ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψήφισμα-ράπισμα του ΟΗΕ για την Μόσχα – Ποιες χώρες απείχαν

Ψήφισμα "καταπέλτης" του ΟΗΕ για την Μόσχα – Ποιες χώρες απείχαν

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Αλβανία και καταδικάζεται η προσάρτηση από την Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), με 143 ψήφους, σε σύνολο 193 χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε, καθώς συγκέντρωσε πλειοψηφία 2/3 όπως απαιτεί ο κανονισμός της Γενικής Συνέλευσης. Καταψήφισαν πέντε χώρες (Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Νικαράγουα και Συρία) ενώ 35 απείχαν. Στα ρωσικά μέσα σήμερα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το καταδικαστικό ψήφισμα ψήφισαν η Ουγγαρία, η Σερβία και η Βραζιλία, όπως επίσης η Τουρκία και άλλες που θεωρούνται από το Κρεμλίνο πως είναι πλησιέστερα στις ρωσικές απόψεις και θέλουν πιο μετριοπαθή πολιτική από την Δύση έναντι της Μόσχας.

Επισημαίνεται ότι χθες η Ουγγαρία κατέληξε σε συμφωνία με την Gazprom για αναβολή των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, μετά τις συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη Μόσχα. Ο Μίλερ είναι επίσης υπεύθυνος για τη διεθνή συνεργασία της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος προκλητικό. «Σήμερα, παρουσιάστηκε ένα προκλητικό έγγραφο, το οποίο όχι μόνο αγνοεί όλα τα γεγονότα (σχετικά με την προσέλευση, το ποσοστό ψήφων και την αναγνώριση των δημοψηφισμάτων από ξένους παρατηρητές)», είπε ο Νεμπένζια και πρόσθεσε ότι «το ψήφισμα θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για διπλωματική λύση».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιπρόσωπο τα δημοψηφίσματα που έγιναν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου έδωσαν συντριπτικά αποτελέσματα υπέρ της προσάρτησης και συγκεκριμένα: Στο Ντονέτσκ υπέρ ψήφισε το 99,23% στο Λουγκάνσκ το 98,2% στη Χερσώνα το 87,05% και στη Ζαπορίζια το 93,11%. Στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο τελετή υπογραφής συνθηκών για την εισδοχή νέων εδαφών στη Ρωσία. Τα έγγραφα υπογράφηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους κυβερνήτες των τεσσάρων περιφερειών Ντένις Πουσίλιν, Λεονίντ Πασέχνικ, Εβγκένι Μπαλίτσκι και Βλαντιμίρ Σάλντο.

Δηλώσεις Μπάιντεν-Μπλίνκεν

Η καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών των «παράνομων προσαρτήσεων τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η Ρωσία «δεν μπορεί να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπερθεμάτισε τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ του (σ.σ. καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».

Την υπερψήφιση του ψηφίσματος χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ο Μισέλ είχε προτείνει την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το ισχύον Καταστατικό. Οι ψήφοι υπέρ του ψηφίσματος ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία ψήφισαν χθες υπέρ, την στιγμή που μονίμως απείχαν.

Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή μαίνεται η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Ριάντ, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, με τους Αμερικανούς να χαρακτηρίζουν την απόφαση υποστηρικτική για την Ρωσία, κάτι που το Ριάντ αρνείται, με το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει πως υπήρξαν αμερικανικές συστάσεις για αναβολή της ψηφοφορίας, μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές εκλογές.

Πάντως, συγκρίνοντας το χθεσινό ψήφισμα με το ψήφισμα του 2014 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Κριμαία, οι ψήφοι κατά της Ρωσίας σήμερα είναι κατά 43 περισσότερες. Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2014 επί του ψηφίσματος κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, το αποτέλεσμα ήταν 100 υπέρ της καταδίκης, 11 κατά και απείχαν 58 χώρες. Ο αριθμός των χωρών-μελών του Οργανισμού έχει αυξηθεί έκτοτε και σήμερα συμμετέχουν 193 χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx