ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση Μητσοτάκη από την στάση της ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση Μητσοτάκη από την στάση της ΕΕ

Στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Οι δηλώσεις Οτκάι

Προηγουμένως, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχωρά και πάλι η Τουρκία, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ενώ η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, μήνυμα που χαιρέτισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο επιθετικών δηλώσεων και την σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

«Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Οκτάι υπογράμμισε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός εκδήλωσε την επιθυμία του για λύση δύο κρατών εκλέγοντας τον Τατάρ πρόεδρο. «Αυτό που ενοχλεί τους Έλληνες είναι το γεγονός ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου στέκεται όρθιος», υποστήριξε ο Οκτάι. «Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ είναι σταθερή και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Οι πολιτικές της δυσφήμισης και του εκφοβισμού δεν μπορούν να μας πάνε πίσω», συμπλήρωσε.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», υποστήριξε ακόμη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Λύση για τουρκικό βέτο

Λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία, αναζητούν οι μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθεί το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και να κυλήσει ομαλά η Σύνοδος Κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Στην Άγκυρα πήγε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ελαφρώς πιο διαλλακτικός σε σχέση με τις προηγούμενες τοποθετήσεις του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνομιλίες με την Φινλανδία και τη Σουηδία και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σημεία που συμφωνούμε, υπάρχουν και σημεία στα οποία διαφωνούμε. Εάν αυτές οι δύο χώρες θέλουν να είναι σύμμαχοι, φυσικά κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, κάτι που είναι θεμιτό, αλλά και αυτές θα πρέπει να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες. Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλων για την ασφάλεια. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, σε διμερείς επαφές αλλά και πολυμερείς. Ειδικότερα, θεωρούμε σημαντικό να διοργανωθεί Σύνοδος η οποία θα επικεντρωθεί στην τρομοκρατία, για την περιοχή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η τρομοκρατία είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Συμμαχίας».

Ο Τσαβούσογλου δεν εξήγησε ποιες χώρες θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια Σύνοδο και γιατί, ούτε είπε αν θα προσκληθούν η Σουηδία με την Φινλανδία. Θα ήταν πάντως μία εύσχημη λύση για αναδίπλωση της Τουρκίας από την θέση του βέτο, που προβάλλει έως τώρα, στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνομιλίες γύρω από το ΝΑΤΟ, επισήμανε εντούτοις ότι στο διμερές επίπεδο συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας. Η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τζόνσον, ενδιαφέρεται για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ σε κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία για άρση του βέτο θα φέρουν σύντομα αποτελέσματα: «Είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα θα επιλυθεί με θετικό τρόπο. Υπάρχει βαθιά και ευρεία υποστήριξη σε όλη τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια θετική επίλυση» είπε η υφυπουργός. Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, αν η λύση θα προκύψει πριν από την Σύνοδο της Μαδρίτης η Ντόνφριντ περιορίστηκε να σημειώσει ότι «σίγουρα πιέζουμε για αυτό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγόρησε την Τουρκία για καιροσκοπική στάση με σκοπό να καταφέρει να αποσπάσει ανταλλάγματα. Όπως εκτίμησε, η Τουρκία ίσως επιχειρούσε να κάνει κάτι τέτοιο με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον εμπλεκόταν ενεργά στη διαδικασία των συνομιλιών. «Δεν γνωρίζω τι ανταλλάγματα προσπαθεί να αποσπάσει η Τουρκία από τη Σουηδία και την Φινλανδία. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το θέμα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι (οι ΗΠΑ) να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα κι από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες σκανδιναβικές δημοκρατίες». Να σημειωθεί ότι η Στοκχόλμη έχει απαντήσει θετικά στην άρση του εμπάργκο όπλων που απαιτεί η Τουρκία, και είχε επιβληθεί το 2019 λόγω της εισβολής στη Συρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι