ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Περίπατο” έκαναν Ορμπάν και Βούτσιτς σε Ουγγαρία-Σερβία

"Περίπατο" έκαναν Ορμπάν και Βούτσιτς σε Ουγγαρία και Σερβία

Ο 58χρονος Βίκτορ Ορμπάν που βρίσκεται ήδη 12 χρόνια στην ηγεσία της χώρας του, κέρδισε χθες Κυριακή τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας με άνετη πλειοψηφία, παρότι ήταν αντιμέτωπος για πρώτη φορά με συνασπισμένη την αντιπολίτευση, που τον κατηγορεί για συγκεντρωτισμό, αυταρχισμό και διαφθορά. Επίσης άνετα κέρδισε τις εκλογές και ο Σέρβος πρόεδρος, ο 50χρονος Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον οποίο επίσης μέμφεται για αυταρχισμό και νεποτισμό η δική του αντιπολίτευση. Ορμπάν και Βούτσιτς είναι υπέρ της διατήρησης ισορροπημένων σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό: το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Στη Σερβία, με καταμετρημένες τις ψήφους του 90,34% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Βούτσιτς (το SNS) λαμβάνει το 43,57, ενώ το “Ενωμένοι για την νίκη”, 12,96%. Ο Βούτσιτς έλαβε ως υποψήφιος πρόεδρος το 59,55%.

Στην Ουγγαρία ο Ορμπάν, ο οποίος έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, πανηγύρισε: «Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση μπορούν να την δουν επιτέλους ξεκάθαρα και από τις Βρυξέλλες. Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας». Κάτι που δεν περίμεναν οι δημοσκοπικές εταιρείες στις χτεσινές ουγγρικές εκλογές, ήταν ότι το νεοσύστατο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank θα έπαιρνε τόσο πολλές ψήφους: ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, ο εν αποστρατεία στρατηγός Πέτερ Μάρκι- Ζάι, είπε χθες το βράδυ: «Δεν θα κρύψω τη λύπη και την απογοήτευσή μου. Ωστόσο η μάχη ήταν άνιση λόγω της προπαγάνδας και της εκστρατείας μίσους και ψευδών ειδήσεων». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι εκλογές είχαν ως στόχο να επιτρέψουν στον Ορμπάν «να παραμένει στην εξουσία για πάντα. Παραδεχόμαστε ότι το Fidesz κέρδισε τη μεγάλη πλειονότητα των ψήφων, αλλά αμφισβητούμε ότι αυτές οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ελεύθερες». Πάντως τις  βουλευτικές εκλογές παρακολούθησαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές, ενώ κάθε κόμμα είχε επιστρατεύσει και δικούς του εθελοντές.

Όρμπαν εναντίον Ζελένσκι

Όσον αφορά στο Ουκρανικό ζήτημα, ο Ορμπάν παρουσιάζεται ως “προστάτης της Ουγγαρίας”, ως τον μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα. Αρνήθηκε να δώσει όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, και η χώρα του έχει απόλυτη εξάρτηση από την Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αντιπολίτευση απεναντίας εξέφραζε ανοιχτά την ενεργή στήριξη στην Ουκρανία. Ο Ορμπάν αντέλεγε ότι πρόκειται για επικίνδυνη θέση που μπορεί να εμπλέξει τη χώρα σε πόλεμο και η αντιπολίτευση τον χαρακτήριζε “Ούγγρο Πούτιν”. Οι ψηφοφόροι δεν πείσθηκαν από την αντιπολίτευση.

Ο Ορμπάν παρουσίασε την νίκη του ως εκδίκηση ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, κάνοντας λόγο για «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και τον Ουκρανό πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ευθέως επειδή μένει εκτός σε ό,τι αφορά στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Λέγκα στην Ιταλία, και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν έσπευσαν να συγχαρούν τον Ορμπάν.

Εκτός από τις βουλευτικές εκλογές οι Ούγγροι κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για “την προστασία των παιδιών”, σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο που απαγορεύει να αναφέρονται “η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία” σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετές έγκυρες ψήφοι.

Καμία έκπληξη από την Σερβία

Στις τριπλές κάλπες που στήθηκαν στη Σερβία, δεν αναμένονταν εκπλήξεις και τα πρώτα αποτελέσματα και exit poll το αποτύπωναν πλήρως από νωρίς χτες το βράδυ. Χωρίς προβλήματα διεξήχθη και η ψηφοφορία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι εγγεγραμμένοι έπρεπε να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο και λεωφορείο σε τέσσερις τοποθεσίες στη νότια Σερβία κοντά στα σύνορα για να λάβουν μέρος στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για το λαό τη Σερβίας και για την εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας, από καιρό σύμμαχος του Βούτσιτς, ήρθε τρίτο με 11,6%. Το κόμμα Nada (Ελπίδα), ένας δεξιός συνασπισμός, πήρε το 6,4% και το κόμμα Moramo (Εμείς Πρέπει) , ένας; συνασπισμός οικολόγων, έλαβε το 4,3%. Το  SNS δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει τις 250 έδρες που χρειάζεται για αυτοδυναμία και μάλλον θα συνασπισθεί και πάλι με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.  Η συμμετοχή στην κάλπες ήταν  58.54%.

Ο Βούτσιτς κατήλθε για μια νέα πενταετή θητεία υποσχόμενος ειρήνη και σταθερότητα, ενώ άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό έθεσαν τον Βούτσιτς υπό πίεση από τους Δυτικούς και ουσιαστικά τον έβαλαν να διαλέξει ανάμεσα στους δεσμούς της χώρας με την Ρωσία και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο Σέρβος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επηρέαζε και τις σερβικές εκλογές, αλλά δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρέπει να ξεφύγει από την “ακροβατική” ισορροπία που τηρεί ως στάση: Ναι μεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά δεν έχει λόγο να διακόψει δεσμούς με την Ρωσία ή την Κίνα, με την τελευταία να είναι μέγας επενδυτής στη χώρα του.

«Οι εκλογές μας επηρεάζονται πάρα πολύ από την Ουκρανική κρίση. Θα διατηρήσουμε την πολιτική μας, που είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, και αυτή η πολιτική δεν είναι άλλη από την στρατιωτική ουδετερότητα. Η Σερβία θα προσπαθήσει να διατηρήσει τους φιλικούς και οικονομικούς δεσμούς της σε πολλούς τομείς με την Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε προεκλογικά ο Βούτσιτς.

Η Ρωσία υποστηρίζει την θέση της Σερβίας όσον αφορά την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και δεν δέχεται την ένταξή του στον ΟΗΕ.  Η Σερβία από πλευράς της στήριξε δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις. Η αντιπολίτευση, αν και έχει καθαρά φιλοευρωπαϊκη πολιτική και αντιρωσικές θέσεις, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών απέφευγε τις αντιρωσικές δηλώσεις και τον ενστερνισμό των ευρωπαϊκών κυρώσεων, για να μην έχει απώλειες. Εντούτοις αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι