ΑΠΟΨΗ

Πρέπει να στείλει η Ελλάδα τους S-300 στην Ουκρανία;

Πρέπει να στείλει η Ελλάδα τους S-300 στην Ουκρανία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που είναι σε πλήρη εξέλιξη, κρύβει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό, μια αβεβαιότητα, αλλά και μία βεβαιότητα. Το ερωτηματικό αφορά το πως θα λήξει ο πόλεμος, ποιος θα είναι ο νικητής επί του πεδίου και με ποιες απώλειες, όχι μόνο για τον ηττημένο, αλλά και για τον νικητή. Πιθανόν, “στο τέλος της μέρας” να υπάρχουν μόνο… χαμένοι!

Και η βεβαιότητα: Το τέλος του πολέμου και ανεξάρτητα από νικητή ή ηττημένο, θα είναι διχαστικό, ο κόσμος θα είναι βαθύτατα διαιρεμένος. Από τη μια η Δύση (αν διατηρηθεί ενωμένη) και απέναντι της, ο αναδυόμενος ευρωασιατικός κόσμος μαζί με Κίνα, Ινδία και Ιράν. Ασφαλώς, οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, σε διεθνοπολιτικό, οικονομικό–ενεργειακό και επισιτιστικό επίπεδο, θα είναι οι χειρότερες από κάθε στρατιωτική σύγκρουση από το 1945 και εντεύθεν (Κορέα, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ) και ευχόμαστε, οι καταστροφικές συνέπειες να μην είναι συγκρίσιμες με εκείνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΗΠΑ μετέχουν ενεργά, προς το παρόν δι’ αντιπροσώπου (Ουκρανία), στον πόλεμο με την Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με μια ακόμη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων, οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία και συστοιχίες των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την ουκρανική αεράμυνα, σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των αεροπορικών προσβολών από την αεροπορία της Ρωσίας.

Το αντιαεροπορικό σύστημα το Patriot PAC-III είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος, με βασική ικανότητα την εκτόξευση και αντιβαλλιστικών πυραύλων. Χρησιμοποιεί προηγμένο σύστημα εναέριων πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ υψηλής απόδοσης και εντοπισμού στόχων σε απόσταση περίπου 150 χιλιόμετρα.

Μηνύματα κλιμάκωσης

Τα όσα διημείφθησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις για τερματισμό στο προβλεπτό μέλλον της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας και επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου δια της διπλωματικής οδού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξασφάλισε σημαντική στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ, τέτοια ώστε, πολλοί Αμερικανοί αναλυτές να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την άμεση εμπλοκή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Και αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της κεντροανατολικής Ευρώπης, της Ευρασίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το δυστοπικό διεθνοπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα “υποχρεώθηκε” μάλλον ως χώρα υποτελής στις ΗΠΑ, παρά επέλεξε ως ανεξάρτητο κράτος, να υποστηρίξει, με την παροχή σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας, την Ουκρανία. Ήδη ρωσικής κατασκευής ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, που αποσύρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου, μάχονται υπέρ των Ουκρανών στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού μετώπου. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κομβικής σημασίας λιμάνι για την προώθηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Δικαιολογώντας την ελληνική στρατιωτική εμπλοκή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα, επέλεξε να είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», που είναι η πλευρά των νικητών. Ριψοκίνδυνη πρόβλεψη, αφού ακόμη δεν έχει γραφεί ο επίλογος στην πολυεπίπεδη ρωσο-ουκρανική κρίση, άρα ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές, ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας ή ποιο θα είναι το κόστος (αν υπάρχει) της επιλογής. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα…

Οι S-300 της Ελλάδας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα, να παραδώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που είναι στην Κρήτη και τα TOR-M1 που είναι στα νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο. Η πρόταση των Αμερικανών είναι ότι θα αντικατασταθούν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 PMU1, με αντίστοιχο αριθμό αμερικανικών συστημάτων PATRIOT PAC-III. Παρεμπιπτόντως, γιατί οι Αμερικανοί δεν πιέζουν την Τουρκία, να δώσει τους πλέον προηγμένους ρωσικούς πυραύλους S-400 που διαθέτει στην Ουκρανία και να τους αντικαταστήσει με τους αμερικανικούς PATRIOT; Και κάτι ακόμη. Παρά τη γενναία στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, δεν έχει πει κουβέντα, για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Πάντως, η Ρωσία αντέδρασε έντονα σχολιάζοντας τις “πληροφορίες” ότι η Ελλάδα προτίθεται να στείλει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία. «Θεωρούμε προκλητικά τα σχέδια για προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα ρωσικά – σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που θα είναι εχθρικά προς τη Ρωσία», δήλωσε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια», την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα, πιθανόν να εξετάσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του τεχνολογικά ξεπερασμένου ρωσικού συστήματος S-300 με τους υπερσύγχρονους αμερικανικούς PATRIOT! Απαντώντας, με νεότερη δήλωσή της, η Μαρία Ζαχάροβα προειδοποιεί: «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο, θα εντοπίζεται έγκαιρα και θα θεωρείται ως νόμιμος στόχος για καταστροφή. Πριν να είναι πολύ αργά, εγκαταλείψτε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να δείξει υπευθυνότητα».

Εκτιμώ ότι δεν είναι “σώφρων πράξη” να αγνοηθεί η ρωσική προειδοποίηση, ούτε φυσικά να υπερεκτιμηθούν οι αμερικανικές υποσχέσεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version