ΔΙΕΘΝΗ

Πώς οι G7 επιχειρούν να “φρενάρουν” την Κίνα

Πως οι G7 επιχειρούν να "φρενάρουν" την Κίνα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο ύψους 600 δις δολαρίων , ρίχνει η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών  (G7) σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να «φρενάρουν» την διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Η G7 υιοθετεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων (600 δισεκατομμύρια  δολάρια) για τις αναπτυσσόμενες χώρες, στοχεύοντας πρωτίστως  να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστες.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G7 στη Βαυαρία, στόχος είναι η κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 600 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027. Ήδη κάποιοι από τους ηγέτες των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου έχουν αποκαλύψει τις δικές τους ξεχωριστές πρωτοβουλίες. Ανησυχώντας ολοένα και περισσότερο για την Κίνα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κατέθεσαν για πρώτη φορά σχέδια για το έργο πέρυσι και το λανσάρουν επίσημα τώρα υπό τον τίτλο, «Συνεργασία για την Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις», εγκαταλείποντας την ονομασία «Ξαναχτίζουμε Καλύτερο Κόσμο» (Build Back Better World), που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκαλύψει πολλά συγκεκριμένα έργα σε μια εκδήλωση των G7, όπου θα μετέχουν οι ηγέτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Θα δεσμευθούν να επικεντρωθούν σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και της ψηφιακής υποδομής. Απών πάντως θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία έχει ενταχθεί επίσημα στο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών. «Ο πρόεδρος δεν σκέφτεται ότι πρέπει να ξοδέψουμε δολάρια για κάθε δολάριο της Κίνας… αν και αν αθροίσουμε τι πρόκειται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ και οι εταίροι της G7, πλησιάζει πολύ τον αριθμό», δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Τα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν μέσω επιχορηγήσεων και ομοσπονδιακών κεφαλαίων και μέσω επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να έρθουν από τράπεζες ανάπτυξης, αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλες πηγές.

Το σχέδιο της Κίνας

Το σχέδιο «Belt and Road» της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2013, περιλαμβάνει αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες σε περισσότερες από 100 χώρες, με μια σειρά έργων, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται σιδηρόδρομοι, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι το σχέδιο του Σι να δημιουργήσει μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» έχει προσφέρει ελάχιστα απτά οφέλη για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με κορυφαίες θέσεις εργασίας σε Κινέζους εργαζόμενους, ενώ αυξάνει τα ποσοστά καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας.

  Θρήνος για τα νεκρά παιδιά στην Kοπτική εκκλησία της Αιγύπτου (videos)

Ο Μπάιντεν αναμένεται να τονίσει στους ηγέτες των Επτά, την σημασία κατασκευής πολλών εμβληματικών έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ηλιακής ενέργειας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην Αγκόλα με την υποστήριξη του υπουργείου Εμπορίου, της τράπεζας Εισαγωγών-Εξαγωγών των ΗΠΑ, της αμερικανικής εταιρείας AfricaGlobal Schaffer και της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης έργων Sun Africa. Μαζί με τα μέλη της G7 και την ΕΕ, η Ουάσινγκτον θα παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια 3,3 εκ. δολαρίων στο Institut Pasteur de Dakar στη Σενεγάλη, καθώς αναπτύσσει μια ευέλικτη μονάδα παραγωγής πολλαπλών εμβολίων σε βιομηχανική κλίμακα στη χώρα, που θα μπορούσε να παράγει εμβόλια για τον κορονοϊό.  Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAD) θα δεσμεύσει επίσης έως και 50 εκ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο νέο παγκόσμιο Ταμείο Κινήτρων Παιδικής Φροντίδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει στόχο να καλύψει το κενό που υπάρχει στην υποδομή παιδικής μέριμνας.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. «Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Επιφυλάξεις της ΕΕ

Στο μεταξύ την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

  Βγήκε από την καταστολή ο Ρούσντι - Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής που συζητείται στη σύνοδο. «Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι