσκόφ στα πυρηνικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

Κύκλος επαφών Μακρόν

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη πυροδότησε νέο γύρο επικοινωνιών μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνομιλεί διαδοχικά με Σολτς και Ντράγκι, ενώ σύμφωνα με το μέγαρο Ηλυσίων είχε και νέα μακρά συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και στη συνέχεια με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Συνεργάτες του προέδρου Μακρόν ανέφεραν ότι αν και δεν διαφαίνεται σύντομα συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι επαφές πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση» είπε ο Σόλτς μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 και τόνισε την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, των οποίων η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Διαφωνίες στην ΕΕ για εμπάργκο

Υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων και της επιβολής εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενώ αντιθέτως η Κεντρική Ευρώπη επιμένει στην εξαίρεση του τομέα της ενέργειας από το πακέτο κυρώσεων. Πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα έχει προηγηθεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που την Πέμπτη, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax Ukraine.

Τα προσχέδια απόφασης της ΕΕ είναι ανοιχτά στα κρίσιμα κεφάλαια των κυρώσεων, ενώ αντιθέτως έχουν προχωρήσει στα επιμέρους ζητήματα, της σύστασης ειδικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, την διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, την πολιτική αντιμετώπισης των πιθανών ελλείψεων στην αγορά σιτηρών και άλλων δημητριακών και επίσης την σύσταση ταμείου για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας των προσφύγων της Ουκρανίας.

Ως προς την Σύνοδο των επτά πλουσιότερων χωρών G-7, θα εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και οι παρενέργειες αλλά και τα σενάρια για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στις δυτικές οικονομίες.

Το δράμα της Μαριούπολης

Στο πολεμικό πεδίο, το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ η Ρωσία άρχισε να βάλλει κατά της πόλης από την Αζοφική Θάλασσα, με πυραύλους από πλοία. Μέσα στην πόλη οι αμερικανικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μάχες σώμα με σώμα.

Ο αριθμός των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπολογίζεται σε 200.000 και όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, τουλάχιστον 100.000 θέλουν να φύγουν, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούσαν εκτός της πόλης. Είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα, στο υπόγειο του θεάτρου. Το πρωί ότι ανακοινώθηκε συμφωνία Κιέβου-Μόσχας για εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά και πάλι δεν περιλαμβάνεται η Μαριούπολη. Η Ουκρανή αντιπρόεδρος δήλωσε ότι όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη θα πρέπει να βρουν δικό τους μέσο για να πάνε στην γειτονική πόλη Μπερντιάνσκ.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. «Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο Ζελένσκι και χαιρέτισε την πρόταση Δένδια για ανθρωπιστικό διάδρομο με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Συνομιλία Δένδια-Κουλέμπα

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο μεσημέρι Δένδιας-Κουλέμπα και σύμφωνα με την ανάρτηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αυξηθούν. Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ευχαριστώ τον Νίκο Δένδια για τις προσωπικές του προσπάθειες να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και στην ελληνική κοινότητα», ανέφερε ο Κουλέμπα στο Τwitter.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά. Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου»

Στη Χερσόνα, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλει τη Μόσχα ότι δεν αφήνει τους κατοίκους να φύγουν, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην πόλη είναι απελπιστική λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων.

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν χθες τα περίχωρα της Οδησσού, με στόχο να αποκοπεί η πόλη και η χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν χθες και στα προάστια του Κιέβου. Tηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη-«καμικάζι» έπληξαν ένα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι διασώστες ανέσυραν έναν νεκρό στρατιώτη.

Το γερμανικό κοινοβούλιο τήρησε χθες ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μπόρις Ρομαντσένκο, ο οποίος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο. O 96χρονος είχε επιζήσει από πολλά ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων το Μπέργκεν-Μπέλσεν και το Μπούχενβαλντ. Σκοτώθηκε στο Χάρκοβο όπου έμενε, από πυρά πυροβόλων κατά τη διάρκεια επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων.

Σήμα ΟΗΕ για επισιτιστική κρίση

«Δαπανήστε τώρα χρήματα κατά της πείνας ανά τον κόσμο, αλλιώς θα υποφέρουμε αργότερα από μεταναστευτική κρίση», προειδοποιεί τους ηγέτες των δυτικών χωρών ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (World Food Programme). Ο Ντέιβιντ Μπίζλι δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα με την διατάταξη της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και την άνοδο των τιμών. Αυτά είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις φτωχότερες και πληττόμενες από πείνα περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και στη δημιουργία μιας άνευ προηγουμένη μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε.

https://www.wfp.org/news/wfp-ramps-food-operation-ukraine-and-warns-worlds-hungry-cannot-afford-another-conflict

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι