“Επιτέλους, πετάξτε την Τουρκία έξω από το NATO”

Πρώην σύμβουλος Ρέιγκαν: Επιτέλους, πετάξτε την Τουρκία έξω από το NATO!

“Τα διαμάντια είναι παντοτινά”, ήταν τίτλος ταινίας του Τζέημς Μποντ πριν δεκαετίες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σήμερα με την Τουρκία όπως λέει ο πρώην σύμβουλος του προέδρου που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο Doug Bandow, σε ένα “έξω από τα δόντια” άρθρο του στο περιοδικό “The American Conservative” συστήνει ουσιαστικά την εκδίωξη της Τουρκίας από το NATO.

To πιο σημαντικό για τον Doug Bandow είναι ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση «θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, πόσο μάλλον αξιόπιστη». Για τον πρώην σύμβουλο του Ρέιγκαν, η Τουρκία έχει καταντήσει “πέμπτη φάλαγγα” στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που μας υπενθυμίζει ότι οι συμμαχίες δεν είναι σαν διαμάντια: δεν διαρκούν για πάντα!

Ο Bandow είναι ένας αντικομμουνιστής που πιστεύει ότι οι διώξεις εναντίον των κομμουνιστών στο Χόλιγουντ ήταν θεμιτές. Εξάλλου θεωρεί ότι ο Ρέιγκαν την εποχή που ήταν νέος ηθοποιός έδωσε αγώνα εναντίον του κομμουνισμού στο Χόλιγουντ. Οι αμφιλεγόμενες έως και μακαρθικές θέσεις του Doug Bandow δεν πρέπει να τυφλώνουν ως προς τη σημασία της τοποθέτησής του για την Τουρκία. Απεναντίας.

Ο Bandow υπήρξε σύμβουλος μιας προεδρίας που είχε βάλει στο μάτι την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980. Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα ασκούσε την πιο δυναμική πολιτική έναντι της Τουρκίας, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μεταπολεμικά. Σήμερα όμως, ο Bandow έρχεται να κατακεραυνώσει την Τουρκία με την τοποθέτησή του, μιλώντας ανοιχτά για ζήτημα εξόδου από το NATO καθώς η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ο Bandow τονίζει ότι «ίσως η πιο διαρκής διαφωνία είναι ο έλεγχος των υδάτων του Αιγαίου. Τα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία των τελευταίας σε περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί δική της. Οι εναέριες και ναυτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ρουτίνα. Επιπλέον, η Άγκυρα συνεχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Κύπρου 46 χρόνια αργότερα».

Σε αυτή του την τοποθέτηση ο πρώην σύμβουλος είναι φανερό ότι εξισώνει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά σίγουρα υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί, ειδικά την Κύπρο. Ο Doug Bandow ξεκάθαρα παραδέχεται ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη.

Για τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου αναφέρει ότι «δημιούργησαν μια νέα διαμάχη, που οδήγησε σε ναυτικές συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα προωθεί την έρευνα ενεργειακών πόρων σε περιοχές που διεκδικεί η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία όμως αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Το Ισραήλ συμμετέχει επίσης και συνεργάζεται με την Κύπρο και την Ελλάδα. Η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένει κακή και η κυβέρνηση Ερντογάν αγνόησε πρόσφατα τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ να συναντηθεί με ηγέτες της Χαμάς».

Ο Bandow δεν ξεχνά να αναφερθεί και στον Εμφύλιο της Λιβύης, στον οποίο η Τουρκία παρενέβη ωμά. «Η Άγκυρα αναμίχθηκε στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης στο πλευρό της κυβέρνησης Σάραζ που εδρεύει στην Τρίπολη, με την οποία η Τουρκία έκλεισε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων που της προσφέρει ενεργειακά δικαιώματα σε ύδατα που διεκδικούν η Κύπρος και η Ελλάδα. Η Άγκυρα παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στέλνοντας όπλα μέσω θαλάσσης με συνέπεια να αντιπαρατεθεί με ελληνικά και γαλλικά πλοία που κινητοποιήθηκαν για την επιβολή της απαγόρευσης όπλων».

Πολιτική έναντι Ερντογάν

Ο Αμερικανός ειδικός κατηγορεί μάλιστα τον Ερντογάν ότι υιοθέτησε ανεύθυνη πολιτική έναντι της Ρωσίας καθώς με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου το 2015 κόντεψε να φέρει σε πυρηνική αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, όμως, ο Ερντογάν τα γύρισε και ενώθηκε με τη Μόσχα στον Εμφύλιο της Συρίας. Μπορεί σήμερα η Τουρκία και η Ρωσία σε Λιβύη, Συρία και Αρμενία να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διατηρήσει τους πολιτικούς δεσμούς τους, όπως αναφέρει ο Bandow.

Γι’ αυτό και ο πρώην Αμερικανός σύμβουλος κάνει μια σύγκριση της σημερινής θέσης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ με εκείνη της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τριπλή Συμμαχία. Η Ρώμη τότε δεν πήρε το μέρος της συμμαχίας που είχε δεσμευτεί με συμφωνία, αλλά συμμετείχε στον πόλεμο με την άλλη πλευρά που την είχε δωροδοκήσει, δηλαδή την Αντάντ. Δηλαδή της υποσχέθηκαν ότι θα προσαρτούσε εδάφη από την ηττημένη Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. «Πόσο πιθανό είναι η Τουρκία να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για να βοηθήσει στην υπεράσπιση, ας πούμε, της Εσθονίας;» αν η τελευταία δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία, αναρωτιέται ο Doug Bandow.

Σε αυτό που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ο Bandow θεωρεί μάλλον ξεγραμμένη συνολικά την Τουρκία από τη Δύση. «Ανεξάρτητα πάντως από το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, η Τουρκία είναι πιθανό να παραμείνει αποξενωμένη από τη Αμερική και τη Δύση». Για τον ίδιο, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο ρεαλιστική πολιτική έναντι της Άγκυρας, και να συνεργάζονται μαζί της όταν είναι δυνατόν, αλλά και να συγκρούονται όταν είναι απαραίτητο. Στη Δύση κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι