ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Κόφτης” στη βίζα για Ρώσους από Φινλανδία – Διαφωνία Σολτς

"Φρένο" στη βίζα για Ρώσους στην ΕΕ από Φινλανδία - Διαφωνεί ο Σολτς,

Περιοριστικά μέτρα στις επισκέψεις Ρώσων στην Ευρώπη ακόμη και αν έρχονται με τουριστική βίζα εισηγούνται οι σκανδιναβικές χώρες στην ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου που θα σηματοδοτούσε αποκοπή ΕΕ-Ρωσίας. Οι πρωθυπουργοί των σκανδιναβικών χωρών συναντήθηκαν στο Όσλο και συζήτησαν επί του θέματος, χωρίς να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για τις επόμενες ενέργειές τους. Υπέρ του περιορισμού στην χορήγηση βίζας τάχθηκε και η Εσθονία, ενώ παρόμοιες θέσει έχουν εκφράσει και οι άλλες δύο βαλτικές χώρες, η Λετονία και η Λιθουανία, καθώς και η Πολωνία. Θετικά βλέπει το μέτρο η Τσεχία που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. 

«Δεν άρχισαν τον πόλεμο οι απλοί Ρώσοι όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο» δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών των σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό οι Ρώσοι πολίτες να μπορούν να εισέρχονται στην Ευρώπη, στον χώρο Σένγκεν, ως τουρίστες, την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει κόσμο στην Ουκρανία»

Στις αρχές Αυγούστου το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κατάρτισε σχέδιο για να μειωθούν δραστικά οι θεωρήσεις διαβατηρίου σε Ρώσους. Ο υπουργός Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί παρόμοια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέρ της ιδέας τάσσεται και η Εσθονία. Μετά την απαγόρευση των πτήσεων από τη Ρωσία στην ΕΕ, οι Ρώσοι που περνούν μέσω Φινλανδίας με τουριστική βίζα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και από εκεί πάνε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Διαφωνία Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λήψη αυτού του μέτρου. «Ήταν σημαντική απόφαση από πλευράς μας να επιβάλλουμε κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο, σε βάρος των ολιγαρχών και όσων επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο του καθεστώτος Πούτιν», τόνισε. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για πόλεμο του ρωσικού λαού, πρόκειται για πόλεμο του Πούτιν». Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης ότι ενδεχόμενος περιορισμός των θεωρήσεων διαβατηρίου θα έπληττε επίσης «όλους όσοι φεύγουν από τη Ρωσία επειδή διαφωνούν με το ρωσικό καθεστώς. Οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν πρέπει να κάνουν πιο περίπλοκο γι’ αυτούς να επιδιώξουν την ελευθερία και να φύγουν από τη χώρα για να απομακρυνθούν από το καθεστώς και τη δικτατορία στη Ρωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, ανέφερε ότι δεν παίρνει για την ώρα θέση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα διότι όπως σημείωσε «υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές», ενώ η Δανία τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Μόσχας και σε αυτό το θέμα που ανέκυψε.

«Ένα από τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου είναι η ενότητά μας και θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», για την μείωση των ταξιδιών Ρώσων τουριστών, είπε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. «Κατανοώ γιατί οι Ουκρανοί, το βρίσκουν λίγο παράξενο πως η Ρωσία επιτέθηκε σε μια ευρωπαϊκή χώρα και εμείς συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες» δίνοντας εμμέσως το στίγμα υπέρ της λήψης περιοριστικών μέτρων στις θεωρήσεις.

Και η ενέργεια στην ατζέντα Σολτς

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, η χώρα του οποίου δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως το Όσλο θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή δράση αποφασιστεί να αναληφθεί από τις χώρες που συμμετείχαν στην συνάντηση και την ΕΕ. Στο περιθώριο της συνάντησης για τις θεωρήσεις ο Όλαφ Σολτς είχε συνομιλίες με τον Γιόνας Γκαρ Στέρε για αύξηση της ενέργειας από την Νορβηγία προς την Γερμανία, όπως ανακοίνωσε με tweet.

Η τσεχική Προεδρία για τις θεωρήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας (ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ) Γιαν Λιπάφσκι, δήλωσε θετικός στην κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τους Ρώσους, ώστε όπως είπε να «είναι πιο αποτελεσματική η πίεση στην Ρωσία».  Ο Λιπάβσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει το θέμα στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου. Η Φινλανδία θα ζητήσει επίσης την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ στην ίδια συνεδρίαση, αν και δεν αναμένεται να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.

Η φινλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστική θέση σχετικά με τον τρόπο περιορισμού του ρωσικού τουρισμού. Το υπουργείο Εξωτερικών διερευνά διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι να καταστήσει πιο δύσκολη στην πράξη την απόκτηση τουριστικής βίζας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επιλογές στην άτυπη συνάντηση που θα έχει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την Σάρα Μάριν, συνεκτιμώντας και τις θέσεις της Γερμανίας επί του θέματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, από τότε που έχουν αρθεί οι περιορισμοί λόγω Covid-19, οι αιτήσεις για βίζα από Ρώσους πολίτες έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι θεωρήσεις της Φινλανδίας ισχύουν για όλες τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει την συμφωνία Σένγκεν. Από την Φινλανδία στη συνέχεια ταξιδεύουν αεροπορικώς προς όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Το μέτρο της αναστολής θεωρήσεων εφαρμόζει από τις αρχές Αυγούστου η Λετονία για όλους τους Ρώσους ανεξαιρέτως, με το σκεπτικό ότι «έτσι θα αυξηθεί η πίεση κατά του προέδρου Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας». Όμως, ισχυρός είναι ο αντίλογος, εκείνων που θεωρούν ότι «έτσι διευκολύνεται ο πρόεδρος Πούτιν στο σχέδιο περιχαράκωσης της Ρωσίας από την Ευρώπη». Υπέρ της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων έχει ταχθεί και η κυβέρνηση της Πολωνίας, χωρίς όμως για την ώρα να έχει προχωρήσει σε ενέργειες από την πλευρά του πολωνικού κράτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι