ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πέφτουν οι ισραηλινές βόμβες σαν το χαλάζι… – Ποια είναι η ηγεσία των Παλαιστινίων

Μαίνεται και πάλι η ένταση Ισραήλ-Παλαιστινίων, όπου ισραηλινές βόμβες έπληξαν και τον Λίβανο, συγκεκριμένα την νότια πλευρά της χώρας

Μαίνεται και πάλι η ένταση Ισραήλ-Παλαιστινίων, όπου ισραηλινές βόμβες έπληξαν και τον Λίβανο, συγκεκριμένα την νότια πλευρά της χώρας, στην Τύρο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως διεξήγαγε πλήγματα σε αντίποινα για τις τριάντα και πλέον ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν χτες κατά της επικράτειάς του από τον Λίβανο, τις οποίες απέδωσε σε δίκτυα της Χαμάς και όχι στην Χεζμπολάχ, την φιλοϊρανική οργάνωση που αποτελεί “κράτος εν κράτει” στην αραβική χώρα.

Το Αλ Μανάρ, τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, μετέδωσε πως έγιναν βομβαρδισμοί σε τρεις περιοχές του νοτίου Λιβάνου, συμπεριλαμβανόμενης της περιοχής του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων στη Ρασντίγια. Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στον Λίβανο, θέσεις που κατ’ αυτόν ανήκαν στην Χαμάς, αναφέροντας ακόμη πως κλιμάκωσε τα πλήγματά του και στη Γάζα. Ταυτόχρονα διεμήνυσε στην λιβανέζικη κυβέρνηση πως «καθιστά υπεύθυνο το κράτος του Λιβάνου για κάθε επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από το έδαφός του».

Χτες εκτοξεύθηκαν πάνω από τριάντα ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν πως είναι σίγουρες πως οι ρουκέτες ήταν «παλαιστινιακές» και εκτοξεύθηκαν είτε από μέλη της Χαμάς, είτε από μέλη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ αρνήθηκε πως βρίσκεται πίσω από τις εκτοξεύσεις των ρουκετών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας που αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό για την δικαστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί, δήλωσε πως «θα πλήττουμε τους εχθρούς μας και θα πληρώνουν το τίμημα για κάθε επίθεση». Η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά τεταμένη στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν τεθεί σε συναγερμό. Να σημειωθεί πως, παρά την ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψαν Λίβανος και Ισραήλ, οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η νέα έξαρση της έντασης στην περιοχή ακολουθεί τα επεισόδια για δυο συνεχόμενα βράδια ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε χθες «τη συνέχιση των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων εναντίον πιστών» εν μέσω Ραμαζανιού κι ενώ από χθες οι Εβραίοι εορτάζουν το Πάσχα.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει τις επιχειρήσεις της ισραηλινής αστυνομίας μέσα στο Αλ Ακσά κι εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους, με την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών να διαβεβαιώνει πως Λίβανος και Ισραήλ «δεν θέλουν πόλεμο». Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προχώρησε στις πιο αυστηρές δηλώσεις της κατά του Ισραήλ, από την πρόσφατη περίοδο που οι δύο χώρες εξομάλυναν τις σχέσεις τους.

Ποια είναι η Χαμάς

Αρχηγός της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς είναι ο Ισμαήλ Χανίγια. Εξελέγη τον Μάϊο του 2017, αντικαθιστώντας τον Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος αποχώρησε από τα ηνία της οργάνωσης που ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980. Χαμάς στα αραβικά σημαίνει ζήλος ή θάρρος και είναι το ακρωνύμιο για το Harakat Al Muqawima Al Islamiyya, δηλαδή “Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης”. Ηγείται του πολιτικού σκέλους της Χαμάς και έχει υπό την εποπτεία του την υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως Al-Majd (Δόξα).

Ο ηγέτης της Χαμάς είναι 56 ετών και έχει γεννηθεί στη Γάζα. Πριν αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης ήταν πρωθυπουργός των Παλαιστινίων μετά την εκλογική νίκη της οργάνωσης το 2006, οπότε και ανέλαβε τον πολιτικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς έχει συγκρουστεί τέσσερεις ακόμα φορές με το Ισραήλ από το 2008, ενώ βρίσκεται και σε εμφύλιο σπαραγμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από την Φατάχ.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, με τελευταία την συμφωνία συμφιλίωσης που υπογράφτηκε με την μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί προνομιακό υποστηρικτή της Χαμάς. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με την άλλη.

Η Χαμάς δεν θα μπορούσε να αντέξει την πίεση του Ισραήλ, εάν δεν υποστηριζόταν οικονομικά και στρατιωτικά από τρίτες χώρες. Παλαιότερα λάμβανε μεγάλες οικονομικές δωρεές από διάφορα αραβικά κράτη, ιδιαίτερα από κράτη του Κόλπου, από μουσουλμανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και από εξόριστους Παλαιστινίους. Όμως, όταν το Ισραήλ προσέγγισε τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ο σημαντικότερος χρηματοδότης της είναι το Κατάρ με την Τουρκία, ενώ στρατιωτική βοήθεια της στέλνει και το Ιράν, το οποίο παγίως υποστηρίζει την οργάνωση “Ισλαμικός Τζιχάντ”. Πρόκειται για ιδεολογικό “συγγενή” της Χαμάς στην Γάζα, η οποία λέγεται ότι έχει στην κατοχή της πάνω από 9.000 ρουκέτες.

Ο Μαχμούντ Αμπάς

Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ο υπερήλικας Μαχμούντ Αμπάς, διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές έγιναν το 2005, τις οποίες είχε κερδίσει ο Αμπάς. Το 2006 πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, τις οποίες είχε κερδίσει η Χαμάς, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Μετά την ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση, η Χαμάς ανέλαβε τον πολιτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή διατήρησε τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς γεννήθηκε στην πόλη Safed πριν 88 χρόνια, που σήμερα είναι το βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Όταν ήταν 13 ετών, ξέσπασε ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος. Ως εκ τούτου, το 1948, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι τους και να μετακομίσει στη Συρία. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Νομική Σχολή. Λίγο αργότερα εστάλη στη Μόσχα, όπου φοίτησε στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών. Το 1983 υπερασπίστηκε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα “Η μυστική σύνδεση μεταξύ ναζισμού και σιωνισμού”.

Μετά την επιστροφή του στην Παλαιστίνη, ήταν ένας από τα ανώτερα στελέχη του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Παλαιστίνης (Fatah). Παρ’ ότι το 2018, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε νοσηλευθεί για μία και πλέον εβδομάδα στη Ραμάλα με πνευμονία, γεγονός που είχε αναζωπυρώσει τις εικασίες για το μέλλον και τη διαδοχή του, ο ίδιος δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποχωρήσει, παρόλο που είναι εξασθενημένος πολιτικά.

Στην εξίσωση και η Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο βάζουν στην εξίσωση και την πανίσχυρη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε εκδιώξει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που κατείχαν μέρος της χώρας από την δεκαετία του ’80 και είχε επικρατήσει του Ισραήλ στον πόλεμο του 2006, γεγονός που αύξησε το κύρος της στον Λίβανο.

Αποτελώντας την κύρια στρατιωτική οργάνωση των Λιβανέζων σιιτών (η οποία έχει ερείσματα και σε μέρος της κοινότητας των Χριστιανών Μαρωνιτών) η Χεζμπολάχ αποφεύγει από το 2006 τα πολεμικά επεισόδια με το Ισραήλ, εμφανιζόμενη ως εθνική οργάνωση του Λιβάνου. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αποφεύγει να πλήττει την οργάνωση στον Λίβανο, αν και πλήττει στρατόπεδα μαχητών της στην Συρία.

Να σημειωθεί πως αν και η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζεται από την Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση, αποτελεί πολιτική συνιστώσα της κυβέρνησης της χώρας, ενώ η ίδια προκρίνει τη στήριξη Χριστιανών υποψηφίων για την προεδρία της χώρας (από την κοινότητα των Μαρωνιτών).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι