ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

Ουκρανικό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη

Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον η Μαριούπολης, μετά από εβδομάδες πολιορκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN o δήμαρχος της πόλης Vadim Boychenko. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης .Τόνισε ότι  οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες.  «Δεν είναι τα πάντα εντός των δυνάμεών μας», είπε ο δήμαρχος και έκανε έκκληση για πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες που έχουν παραμείνει εκεί. Η πόλη αυτή είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Vadim Boychenko, σήμερα έχουν παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση». «Και είναι πολύ τρομακτικό», πρόσθεσε

Πάντως η δεύτερη φάση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, που άρχισε με πυραυλικές επιθέσεις στη Λβίβ στη δυτική Ουκρανία, το Σάββατο, πήρε σαρωτική μορφή χθες το βράδυ, με βομβαρδισμούς σχεδόν σε όλες τις ουκρανικές πόλεις. Αύριο το πρωί αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με δηλώσεις τους φρόντισαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες για συμφωνία και συνάντηση Πούτιν-Μακρόν, λέγοντας ότι δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η ώρα

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να είναι επιτυχημένος ο νέος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη σε σερβικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι «δεν θα ήταν παραγωγική σε αυτό το στάδιο».

Χαμηλά οι προσδοκίες από τη Μόσχα

Η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα ήταν παραγωγική εάν υπήρχε βάση συμφωνίας τόνισε ο Λαβρόφ, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν έδωσε δεκάρα για την κυριαρχική ισότητα άλλων κρατών και το διεθνές δίκαιο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ΕΕ λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχουν αποκτήσει πλέον ολοένα και περισσότερο αντιρωσικό χαρακτήρα». Απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί, ενώ ως προς τις σινο-ρωσικές σχέσεις ειδικότερα είπε ότι «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους στην ιστορία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο τους Ουκρανούς είναι σημαντικές, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη διαπιστώσει πρόοδο σε αυτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν αποτελεί θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου.

Πεσκόφ για πληρωμές με ρούβλια

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.

Την απόφαση για πληρωμή μόνον σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο οι χώρες του G7 απέρριψαν αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι αντίκειται στις υφιστάμενες συμβάσεις και παρότρυναν τις εταιρείες τους να μην συμφωνήσουν με αυτή την κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, Ρώσοι βουλευτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Πούτιν θα προχωρήσει σε διακοπή των προμηθειών εάν δεν συμφωνήσουν οι εταιρείες των ευρωπαϊκών χωρών να πληρώνουν σε ρωσικό νόμισμα.

Ζελένσκι για εδαφική ακεραιότητα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε χθεσινοβραδινό διάγγελμα: «Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Αξιόποινο στη Γερμανία το “Ζ”

Η χρήση του συμβόλου Ζ μπορεί να θεωρηθεί δημόσια υποστήριξη του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και ως τέτοια να τιμωρηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι το σύμβολο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στη Γερμανία, κυρίως σε γκράφιτι. «Το ίδιο το γράμμα “Ζ” δεν είναι ασφαλώς απαγορευμένο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, αλλά η ρωσική πολεμική επίθεση είναι έγκλημα, τόνισε και, «όποιος εγκρίνει δημοσίως αυτόν τον πόλεμο μπορεί να προκαλέσει δίωξη σε βάρος του».

Σύμφωνα με τον εκρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας έχουν πληροφορίες ότι το σύμβολο της ρωσικής εισβολής χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα, προς το παρόν κυρίως σε γκράφιτι. Κάποια από τα ομόσπονδα κρατίδια, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, έχουν ήδη αποφασίσει για ποινικές συνέπειες της χρήσης του «Ζ». «Αν το πλαίσιο του πολέμου δημιουργείται με τη χρήση ενός λευκού “Z”, όπως φαίνεται στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, τότε φυσικά αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει κάποιος μια πολεμική επίθεση. Κάτι τέτοιο είναι αξιόποινο, οπότε θα επέμβουμε άμεσα», δήλωσε στην «Tagesspiegel» η υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Ίρις Σπράνγκερ.

Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή του ανθρωπιστικού πλαισίου. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Νωρίτερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία δήλωσε ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 28-30 Μαρτίου.

Πλήρης αναδίπλωση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία». Ο Μπάιντεν προχώρησε σε αυτή την αναδίπλωση μετά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας αλλά και τις αποστάσεις που πήρε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν. «Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο Μπάιντεν ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Να μετριάσει τους τόνους της προσωπικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προσπαθήσει ο Λευκός Οίκος και στη συνέχεια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν σχέδια για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Αποστάσεις πήρε από τη ρητορική Μπάιντεν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «χασάπης» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον Πούτιν. «Δεν θα χρησιμοποιούσα τον χαρακτηρισμό “χασάπης” που είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν», δήλωσε σύμφωνα με το AFP ο Μακρόν

Από την Πολωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε κάνει νέα φραστική επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν, αποκαλώντας τον «χασάπη» και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία: «Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία. «Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο απάντησε πως τα νέα σχόλια που έκανε Μπάιντεν, στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου απέρριψε το σχόλιο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», λέγοντας πως «οι Ρώσοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ηγέτης τους».

Η Μόσχα βλέπει πιέσεις από την ΕΕ σε βαλκανικές χώρες για να ενταχθούν και αυτές στην ομάδα των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη σε σερβικά μέσα ενημέρωσης. «Η Δύση θα βρίσκει πάντα ένα λόγο για να μας επιβάλλει κυρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Βομβαρδισμοί δεξαμενών

Το Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου αναφέρθηκαν ισχυρές εκρήξεις. Στο Λουζκ βομβαρδίστηκε χώρος αποθήκευσης καυσίμων. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός εφαρμόζει απάνθρωπες τακτικές στοχεύοντας στον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων. Ανέφερε επίσης ότι η Μαριούπολη, ισοπεδώνεται. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στόχος της Ρωσίας είναι να σβήσει την Ουκρανία από το πρόσωπο της Γης.

Έκκληση από τον δήμαρχο Μαριούπολης

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική προβοκάτσια. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση.

Στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας το βράδυ είχε σήμανε συναγερμός για πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα χώρας. Ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια. Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Φωτιές γύρω από το Τσέρνομπιλ

Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. «Μεγάλες φωτιές μαίνονται στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής» όπως δήλωσε η Βέρεστσουκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι