ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως ο τεχνοκράτης Robert Golob κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβενία

Πως ο τεχνοκράτης Golob κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβενία

Ο Robert Golob θα είναι όπως φαίνεται ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και σχημάτισε μόλις προ τετραμήνου το “Κίνημα Ελευθερίας”. Στις χτεσινές εκλογές στη Σλοβενία πήρε το 34,5% των ψήφων, ενώ το από χρόνια κυβερνών κόμμα έλαβε το 23,6%.

Ο Golob είναι 55 ετών και κατάγεται από τα δυτικά της χώρας, την Πριμόρσκα. Έχει τρία παιδιά και σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος στη Λιουμπλιάνα και έκανε το μεταπτυχιακό του στις ΗΠΑ με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα. Το 1997 έγινε αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στο μάθημα της λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας.

Liberal newcomer beats conservative three-time PM in Slovenian elections

Στην πολιτική ελίχθηκε ιδιαίτερα και όταν του προτάθηκε να γίνει πρωθυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αρνήθηκε. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή και όταν ο απερχόμενος Janez Jansa  τον “ξεφορτώθηκε” από επικεφαλής στην ημικρατική εταιρεία ενέργειας GEN-I , τα έπαιξε όλα για όλα. Συγκεκριμένα, όταν μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας αυτής δεν κατάφερε τον περσινό Νοέμβριο να επανεκλεγεί γενικός διευθυντής της, αποφάσισε να πετάξει το γάντι στον απερχόμενο πρωθυπουργό Janez Janša και τελικά βγήκε νικητής.

Με την πολιτική είχε αναμιχθεί για λίγο και το 2002 ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Επίσης ήταν τότε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του στον τομέα της ενέργειας, στις συνομιλίες με την ΕΕ. Το 2011 έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος “Θετική Σλοβενία” που είχε ιδρυθεί από τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα. Το κόμμα είχε πάρει τότε την πλειοψηφία, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπόρεσε απεναντίας να σχηματίσει κυβέρνηση ο Jansa.
Η “Θετική Σλοβενία” τελικά διασπάσθηκε και ο Golob περιορίσθηκε στα ενεργειακά του καθήκοντα. Τον περασμένο Νοέμβριο επανεμφανίσθηκε, συμμαχώντας με έναν στρατιωτικό που μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος του Jansa και άλλαξε προσανατολισμό. Ο στρατιωτικός πήρε το μέρος του Golob και είπε ότι ο Jansa φρόντισε να μην ξανατοπεθετηθεί «ένας ικανότατος άνθρωπος» στο τιμόνι της εταιρείας ενέργειας GEN-I. Τότε ο Golob ανέλαβε ένα μικρό οικολογικό κόμμα που ειίε δημιουργηθεί το 2018.

Οι δυσαρεστημένοι πήγαν με τον Golob

Το μετονόμασε σε “Κίνημα Ελευθερίας” με μέλη πολλά αξιόλογα στελέχη που είχε απομακρύνει από διάφορα πόστα ο Jansa. Στα τέλη Ιανουαρίου το παρουσίασε επίσημα και εστιάσθηκε σε πράσινη ατζέντα, διαφάνεια, κανονικότητα και σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα. Το κόμμα έδειχνε ότι θα απειλούσε το κυβερνών κόμμα ήδη από τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου.
Ο Golob πολιτικά μοιάζει ουδέτερος, είναι εν γένει υπέρ της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης και έχει τεχνοκρατικές αντιλήψεις. Θεωρείται βέβαιο ότι για να σχηματίσει κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε κεντρώα και αριστερά κόμματα, όμως δεν είναι και τόσο σαφές ότι θα τον στηρίξει το αριστερό κόμμα “Αριστερά” που πήρε το 4% των ψήφων (είχε πάρει 9% στις εκλογές του 2018). Μεταξύ των επιλογών του είναι το κόμμα “Νέα Σλοβενία” (Χριστιανοδημοκράτες) που έλαβε το 7% από το 10% που ειχαν πάρει το 2018, και οι Σοσιαλδημοκράτες, που πήραν το 6% σημειώνοντας κι αυτοί πτώση από το 9,9% που είχαν λάβει.
Στις εκλογές του 2018 πάντως είχε σημειωθεί μεγάλη αποχή της τάξης του 48% ενώ στις τωρινές ο κόσμος προσήλθε στις κάλπες μάλλον με ανησυχία, καθώς η αποχή μειώθηκε στο 33%. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Golob είχε ως ατού την κερδοφορία της “ΔΕΗ” που διοικούσε. Συγκεκριμένα έλεγε «Έχουμε κέρδη, τις χαμηλότερες τιμές, τους υψηλότερους μισθούς και μηδέν χρέος. Μπορείτε να φαντασθείτε σε τι είδους χώρα θα ζούσαμε αν διοικούσαμε με τον ίδιο τρόπο την Σλοβενία;». Υποσχέθηκε ότι η πρώτη του δουλειά θα είναι να ακυρώσει τους «βλαβερούς νόμους που είχε περάσει η κυβέρνηση Jansa και να αυτονομηθεί πλήρως πολιτικά η δημόσια τηλεόραση».
Επίσης είπε ότι θα προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο νέο κύμα κορονοϊού τον Σεπτέμβρη, προστατεύοντας τους ευάλωτους, αλλά αφήνοντας την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργήσουν κανονικά, όπως και τα σχολεία. Έταξε επίσης ότι θα αντιμετωπίσει τους ευάλωτους από τις ανατιμήσεις. Όμως λίγα είναι γνωστά για το πρόσωπό του, καθώς απέφευγε την δημοσιότητα συστηματικά. Όταν μάλιστα τον κατηγόρησαν ότι είχε υπερβολικό μισθό ως διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ενέργειας, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα την φορολογική του δήλωση, λέγοντας ότι «ποτέ δεν ήμουν υπέρ της δημοσιότητας σε προσωπικά ζητήματα».

Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης τον έχουν καταγγείλει για οικονομικές ατασθαλίες αλλά και για έναν τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε στην Ρουμανία το 2017. Ο ίδιος είχε πει ότι δεν άνοιξε ποτέ του λογαριασμό σε άλλη χώρα και κάποιος άγνωστος τον είχε ανοίξει με πλαστοπροσωπία. Εντούτοις ποτέ δεν κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία. Την τελευταία εβδομάδα ήταν σε καραντίνα επειδή προσεβλήθη από κορονοϊό και έλεγε «θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός με τηλεργασία».

Ο απερχόμενος Janez Jansa

Ο 63χρονος Jansa θεωρεί την ήττα του «αποτέλεσμα της σκευωρίας αριστερών κομμάτων» και προσέθεσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, πλην όμως της αφήσαμε γερά θεμέλια».  Πολλοί τον θεωρούν λαϊκιστή και  σύμμαχο του επίσης δεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο ίδιος έχει εκφράσει πάντως τον θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ. Έγινε πρωθυπουργός προ διετίας μετά την παραίτηση του προκατόχου του και όταν άρχιζε η πανδημία.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για ακόμα δεξιότερη στροφή σε σχέση με τους προκατόχους του, για αυταρχισμό, για προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης. Τον κατήγγειλαν επίσης ότι σε όλες τις θέσεις-κλειδιά έβαλε δικούς του ανθρώπους ανεξαρτήτως προσόντων και αξιοκρατίας. Ήταν επίσης επικριτής του Σόρος και κατηγορούσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πολλοί εκτιμούσαν ότι αν επανεκλεγόταν, θα ωθούσε την Σλοβενία στα άκρα και ίσως σε αντιευρωπαϊκή ροπή.

Η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα με 2 εκατ. κατοίκους. Στη χώρα υπάρχουν μειονότητες Σέρβων, Κροατών, Βοσνίων και Ούγγρων. Η Σλοβενία, μετά τους Αυστροούγγρους, εντάχθηκε στο Βασίλειο της Σερβίας και μετέπειτα Βασίλειο τη Γιουγκοσλαβίας, που διαλύθηκε από την εισβολή του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την ήττα του Άξονα, εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία ως σοσιαλιστικό κράτος. Ήταν από τις πλέον ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της ομοσπονδίας και από τις πρώτες περιοχές που επεδίωξαν την ανεξαρτοποίησή τους, ήδη από το 1988.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι