Πυρηνική έκπληξη προετοιμάζει το Ιράν στο Φόρντο;

Σύνταξη SLpress.gr
14

Ισραηλινές δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ασυνήθιστες κινήσεις στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντο όπου, κάποια στιγμή, εμπλουτίζονταν ουράνιο σε ειδική υπόγεια θέση που μετατράπηκε σε ερευνητικό κέντρο μετά την συμφωνία του 2015.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μεγάλο αριθμό οχημάτων στην είσοδο της εγκατάστασης και άλλα σημεία αυξημένης δραστηριότητας. Όμως αυτό δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία πλέον κρέμεται από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που θα ληφθεί έως τις 12 Μαΐου.

Η υπόγεια τοποθεσία που προστατεύεται από αντιαεροπορικά συστήματα S-300 από το 2016 δεν έκλεισε μετά την συμφωνία, αλλά η εκεί δραστηριότητα παραμένει μυστική και θα μπορούσε να έχει να κάνει με κρυφή προετοιμασία εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας το Ιράν υποχρεώθηκε να περιορίσει τον αριθμό συσκευών φυγοκέντρησης στο Φόρντο και παράλληλα δεσμεύτηκε να μην εμπλουτίσει ουράνιο και να μην αποθηκεύει πυρηνικά υλικά εκεί για 15 χρόνια. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί τις δραστηριότητες εκεί επιθεώρησε το Φόρντο για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο.

Και νέα κτήρια...

Οι φωτογραφίες του Φόρντο που ελήφθησαν στα τέλη Απριλίου και δημοσιεύτηκαν από την εταιρεία ανάλυσης δορυφορικών φωτογραφιών ImageSat International στην οποία εν πολλοίς εργάζονται πρώην μέλη της ισραηλινής Αεροπορίας. Μια φωτογραφία δείχνει οχήματα και λεωφορεία στην είσοδο της εγκατάστασης, αλλά όχι πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα. Άλλη παλαιότερη φωτογραφία της 8ης Ιουλίου 2016 δεν δείχνει κανένα όχημα, ενώ φωτογραφίας της 2ας Απριλίου δείχνει τουλάχιστον 10 οχήματα και δύο λεωφορεία εκεί.

Η ImageSat παρατήρησε επίσης την κατασκευή νέων κτιρίων στην εγκατάσταση που φαίνονται να έχουν σχέση με την έρευνα και την ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νέα κτήρια χρησιμοποιούνται για εμπλουτισμό ουρανίου. Η κατασκευή των κτιρίων ξεκίνησε πριν την υπογραφή της συμφωνίας και ολοκληρώθηκε το 2017.

Ο Νετανιάχου

Η εγκατάσταση είναι «θαμμένη» κάτω από ένα βουνό, ώστε να προστατεύεται από ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ. Βρίσκεται λίγο μετά την πόλη Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών μουσουλμάνων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στις πρόσφατες καταγγελίες του κατά του Ιράν, μίλησε για επιχείρηση της Μοσάντ που αποκάλυψε πως η Τεχεράνη συνεχίζει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

«Θυμόσαστε όλοι το Φόρντο; Την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου; Είναι μια υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που οι Ιρανοί δημιούργησαν κάτω από ένα βουνό. Δεν τοποθετείς χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρησης κάτω από ένα βουνό για την παραγωγή ιατρικών ισότοπων. Το κάνεις για ένα λόγο, για την παραγωγή πυρηνικών όπλων», είπε. «Δεν μας εκπλήσσει που οι Ιρανοί ήθελαν να κρατήσουν το Φόρντο και, απίστευτο, η συμφωνία τους το επιτρέπει», κατέληξε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.