ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παζάρια Ερντογάν για F-16 και Σουηδία – Ονόματα-έκπληξη στην κυβέρνηση του

Παζάρια Ερντογάν για F-16 και ένταξη Σουηδία - Ονόματα-έκπληξη στην κυβέρνηση του

Με το καλημέρα, της επανεκλογής του στη Προεδρία της Τουρκίας, ο Ερντογάν , ξεκίνησε τα παζάρια για τα αμερικανικά F-16 ως αντάλλαγμα για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ . Πάντως ο Γιανς Στόλτεμπεργκ, Γ.Γ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε σίγουρος για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία…», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η πώληση έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου -κυρίως- για την στάση της Άγκυρας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ένα πολύ μικρότερο πακέτο ύψους 259 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε αναβαθμίσεις λογισμικού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, λίγες ημέρες μετά την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε ισχυρισμό περί οποιουδήποτε «ανταλλάγματος» μεταξύ της πώλησης και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η έγκριση των προσφορών του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί θετικά από το Κογκρέσο.

Μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών σε επιστολή προς τον Μπάιντεν ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να επικυρώσει (αρχικά) τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, «έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση», αναφερόμενη στα F-16.

Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά συνέχισε να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη οργανώσεων που θεωρεί τρομοκράτες. Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όταν η συμμαχία πρόκειται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής των ηγετών της στη Λιθουανία, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι είναι απολύτως σίγουρος για την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, η οποία μπλόκαρε μέχρι στιγμής την εισδοχή της.

«Είμαι απολύτως σίγουρος για το γεγονός ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πλήρες μέλος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο Οσλο, όπου φιλοξενείται αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Θα έχουμε στενές επαφές με την Αγκυρα, με τον πρόεδρο Ερντογάν, για να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Έχουν κάνει μεγάλα βήματα από τότε που όλες οι χώρες – μέλη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, τους προσκάλεσαν να γίνουν πλήρες μέλος κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής» της Μαδρίτης τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε.

«Θεωρώ από το περασμένο φθινόπωρο ότι η Σουηδία θα έπρεπε να έχει ήδη ενταχθεί με επικύρωση και συνεχίζω να έχω αυτήν την άποψη. Αλλά όταν 31 χώρες πρέπει να συμφωνήσουν, αυτό απαιτεί αναμφίβολα λίγο περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα και με αυτό ασχολούμαστε», πρόσθεσε.  Αν ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας δεν θα είναι παρών στην άτυπη προπαρασκευαστική σύνοδο αυτής της εβδομάδας, αναμφίβολα θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Οι υπουργοί του Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρονται σε πολλές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ερντογάν. Παρασκευή ή το Σάββατο θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα και ήδη στα τουρκικά μέσα όπως και στα social media της χώρας έχει ξεκινήσει η ονοματολογία με τις φήμες για το ποιοι μπαίνουν και το ποιοι αποχωρούν να είναι αρκετές.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Yeniçağ καθώς από αυτή λείπουν κορυφαία ονόματα των προηγούμενων κυβερνητικών θητειών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε όσα είχαν διαρρεύσει μέχρι σήμερα. Αίσθηση προκαλεί πως απουσιάζουν τα ονόματα των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ αλλά και του Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα δεν αναλαμβάνουν κάποιο υπουργείο ή κάποια θέση αντιπροέδρου ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν υποβαθμιστεί σε κάποιον άλλον ρόλο του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η λογική πίσω από τη λίστα είναι η αναβάθμιση ατόμων της εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η αναβάθμιση του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί ο «παραγκωνισμός» του Σοϊλού, αλλά και ο διάδοχός του καθώς τη θέση του αναμένεται να πάρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν.

Επίσης, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα τα «ανατολίτικα παζάρια» που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντάλλαγμα τη στήριξή του ο υποψήφιος που κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σινάν Ογάν, είχαν αποτέλεσμα καθώς αναλαμβάνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών.

Υπενθυμίζεται πως κόμματα της ακροδεξιάς και εθνικιστικής συμμαχίας ΑΤΑ που είχαν στηρίξει τον Ογάν είχαν καταγγείλει πως ο Τούρκος πρόεδρος του είχε τάξει κάποια κυβερνητική θέση για τη στήριξή του.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αναλαμβάνει ο Τζεβντέτ Γιλμάζ αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), ο οποίος ήταν ήδη αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα.

Όσον αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτό θα το αναλάβει ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού ξηράς πλέον μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Η Yeniçağ επικαλείται πληροφόρηση από το παρασκήνιο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Αναλυτικά η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Yeniçağ:

Αντιπρόεδρος: Φαχρετίν Κοτζά
Αντιπρόεδρος: Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Μουσταφά Σεντόπ
Υπουργός Εργασίας: Ρουχί Ερσόι
Υπουργός Εξωτερικών: Ιμπραήμ Καλίν
Υπουργός Υγείας: Κιοκσάλ Χαμζάογλου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης: Μεχμέτ Οζχασεκί
Υπουργός Ενέργειας και Εθνικών Πόρων: Μελίχ Χαν Μπιλγκίν
Υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού: Ενές Εμίνογλου
Υπουργός Οικονομικών: Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Εσωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Παιδείας: Ερχάν Αφγιοντζού
Υπουργός Εμπορίου: Ριφάτ Χισαρτζικλιόγλου
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Τεμέλ Κοτίλ
Υπουργός Γεωργίας: Ιμπραήμ Γιουμακλί
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ουμίτ Ντουντάρ
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Μουσταφά Ιλιτζαλί
Υπουργός Πολιτισμού: Μουσταφά Ντεστιτζί
Υπουργός Τουρισμού: Μεντερές Τουρέλ
Υπουργός Οικογένειας: Κουμπρά Γκιουράν Γιγιτμπασί
Υπουργός Δασοκομίας και Υδάτων: Μεχμέτ Ακίφ Μπαλτά
Υπουργός Μετανάστευσης και Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών: Σινάν Ογάν

Άλλα δημοσιεύματα πάντως ή λίστες που έχουν διαρρεύσει συντηρούν εντός κυβερνητικού σχήματος τον Σουϊλεμάν Σοϊλού είτε ως υπουργό Εσωτερικών, είτε σε θέση αντιπροέδρου, ενώ και ο Χουλουσί Ακάρ παραμένει στο υπουργείο Άμυνας. Ερωτηματικό αποτελεί τι θα συμβεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι