ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκλογές τον Σεπτέμβρη στην Ιταλία μετά το… caso Ντράγκι στη Γερουσία (upd)

Εκλογές τον Σεπτέμβρη στην Ιταλία μετά το... caso Ντράγκι στη Γερουσία (upd)

H πολιτική κρίση που μαίνεται στην Ιταλία οδηγεί τελικώς σε πρόωρες εκλογές, στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε πριν λίγο την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών. Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», κλείνοντας τα σενάρια για αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή.

Το πρωί υπέβαλε την παραίτηση του ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία. Ο Ντράγκι συγκέντρωσε 95 θετικές ψήφους έναντι 38 αρνητικών, σε σύνολο 321 εδρών του Σώματος. Από την διαδικασία απείχαν τρία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα “5 Αστέρια”, η “Λέγκα” και το “Φόρτσα Ιτάλια”.

Ο Ντράγκι δεν είχε την εμπιστοσύνη της Γερουσίας (χρειάζονταν 158 ψήφους) και κατ’ επέκταση ούτε της Βουλής. Η μόνη δυνατότητα παραμονής στην πρωθυπουργία ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (ανοχής), κάτι που εκτιμάται ότι θα επέτεινε το πρόβλημα και δεν θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει για πολύ, αφού έχει μπροστά της κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή-οικονομική κρίση αλλά και τον προϋπολογισμό. Ο ίδιος ο Ντράγκι είχε ζητήσει καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο και υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Όπως προαναφέραμε η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση από το προεδρικό μέγαρο. Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι ήταν διαδικαστική και κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Γερουσίας χθες ο Ντράγκι είπε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Άδειασμα από τα δεξιά

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της Δεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Τα δύο κόμματα επανήλθαν με νεότερη ανακοίνωση, απαιτώντας της εκδίωξη του Τζουζέπε Κόντε, του επικεφαλής του αφερέγγυου (όπως το χαρακτήρισαν) Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς ήταν αυτό που απέφυγε να στηρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού στην προηγούμενη ψήφο εμπιστοσύνης.

«Σήμερα είναι μια δραματική μέρα για τη χώρα», δήλωσε μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα. «Πιστεύω ότι τα 19 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα χαθούν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν θα εγκριθούν», είπε. «Θεωρώ ότι θα πάμε σε εκλογές σύντομα και η θερινή προεκλογική εκστρατεία θα είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας. Χωρίς μια ισχυρή κυβέρνηση, φοβάμαι ότι θα έχουμε δύσκολες συνθήκες».

Υπέρ της παραμονής Ντράγκι στη διακυβέρνηση έχουν ταχθεί με δήλωσή τους 1.000 δήμαρχοι της Ιταλίας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Italia Viva, έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την παραμονή του Ντράγκι στην προεδρία της κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή. Τώρα, μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία (και ενώ είναι άγνωστο εάν θα γίνει ανάλογη διαδικασία και στη Βουλή) ο πρόεδρος Ματαρέλα θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο ή να κινήσει την διαδικασία προσφυγής στις κάλπες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι