ΑΝΑΛΥΣΗ

Πώς εξελίσσονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας

Πώς εξελίσσονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας, Χρήστος Καπούτσης

Στο τακτικό πεδίο των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχουμε, μέχρι τώρα, την εξής εικόνα. Οι Ρώσοι απέτυχαν να περικυκλώσουν και να απομονώσουν και εν τέλει να καταλάβουν το Κίεβο, με τον συνδυασμό μηχανοκίνητων τεθωρακισμένων και αερομεταφερόμενων Ειδικών Δυνάμεων. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι εμφανές ότι έχει χάσει τη δυναμική της τις τελευταίες 24 ώρες, μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, ίσως πιο σημαντική, απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα.

Υπάρχουν και απώλειες –σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες– περίπου 4.500 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Ρωσία, παρά τις προσπάθειες της, δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας. Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη. Βέβαια έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές των Ρώσων, αλλά λειτουργεί. Εκτιμάται ότι η μαχητική αντίσταση του Ουκρανικού Στρατού θα αυξάνει και λόγω της σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει από διάφορα κράτη της Δύσης, αλλά κυρίως λόγω της επιτυχούς, μέχρι τώρα άμυνας των Ουκρανών, που επιβράδυνε τον ταχύ ρυθμό της ρωσικής επίθεσης.

Η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό και με σημαντικές προμήθειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή στη χώρα, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να ανακοινώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να δώσουν εξελιγμένα αντιαρματικά, αντιαεροπορικά συστήματα, ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη. Προφανώς εννοεί έναν ικανό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29, που διαθέτει η Πολωνία. Τα αεροσκάφη αυτά, αποτελούν την βάση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής.

Η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με οπλικά συστήματα από τις χώρες της ΕΕ είναι και το μόνο θέμα της συζήτησης στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης (Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου), στο οποίο μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μάχες στα μέτωπα 

Το αρχικό σχέδιο των Ρώσων φαίνεται, όμως, πως σκόνταψε στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος σωστά οχυρώθηκε σε μεγάλες πόλεις, όπου εκεί μπορούσε να περιορίσει το ρωσικό πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και της ταχύτητας της επέλασης. Οι επιχειρήσεις στον αστικό πολεοδομικό ιστό είναι πολύ δύσκολες και αμφιβόλου εκβάσεως, καθότι κάθε σπίτι, κάθε πολυκατοικία, είναι δυνάμει και ένα στρατιωτικό οχυρό, που σημαίνει σημαντικό κόστος και σε ανθρώπινες ζωές των επιτιθεμένων στρατιωτών.

Ασφαλώς υπάρχουν τρόποι βίαιης στρατιωτικής κατάληψης μεγάλων πόλεων, αλλά το κόστος θα είναι τραγικά μεγάλο και με οδυνηρές συνέπειες. Όμως, από στρατιωτική κι από πολιτική άποψη, ο χρόνος λειτουργεί πάντα σε βάρος των εισβολέων, όπως αναφέρουν πάμπολλα παραδείγματα εκ της Στρατιωτικής Ιστορίας. Άρα ο πρόεδρος Πούτιν και το στρατιωτικό Επιτελείο του, είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τακτική, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

Για τη Ρωσία είναι μονόδρομος να επιτύχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες τον διαφαινόμενο αντικειμενικό σκοπό που είναι η κατάληψη ή η παράδοση του Κιέβου και να αποσυντονίσει και αποδιοργανώσει τον ουκρανικό κρατικό μηχανισμό και ειδικά τις ένοπλες δυνάμεις. Άρα αναμένουμε σημαντική αύξηση της επιθετικότητας και της ισχύος της ρωσικής επίθεσης, εκτός και αν προκύψει αναδίπλωση και διπλωματικές πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης. Ας συνυπολογιστεί και η συσπείρωση της Δύσης σε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος αντιρωσικό μέτωπο, παρά την αινιγματική συμπεριφορά της Κίνας. Η εξέλιξη αυτή μάλλον αποτελεί και οδυνηρό πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας.

Σε ετοιμότητα τα πυρηνικά 

Σχετικά τώρα, με την διαταγή του Πούτιν στον ρωσικό στρατό να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής σε υψηλό επίπεδο συναγερμού μετά από «επιθετικές δηλώσεις» του ΝΑΤΟ, είναι ενδιαφέρον να πούμε το εξής: Σε εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ, όπου γίνεται αξιολογείται και η δυνατότατα χρήσης της πυρηνικής απειλής από την Ρωσία, υπάρχει το εξής, και το παραθέτω αυτολεξεί: «η Ρωσία θα ανταποδώσει με τα πυρηνικά της όπλα / όπλα μαζικής καταστροφής στη περίπτωση μιας επίθεσης εναντίον της, ή εναντίον των συμμάχων της. Ακόμη θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα, αν υπάρχει κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξή της ακόμη και στη περίπτωση επίθεσης εναντίον της με συμβατικά όπλα».

Τώρα στα καθ’ ημάς. Στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια αποφάσισε να στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη το πρωί της Κυριακής σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Απουσίαζε ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας!

Το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρεται με πτήσεις αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτικών cargo στην Πολωνία, με τελικό αποδέκτη τους πληγέντες Ουκρανούς πολίτες και τους ομογενείς μας. Η Ελλάδα έστειλε πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και αντιαρματικά όπλα εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, αντιαρματικά τύπου RPG-18, τα οποία προμηθεύτηκε η Ελλάδα μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, καθώς και πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

Η ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται πλήρως με το αντιρωσικό μέτωπο που διαμορφώνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και μάλιστα σχεδόν πρωτοστατώντας. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά ότι έτσι βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, αν και ακόμη δεν έχει γραφεί ο επίλογος αυτού, που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ονομάσουν Πόλεμος στην Ουκρανία το 2022.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι