Ουκρανικό: Κατέγραψαν προθέσεις στην Κωνσταντινούπολη – Τηλεδιάσκεψη Κορυφής
29/03/2022Κατάπαυση του πυρός δεν επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης , ωστόσο υπήρξε μια πρώτη σοβαρή καταγραφή προθέσεων Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «η πιο ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έγινε σήμερα» και τόνισε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν σε επόμενη φάση τα πιο δύσκολα ζητήματα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ευρωπαίους συμμάχους, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στην κλήση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η «τηλεδιάσκεψη κορυφής» θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα για την κατάπαυση του πυρός.
Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη η ουκρανική πλευρά σημείωσε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μη ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία. Οι διαπραγματευτές του Κιέβου πρόσθεσαν ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε πιθανούς ρωσικούς όρους και ότι η Ουκρανία θα ήθελε να υπάρχουν πλήρεις ειρηνευτικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ουκρανία θα συμφωνήσει σε ουδέτερο καθεστώς εάν συμφωνηθούν οι προτάσεις της, πρόσθεσαν.
Παράλληλα η ρωσική πλευρά περιέγραψε τις συνομιλίες απλώς ως «εποικοδομητικές» και ότι το αποτέλεσμα θα αναφερθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.
Οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις πλευρές των αντιμαχομένων, αλλά και από την Τουρκία, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Λαβρόφ και Κουλέμπα που αναμένεται να οριστεί εντός της ημέρας.
«Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές» ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής ομάδες Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ενώ από την άλλη η διαπραγματευτική ομάδα του Κιέβου ανέφερε ότι είναι «εφικτή μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένκσι». Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών δεν θα συνεχιστούν αύριο, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών».
Ο «πιό φιλόδοξος στόχος για το Κίεβο είναι μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταστήσει σαφές ότι η Μόσχα «δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των συνομιλιών» και θεωρεί ότι το Κίεβο ακολουθεί παρελκυστική τακτική «αποφεύγοντας να δεσμευτεί στα κρίσιμα θέματα» που βρίσκονται στο τραπέζι.
#BREAKING 1st day of peace talks between Russia, Ukraine in Istanbul ends
— Anadolu English (@anadoluagency) March 29, 2022
Υποδεχόμενος τις δύο αντιπροσωπείες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen müzakere toplantısında konuşuyor.
Canlı izlemek için; https://t.co/G0Zoadk2aD
— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) March 29, 2022
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στο προεδρικό μέγαρο της Πόλης ήταν και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς. Την πληροφορία μετέδωσαν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο ρόλος του Αμπράμοβιτς
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν με δηλώσεις του στο CNN διευκρίνησε ότι ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ως διαπραγματευτής: «Ο Αμπράμοβιτς ήρθε στην Τουρκία ως μέλος μιας ομάδας διαπραγματευτών. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω όμως: Ήρθε ως κάποιος που διορίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ως διαπραγματευτής».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τις φήμες πως ο Αμπράμοβιτς έπεσε θύμα δηλητηρίασης, λέγοντας πως είναι μέρος «πολέμου παραπληροφόρησης». Ο Πεσκόφ τόνισε ότι ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αποστολής, αλλά η παρουσία του είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Ως προς τις συνομιλίες, συνέστησε υπομονή και τόνισε ότι «σήμερα ή αύριο θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόοδος».
Δύο βασικά ζητήματα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, από ουκρανικής πλευράς: Οι διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Πρόσθεσε ότι «η κατάπαυση θα αφορά ανθρωπιστικούς λόγους».
Από τη γαλλική Προεδρία ανακοινώθηκε το μεσημέρι ότι πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ημέρας. Νωρίτερα στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Σοϊγκού τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην περιοχή Ντονμπάς: «Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την κύρια προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου – στην απελευθέρωση του Ντονμπάς».
#Ukrainian delegation arrives for talks with #Russia in #Istanbul's Dolmabahce Palace.
Oligarch Roman #Abramovich, who acts as a mediator in the negotiations is also there. pic.twitter.com/qOP84FrOPS
— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022
Σενάριο αποκλιμάκωσης
Ποιά θέματα είναι στο τραπέζι και σε τί σειρά, δεν είναι ξεκάθαρο. Ενδεχομένως δε να αλλάζουν και τα θέματα και η ιεράρχησή τους αναλόγως των εξελίξεων στο πολεμικό πεδίο και στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. H βρετανική εφημερίδα Financial Times επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα έχει αποσύρει τον όρο «αποναζιστικοποίησης του καθεστώτος» και συνάμα φέρεται να βλέπει συγκαταβατικά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Και το Κίεβο δια του προέδρου Ζελένσκι δηλώνει έτοιμο να δεσμευτεί για ουδετερότητα, αλλά όσο θετικά εκ πρώτης φαίνονται αυτά τα βήματα, άλλο τόσο δύσκολα φαίνονται στην εφαρμογή τους.
Τι γίνεται με τη Μαριούπολη
Το πρώτο ερώτημα είναι τί θα γίνει τώρα στη Μαριούπολη, που έχει περάσει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Η πόλη είναι σχεδόν κατεστραμμένη και όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει, δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Θα αναλάβει η Μόσχα την μεταφορά νερού, τροφίμων και φαρμάκων και την αποκατάσταση της λειτουργίας των βασικών υποδομών;
«Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών» δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο και ζήτησε πλήρη εκκένωση της πόλης. Ο πληθυσμός της πριν την έναρξη της ρωσικής επίθεσης ήταν 400.000 κάτοικοι και σήμερα κατά τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής παραμένουν στην κατεστραμμένη πόλη περίπου 160.000 άνθρωποι, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, χωρίς ιατρική βοήθεια και φάρμακα.
Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις δήλωσε σήμερα το πρωί η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσιούκ Οι προσπάθειες, όπως εξήγησε, επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός διαδρόμου για να φύγουν οι άνθρωποι από το περικυκλωμένο νότιο λιμάνι της πόλης Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.
Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».
OHE και Διεθνής Αμνηστία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία η οποία αναμένεται σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της. «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», δήλωσε η γενική γραμματέας Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο. ¨Εγιναν «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που ένοιξαν μετατράπηκαν κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».
Ο Ερυθρός Σταυρός για εκεχειρία
Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ζήτησε από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις, την ώρα που τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι γενικός γραμματέας της ΔΕΕΣ δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν θα συμμετάσχει σε αναγκαστικές απομακρύνσεις αμάχων από ουκρανικές πόλεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από πρώτο χέρι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επίσης κατήγγειλε “εκστρατεία παραπληροφόρησης” εναντίον της ΔΕΕΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Νέα έκκληση Ζελένκσι στη Δύση
Σε βίντεο που ανήρτησε χθες το βράδυ στο διαδίκτυο ο Ουκρανός προεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο «θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την εισβολή στη χώρα».
»Ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Τώρα ακούγονται πολλές νύξεις και προειδοποιήσεις για σκληρότερες κυρώσεις, όπως εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», επεσήμανε ο Ζελένσκι, εμφανώς ταραγμένος και πρόσθεσε: «Απλώς δεν υπάρχουν λέξεις. Εμείς, οι άνθρωποι που παραμένουμε ζωντανοί, πρέπει να περιμένουμε. Όλα όσα έχει ήδη κάνει ο ρωσικός στρατός δεν δικαιολογούν την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο; Οι βόμβες φωσφόρου δεν τη δικαιολογούν; Ένα βομβαρδισμένο χημικό εργοστάσιο ή ένα βομβαρδισμένο πυρηνικό εργοστάσιο δεν τη δικαιολογούν;» ήταν ορισμένες από τις φορτισμένες αποστροφές του προέδρου της Ουκρανίας.
Διευκρινήσεις Πεσκόφ για πυρηνικά
Η Ρωσία θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων μόνο αν υπάρξει ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι στον πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δεν γίνεται λόγος για χρήση πυρηνικών όπλων. Έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο δόγμα στην ασφάλεια μας, σύμφωνα με το οποίο μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας, της δικής μας χώρας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα και θα το κάνουμε για να εξαλείψουμε την απειλή αυτή».
.@ryanchilcote spoke to a Kremlin spokesman about Russia's ongoing conflict with Ukraine and asked about the potential use of nuclear weapons.
"No one is thinking about using…a nuclear weapon," Kremlin spokesman Dmitry Peskov said. pic.twitter.com/0Q5poykjZn
— PBS NewsHour (@NewsHour) March 28, 2022
Μπάιντεν για Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, αντικατοπτρίζει την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν».
REPORTER: Do you believe what you said that Putin can’t remain in power or do you now regret saying that?
BIDEN: I’m not walking anything back. …I wasn’t then, nor am I now, articulating a policy change. I was expressing moral outrage that I felt and I make no apologies for it. pic.twitter.com/r34DosKkfP
— JM Rieger (@RiegerReport) March 28, 2022
Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε τον προύπολογισμό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ο οποίος ανέρχεται στο ποσό ρεκόρ των 823 δισ. δολαρίων. Το αίτημα Μπάιντεν προβλέπει 773 δισ. δολάρια για το Πεντάγωνο και επιπλέον 40 δισ. δολάρια προορίζονται για προγράμματα που σχετίζονται με την άμυνα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το υπουργείο Ενέργειας και άλλες υπηρεσίες. Πέρυσι ο συνολικός προύπολογισμός ήταν 778 δισ. δολάρια.
Οι Τσετσένοι του Καντίροφ
Σύμφωνα με εκτενείς αναφορές στα διεθνή μέσα στη Μαριούπολη έχει πάει ο ηγέτης των Τσετσένων Ραζμάν Καντίροφ, για να εμψυχώσει τις δυνάμεις του που μάχονται στην πόλη, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Τις προηγούμενες ημέρες ο Καντίροφ με αναρτήσεις του έκανε λόγο για μάχη κατά των ναζί της Ουκρανίας, ενώ σε νεώτερες φωτογραφίες του φαίνεται να κινείται μέσα στη Μαριούπολη.
#Russian media report that Ramzan Kadyrov arrived in #Mariupol and met with the commander of the 8th Army, General Mordvichev
1/2 pic.twitter.com/k5PmcJfb1S— NEXTA (@nexta_tv) March 28, 2022
Σε ρόλο διαπραγματευτή ο Αμπράμοβιτς
Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης φαίνεται ότι είχε δηλητηριαστεί νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Τις πληροφορίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική εφημερίδα WSJ. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση. Από την πλευρά του το Κίεβο διαψεύδει τις αναφορές της αμερικανικής εφημερίδας.
O Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι συμβουλεύει τους διαπραγματευτές να μην τρώνε και να μην πίνουν τίποτε: «Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει ή πιει τίποτα. Και, ακόμη, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια».