Σήκωσε το γάντι ο Μακρόν – “Θα τα πούμε στο ΝΑΤΟ” το μήνυμα στον Ερντογάν
16/06/2020Νέα επεισόδια προστέθηκαν στην ένταση Άγκυρας-Παρισιού με τον Μακρόν να φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει ενδονατοϊκή συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, αξιωματούχος του Ελιζέ επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες για τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.
Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα με το οργισμένο ξέσπασμα του Μακρόν μετά τις τουρκικές απειλές εναντίον γαλλικής φρεγάτας, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη και για αύξηση της ναυτικής παρουσίας της στα ανοικτά της βορειοαφρικανικής χώρας.
Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε «προβληματικές» τις τουρκικές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι, παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας, «η κατάσταση τελματώνει» και η Άγκυρα προχωρά ολοένα και σε πιο επιθετική στάση. Αυτό είναι απαράδεκτο, επανέλαβε ο αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς λέξη με τον πρόεδρο Μακρόν.
Θέμα στο ΝΑΤΟ
Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί από έναν «υποτιθέμενο εταίρο» και όταν ρωτήθηκε για το πώς σχεδιάζει να αντιδράσει ο Γάλλος πρόεδρος, ανέφερε ξεκάθαρα ότι τις επόμενες ημέρες το Παρίσι θα έχει συνομιλίες με την Άγκυρα και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ.
Την πρόθεση του Μακρόν να θέσει το ζήτημα στη Συμμαχία υπογράμμιζε και η χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε για τις προκλήσεις της Άγκυρας και με τον Αμερικανό ομόλογό του. Μια καλή ευκαιρία για αυτό είναι, βεβαίως, η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.
Οι γαλλικές επικρίσεις κατά της Τουρκίας γίνονται πάντως την ώρα που ο Ερντογάν εδραιώνει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο Τουρκολίβυος Σάρατζ. Μια κυβέρνηση που, παρότι η εξουσία της δεν έφτανε μέχρι πρότινος ούτε στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.
Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει, πολιτικά τουλάχιστον, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στον οποίο είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια πλιότερα για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία το αρνείται, οι σχέσεις της όμως με την Τουρκία είναι ήδη τεταμένες από την στρατιωτική δράση της Άγκυρας στη Συρία, την τουρκική πολιτική των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και προσφάτως την επιθετική στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη.
Θέλει βάσεις στη Λιβύη
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, θεωρεί δεδομένο ότι το Παρίσι στηρίζει τον σύμμαχο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ Χαφτάρ και μάλιστα στις αρχές του μήνα δήλωσε …αναστατωμένος από την βοήθεια της Γαλλίας προς τον αντίπαλο του εκλεκτού του Σάρατζ. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι όμως η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη και, όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις.
Μάλιστα, τουρκική πηγή ανέφερε σήμερα ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, αλλά συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο τουρκικός στρατός την ναυτική βάση στη Μισράτα και την αεροπορικής στην Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο τέθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία μετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Με το τέλος της Συνόδου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Ανησυχεί η ΕΕ
Η συμμετοχή του Πομπέο προκάλεσε βεβαίως κάποια ερωτήματα και, όταν ο Ζοζέπ Μπορέλ ρωτήθηκε για αυτό απάντησε ότι ο Αμερικανός υπουργός «λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει» και έκανε λόγο για παράπονα της Αθήνας και της Λευκωσίας για τουρκικές γεωτρήσεις κοντά στις ακτογραμμές τους.
Παραλλήλως αναφέρθηκε σε γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία αν και δεν κατονόμασε, είναι σαφές ότι πρόκειται για την παρενόχληση της ευρωπαϊκής δύναμης που μετέχει στην επιχείρηση IRINI. Ένα θέμα για το οποίο η Μέρκελ σιωπά, παρα το γεγονός ότι η ευρωπαίκή επιχείρηση αποφασίστηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου, την οποία ήθελε πάση θυσία να διοργανώσει.
Η μοναδική αντίδραση του Βερολίνου προήλθε σήμερα από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία ‘Αντεμπαρ, η οποία ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκλησή της προς όλους τους εμπλεκόμενους «να σταματήσουν την μεταφορά όπλων και μαχητών» στην Λιβύη! Ειδικά δε για την προκλητική παρενόχληση από τις τουρκικές φρεγάτες είπε ότι «συγκεντρώνονται τα στοιχεία, τα οποία θα διαβιβαστούν στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα γίνει μια αξιολόγηση του τι συνέβη και της νομικής πτυχής» του θέματος.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα τεθεί αυτό το ζήτημα και ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί «θα λάβουν υπόψη τους όλες τις πτυχές της πολύπλοκης σχέσης». Σημειώνεται ότι το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο από το Παρίσι, όπου είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Λε Ντριάν.