ΔΙΕΘΝΗ

Το “θαύμα” Πασινιάν: Πανωλεθρία στον πόλεμο, σάρωσε στις κάλπες!

Ξεκινούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

O Νικόλ Πασινιάν κατάφερε τελικά να επανεκλεγεί πρωθυπουργός, με ένα μεγάλο ποσοστό που του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά την βαριά ήττα στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και προμηνύεται μια επόμενη μέρα με εντάσεις και αναταραχές. Επισημαίνεται, ότι  κατά τη διενέργεια των χθεσινών εκλογών έγιναν καταγγελίες για εκλογικές παραβιάσεις.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 96% των ψήφων το “Πολιτικό Συμβόλαιο” το κόμμα Πασινιάν, λαμβάνει το 54% των ψήφων, ακολουθεί η “Συμμαχία για την Αρμενία” του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν με 21% και το “Έχω τιμή” με 5.23% των ψήφων. Το “Πολιτικό Συμβόλαιο” αναμένεται να λάβει 72 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, η “Συμμαχία για την Αρμενία” 28 και το “Έχω Τιμή” με 8 έδρες. Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων σε 49% περίπου το ίδιο με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Πασινιάν ανακοίνωσε ότι θα γίνει μια πορεία νίκης σήμερα το απόγευμα και δήλωσε ότι ο αρμενικός λαός έκανε μια «δεύτερη επανάσταση» που τη χαρακτήρισε «χαλύβδινη». Η αναφορά παραπέμπει στην “βελούδινη επανάσταση” με την οποία ανήλθε στην εξουσία το 2018. Επισήμανε ότι θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή αναφορικά με την κυβέρνησή του, δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές συμφωνίες και ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις με όλες τα πολιτικά κόμματα.

Η λαϊκή ισχυρή εντολή που δόθηκε στον Πασινιάν παρά τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν, ερμηνεύεται και σαν μια απέχθεια της πλειοψηφίας των πολιτών προς τους υποψήφιους, οι οποίοι συνδέονταν με τις παλαιότερες κυβερνήσεις  που έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένη διαφθορά. Επισημαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος Κοτσαριάν κατηγορήθηκε το 2008 για βίαια καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων, φυλακίστηκε επανειλημμένα και τελικά αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Ωστόσο, αναδείχθηκε ο ισχυρότερος αμφισβητίας του Πασινιάν, καθώς ως πετυχημένος διοικητής στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ επικεντρώθηκε στην συνθηκολόγηση της Αρμενίας και στην ανικανότητα του Πασινιάν να αντιμετωπίσει τις μεταπολεμικές προκλήσεις της χώρας. Ο Κοτσαριάν, του οποίου το κόμμα ήρθε δεύτερο Κοτσαριάν κατήγγειλε  «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες».

Εκλογικές παραβιάσεις

Η Γενική Εισαγγελία της Αρμενίας έλαβε κατά τη διενέργεια των εκλογών, 338 καταγγελίες για εκλογικές παραβάσεις, με τις 26 από αυτές να βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ανέφερε σε ανακοίνωση «εκλογική δωροδοκία, παρεμπόδιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αναγκαστική συμμετοχή, παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας, πρόκληση υλικών ζημιών».

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Μόσχα που δείχνει να αποφεύγει κάθε ανάμειξη. Η ήττα της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η μεσολάβηση της Ρωσίας για τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν, έχει δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης του Πασινιάν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα ίσως να βλέπει, επισημαίνουν αναλυτές, μεγαλύτερο κίνδυνο στο να υπονομεύσει τον Πασινιάν, από το να επωφεληθεί από έναν φιλορώσο αντικαταστάτη του. Ο Κοτσαριάν είχε υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη συμφωνία της συνθηκολόγησης λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία.

  Βαθαίνει το ρήγμα Δύσης-Ερντογάν

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει και το άμεσο μέλλον της σύγκρουσης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. Τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν περιλαμβάνουν το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οριοθέτηση των συνόρων και την αποκατάσταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων. Η κυβέρνηση του Μπακού δεν επιθυμεί να έχει αντίπαλο μια σταθερή μετά τις εκλογές Αρμενία, διότι εκτιμά ότι η πολιτική αναταραχή την αποσταθεροποιεί και να την αποτρέπει από το να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι