Που το πάνε οι Αμερικανοί με την Κίνα – Θα της βάλουν κυρώσεις!
06/08/2022«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας» δήλωσε η κυρία Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής μετά την προσγείωσή της στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ταϊβάν.
Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να την ρωτήσει γιατί εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν στις δυνάμεις της απολυταρχίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, όταν το συγκεκριμένο ταξίδι έγινε για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις της Κίνας. Και αν συμβεί θερμό επεισόδιο, την ευθύνη να την έχει το Πεκίνο, όπως σχεδίασαν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, προκαλώντας τελικά την επέμβαση της περικυκλωμένης από το ΝΑΤO Ρωσίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανακοίνωσή του «για την πρόκληση Πελόζι» ανακοίνωσε ότι: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της Μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινώσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ, με σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».
Το θέμα είναι, πως η παγκόσμια σκακιέρα έχει πάρει φωτιά και κανείς δεν ξέρει, αν θα έχουμε και πυρηνικές περιπέτειες. «Μια παρεξήγηση, έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό» βρίσκεται η ανθρωπότητα προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «πυρηνικό κίνδυνο που δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου». Και πρόσθεσε: «Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται τώρα σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα για την αποτροπή της κλιμάκωσης εξασθενούν».
Τελικά το αμερικανικό σχέδιο, πρώτα περιορίζουμε τη Ρωσία και μετά την Κίνα, εξελίσσεται σε επιχείρηση περιορισμού και των δύο ταυτόχρονα. Μεγάλο το ρίσκο, πολύ περισσότερο που τα πεδία της αναμέτρησης αφορούν την Ευρώπη και την αχανή Ασία. Άλλωστε οι ΗΠΑ, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, στηριζόταν και στηρίζεται στην στρατιωτική παρουσία της και στις πέντε ηπείρους, σε ξηρά και θάλασσες. Διαθέτουν 823 στρατιωτικές βάσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, εγκατεστημένες σε 163 χώρες! Και οι Αμερικανοί ποντάρουν στα όπλα για να επανακτήσουν την απειλουμένη οικονομική και εμπορική κυριαρχία τους.
Τα οικονομικά άλματα της Κίνας
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της εξέλιξης του ΑΕΠ των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1990 το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 20,3%, της Ευρώπης 18% και της Κίνας 3,8%. Το 2000 το μερίδιο των ΗΠΑ ήταν 20,9%, της Ευρώπης 16,6% και της Κίνας 7,5%. Το 2010 το μερίδιο των ΗΠΑ ήταν 16,8%, της Ευρώπης13,5% και της Κίνας 13,9%. Και φτάνουμε στο 2020 όπου γίνεται η μεγάλη ανατροπή. Το μερίδιο των ΗΠΑ πέφτει στο 15,8%, της Ευρώπης στο 12,1% και η Κίνα περνά στην πρώτη θέση με μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ 18,3%. Και αφού αυτή η τάση δεν μπορεί να ανατραπεί με ειρηνικά μέσα, πρέπει να ανατραπεί με άλλα ακόμα και με την ισχύ των όπλων;
Αν οι κυρώσεις στη Ρωσία απέτυχαν παταγωδώς, πλήττοντας κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία, πιθανές αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Κίνας θα ήταν καταστροφή για εκατοντάδες πολυεθνικούς βιομηχανικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες γερμανικές φίρμες αυτοκινήτου VW, BMW και Mercentes, που στα εργοστάσια της Κίνας ξεπέρασαν την παραγωγή που είχαν στη Γερμανία, όταν με στοιχεία του 2019 παρήγαγαν εκεί 5,08 εκατομμύρια μονάδες έναντι 4,07 εκατομμυρίων στην Γερμανία. Μάλιστα έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις εκεί, στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως και η αμερικανική Ford.
Έχετε κοιτάξει την καρτέλα “made in…” στις υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές σας, να δείτε που παράγονται; Έχετε δει που παράγονται τα σούπερ αθλητικά παπούτσια σας; Άλλο λοιπόν να πλήξεις την Κίνα και άλλο να παρασύρεις στην καταστροφή όλους τους συμμάχους σου. Και αυτή τη φορά είναι βέβαιο πως δεν θα σε ακολουθήσουν.
Το πείραμα της Ουκρανίας
Ο σεβασμός στη δημοκρατία όπως είπε η κυρία Πελόζι, αποκαλύπτεται τραγικά στην περίπτωση της Ουκρανίας. Όπως λοιπόν μάθαμε από το εξαιρετικά αποκαλυπτικό δημοσίευμα του SLpress «Στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που ξεκίνησαν από έρευνα του National Review Αυστραλίας, η κυβέρνηση Ζελένσκι, στις αρχές του 2020 προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για την πώληση γης σε ξένες εταιρείες σε τεράστια κλίμακα. Τρεις γιγαντιαίες πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ, είχαν αγοράσει μέχρι την έναρξη του πολέμου 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης από τα 603.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής έκτασης της χώρας! Αγόρασαν με συνοπτικές διαδικασίες το 28% της Ουκρανίας! Περιττό να προσθέσουμε ότι κάτι τέτοιο, δεν έχει συμβεί ούτε κατά προσέγγιση πουθενά στον κόσμο».
Μεταξύ των εταιρειών που αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις ουκρανικής γης, είναι οι αμερικανικοί πολυεθνικοί κολοσσοί Cargill, Dupont και Monsanto. Και όπως γνωρίζουμε, η Monsanto έχει κατηγορηθεί για αμφιβόλου ασφαλείς για την υγεία μεταλλαγμένους σπόρους σε συμπιεσμένες καλλιέργειες. Και στην εκτός κάθε ελέγχου Ουκρανία που εξελίχθηκε σε αμερικανικό προτεκτοράτο, ποιος θα ελέγξει τις μεθόδους της Monsanto και των άλλων. Στην Αφρική και τις φτωχές χώρες της Ασίας τα πειράματα των φαρμακευτικών εταιριών, η Ουκρανία το πεδίο των πειραμάτων στον αγροτικό τομέα. Ποια αλληλεγγύη;