ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέμβαση ΟΗΕ και ΠΟΥ για ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα στη βορειοδυτική Συρία

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχει γίνει η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς της βόρειας Συρίας. Όχι μόνον στη διεθνή σκηνή, με τις χώρες της Δύσης που έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ και την Δαμασκό, αλλά και μέσα στη Συρία. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με το κουρδικό YPG, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της περιοχής που επλήγη από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σταματήσει φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια προς τις κατεστραμμένες περιοχές στην αυτόνομη διοίκηση ΑΑΝΕS και απαιτούν να πάρουν τα μισά φορτία και τα διαχειριστούν αυτές.

Από την πλευρά της η Δαμασκός τονίζει ότι η διαχείριση της βοήθειας είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης και απαιτεί παράλληλα άρση των κυρώσεων από την Δύση. Στην Δαμασκό μετέβη ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η λύση που συμφωνήθηκε σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της ΠΟΥ (WHO) είναι η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί από τον ΟΗΕ και τις συνεργαζόμενες διεθνείς οργανώσεις προς όλες τις κοινότητες που επλήγησαν από τους σεισμούς. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χαλαρώσουν το καθεστώς κυρώσεων και από την πλευρά του ο Άσαντ είπε ότι «είναι ανοιχτός στην εξέταση πρόσθετων σημείων διασυνοριακής πρόσβασης για αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωση που σημαίνει πως δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά το άνοιγμα όλων των συνοριακών διόδων.

Φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών

Περισσότεροι από 4.300 θάνατοι και 7.600 τραυματισμοί έχουν αναφερθεί στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA. Πριν τον σεισμό, 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανάγκες ήταν στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Τώρα αυτές οι ανάγκες εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς πέρα από την επισιτιστική βοήθεια και τα προσωρινά καταλύματα απαιτούνται επιπλέον υγειονομικές ομάδες προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα, όπως το ξέσπασμα μεταδοτικών ασθενειών και λοιμώξεων στους άστεγους πληθυσμούς. Οι συνθήκες στους πρόχειρους καταυλισμούς είναι άθλιες και ο ΠΟΥ θέλει να προλάβει νέες επιδημίες.

Η Τουρκία έχει ανοίξει τη μία συνοριακή διάβαση. Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εντός των ημερών θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο των άλλων δύο περασμάτων, που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Από την άλλη, στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία δεν υπάρχουν ζημιές αλλά υπάρχει ο έλεγχος των δυνάμεων Άσαντ, που όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αυτόνομης διοίκησης AANES των Κούρδων, καθυστερούν την μεταφορά των ανθρωπιστικών κομβόι.

Η αυτόνομη διοίκηση των Κούρδων

Κομβόι βοήθειας περιμένει ακόμα να εισέλθει στο Χαλέπι. Η συριακή κυβέρνηση απαίτησε να παραδώσει τις μισές από τις προμήθειές, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενοφόρου, προκειμένου να περάσει στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και ελέγχονται από την Δαμασκό.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέσω τηλεφώνου, ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα μεταχειριστεί όλες τις διεθνείς ΜΚΟ που θέλουν να εργαστούν στην περιοχή Shehba, ή στις γειτονιές Sheikh Maqsoud &Ashrafiyeh του Χαλεπίου, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή θα παίρνει την μισή βοήθεια για τις ελεγχόμενες από τις συριακές δυνάμεις περιοχές. Η βοήθεια προέρχονταν από το Ιρακικό Κουρδιστάν και προορίζονταν για τους Κούρδους της Συρίας. Άλλο ένα κομβόι από το Ιρακινό Κουρδιστάν προορίζεται για άλλες περιοχές εκτός Χαλεπίου και αυτό έχει σταματήσει και περιμένει τις τελικές αποφάσεις της Δαμασκού.

 

Ο εκπρόσωπος της αυτόνομης διοίκησης των Κούρδων Abd Hamed Al-Mehbash δήλωσε ότι «η AANES θέλει κάθε πολιτική διαφορά να μείνει στην άκρη και όλοι να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής». Πρόσθεσε ότι η βοήθεια πρέπει να πάει παντού, αλλά, αυτή η θέση αρχής δεν φθάνει για να λυθεί το πρόβλημα, επειδή η Δαμασκός θέλει να διαχειρίζεται την βοήθεια που παίρνει από τις φιλικές χώρες (Ρωσία, Κατάρ, κά) και να διαχειρίζεται τη μισή από τη βοήθεια που παίρνουν οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας.

Στη Συρία και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο Τέντρος με το κλιμάκιο της ΠΟΥ έφτασε στη Συρία το Σάββατο. Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στη χώρα 110 τόνοι ιατρικών προμηθειών και θα διανεμηθούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Άλλη μία πτήση της ΠΟΥ με υγειονομικά υλικά ζωτικής σημασίας έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα προς τη Δαμασκό. Η υπηρεσία του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των εξειδικευμένων ιατρικών ομάδων πρώτης γραμμής για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στη Δαμασκό βρίσκεται από χθες και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen. Διαβεβαίωσε ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν πρόσβαση σε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια και υπογράμμισε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για συμφωνία με όλες τις πλευρές. Ο Πέντερσεν τόνισε επίσης την ανάγκη για διασυνοριακή πρόσβαση προς την Συρία από όλες τις κατευθύνσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx