ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πού σκαλώνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέες κυρώσεις από τους G7

Αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για εμπάργκο ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο,

Οι 27 της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών χωρών, για στο 6ο πακέτο κυρώσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μέσα σε έξι μήνες. Στην απόφαση προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Χτες το βράδυ οι G7 αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Ουγγαρία συνέχισε να μπλοκάρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. H συνάντηση των 27 μονίμων αντιπροσώπων έληξε και σήμερα χωρίς συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο, εξήγησαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Η αναζήτηση κοινής γραμμής αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς από την ανακοίνωση των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περάσει μία εβδομάδα, όμως οι διαφωνίες δεν είχαν αρθεί έως και χθες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η οποία καλύπτει το σχεδόν το 45% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, χαρακτήρισε το εμπάργκο «ατομική βόμβα για την ουγγρική οικονομία». Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τη Σλοβακία η οποία καλύπτει σχεδόν το 79% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία. Αντιθέτως η Γερμανία, που κάλυπτε το 35% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, έχει δηλώσει σύμφωνη με το εμπάργκο και μάλιστα ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές στο 12% και σε έξι μήνες θα τις τερματίσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι συμπληρωματικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπουν τον τερματισμό προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και προϊόντων διύλισης, ντίζελ κλπ μέχρι τέλους του έτους. Η διαφορά των δύο μηνών κρίθηκε σκόπιμη λόγω του ότι η εξάρτηση από το ρωσικό ντίζελ είναι πολύ ισχυρότερη, αφού αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των ευρωπαϊκών αναγκών. Για τις πιο ευάλωτες χώρες θα δοθεί παράταση, μέχρι τέλους του 2024 για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και μέχρι τον Ιούνιο του 2024 για την Τσεχία. Από την πλευρά τους οι τρεις χώρες θα δεσμευτούν ότι δεν θα πάρουν πετρέλαιο από την νότια Ευρώπη.

Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί για τα συνοδευτικά μέτρα που περιλαμβάνει το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και ειδικότερα την απαγόρευση στα ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια (ιδιοκτησίας ή σημαίας κάποιας χώρας-μέλους της ΕΕ) να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και σε τρίτες χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται ακύρωση της ασφάλισής τους, κάτι που θα επιφέρει μεγάλη αύξηση στους ναύλους, όπως σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις γενικού εμπάργκο (Ιράν, Ιράκ, κα).

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι στοχεύει στον περιορισμό των θαλάσσιων μεταφορών ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία, παράλληλα με την δραστική αύξηση της τιμής στην οποία το προμηθεύονται, παρότι οι τιμές πώλησης έχουν μεγάλες εκπτώσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι όμως σαφές ποια θα είναι τα μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα που θα ληφθούν για την ευρωπαϊκή ναυτιλία και επιπλέον πως θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Ασίας που έχουν ισχυρό ναυτιλιακό κλάδο, όπως για παράδειγμα η Κίνα.

Νέες κυρώσεις από τους G7

Χτες το βράδυ, πρόσθετες βαριές κυρώσεις επέβαλλε στην Ρωσία οι G7, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν στην οποία συμμετείχε και ο Ζελένσκι. Η G7 δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Πάντως στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές. Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενώ ο Πούτιν γιορτάζει τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες».

Τί ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εξάλλου μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό. «Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των “Big Four”, των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία. Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι