ΘΕΜΑ

Ποιο είναι το μέλλον στον αεροπορικό πόλεμο – Μαχητικά και drones

Ποιο είναι το μέλλον στον αεροπορικό πόλεμο – Μαχητικά και drones, Παντελής Καρύκας

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία προχωρούν στην επόμενη φάση του προγράμματος Future Combat Air System (FCAS)/Système de Combat Aérien Futur (SCAF). Οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για την έναρξη της Φάσης 1Β και Φάσης 2 του προγράμματος. Η Φάση 1Β περιλαμβάνει την ανάπτυξη του New Generation Fighter (NGF) που θα εκτελέσει πτητικές δοκιμές του προγράμματος FCAS. Η Φάση 2 αφορά την κατασκευή του πρωτοτύπου που θα πετάξει το 2027. Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών προέβησαν στην συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 η αμερικανική αεροπορία (USAF) είχε ανακοινώσει πως ένα πρωτότυπο μαχητικό 6ης Γενιάς πέταξε για πρώτη φορά. Φυσικά δεν έδωσε καμιά περαιτέρω πληροφορία. Γνωρίζουμε όμως πως η Boeing, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman έχουν, έκαστη, το δικό της σχέδιο για το μαχητικό 6ης Γενιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της αμερικανικής αεροπορίας και του αμερικανικού ναυτικού, με έκαστο κλάδο να ακολουθεί τον δικό του δρόμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πρωτότυπο αμερικανικό μαχητικό 6ης Γενιάς πέταξε ελάχιστους μήνες μετά την έναρξη της σχεδίασής του, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί κινούνται ταχύτατα. Καρδιά του μαχητικού 6ης Γενιάς της USAF θα είναι o κινητήρας ADaptive Versatile ENgine Technology (ADVENT). Το F-X-Penetrating Counter Air/Next Generation Air Dominance θα αντικαταστήσει τα 5ης Γενιάς F-22.

Πτέρυγα ISTAR με drones

H USAF θέλει ένα μαχητικό μεγάλης ακτίνας δράσης, υψηλής ταχύτητας, ευέλικτο και “αόρατο” (stealth) το οποίο θα είναι έτοιμο έως το 2030. Η μεγάλη ακτίνα δράσης αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο καθώς η USAF βλέπει απειλές στον Ειρηνικό από την Κίνα, ενώ θέλει ένα μαχητικό ικανό να συνοδεύει τα βομβαρδιστικά της ακόμα και πάνω από τη Ρωσία. Οι εν υπηρεσία κινητήρες αποδίδουν καλύτερα σε ένα σημείο της πτήσης αναλόγως του ύψους, της ταχύτητας και άλλων συνθηκών.

Οι κινητήρες 6ης Γενιάς όμως θα έχουν “μεταβλητό κύκλο”, δηλαδή θα μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα σε κάθε ύψος και ταχύτητα πτήσης, παρέχοντας αυξημένη αυτονομία, ταχύτητα, επιτάχυνση και μεγαλύτερη υποηχητική ταχύτητα πλεύσης. Οι κινητήρες θα έχουν απόδοση turbojet στις υπερηχητικές ταχύτητες και turbofan σε μικρότερες ταχύτητες, ενώ θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να πετά σε υπερηχητική ταχύτητα χωρίς χρήση μετακαυστήρα (supercruise).

Η RAF αποκτά Πτέρυγα Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) εξοπλισμένη με drones. Η έδρα της Πτέρυγας ISTAR θα είναι στη βάση του Waddington στο Lincolnshire και διοικητής της είναι ο Chris Melville. Η 1η Πτέρυγα ISTAR δημιουργείται βάσει του Νέου Επιχειρησιακού Υποδείγματος της RAF. Στη βάση θα επιχειρούν κανονικά και συμβατικά αεροσκάφη της RAF πέραν των drones. Στην Πτέρυγα ISTAR αναμένεται να ενταχθούν και τα νέα drones Protector. Η Πτέρυγα θα διαθέτει τρεις μοίρες drones, μια μοίρα επικοινωνιών και μοίρα υποστήριξης. Οι μοίρες drones είναι τώρα εξοπλισμένες με MQ-9 Reaper.

Νέο τουρκικό drone

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο drone που είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα και το οποίο αναπτύσσεται και ελέγχεται μέσα από θωρακισμένα οχήματα. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση της Τουρκίας να κυριαρχήσει στον τομέα των drones. Άλλωστε, το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2, αντίστοιχο του αμερικανικού Predator, έχει λάβει τα εύσημα για τη συμβολή του στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στον πρόσφατο μεταξύ τους πόλεμο, καθώς και για τη διάσπαση της, ρωσικής κατασκευής, αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία.

Το δε μικρό Kargu drone-καμικάζι που εντοπίζει στόχους και “βουτά” για να τους καταστρέψει- φαίνεται ότι απέδωσε καλά στα μέτωπα της Λιβύης. Το Songar, όμως, που παρουσιάστηκε πέρυσι, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε μια νέου τύπου απειλή. Τα νέας γενιάς τουρκικά πολύπτερα είναι εξοπλισμένα με όπλα υποστήριξης πεζικού, όπως πολυβόλα, που τα μετατρέπουν ουσιαστικά σε “ιπτάμενους ελεύθερους σκοπευτές”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx