Συρία: σενάρια για ιρανική βάση

Ηλιάδη Ιωάννα
1

Σενάρια πυροδοτεί η αποκάλυψη, μέσω αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, της ύπαρξης ιρανικής στρατιωτικής βάσης στην Δαμασκό. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το Fox News προκαλούν ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της είδησης.

Ιρανική βάση κοντά στη Δαμασκό αποκάλυψαν οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στα στρατιωτικά επιτελεία των ενδιαφερομένων χωρών.

Η στρατιωτική βάση βρίσκεται βορειο-δυτικά της συριακής πρωτεύουσας και εκτιμάται ότι ελέγχεται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που επιχειρούν ενισχύοντας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα defence-point.gr πρόκειται για την «δύναμη Quds», μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των «Φρουρών της Επανάστασης» (IRGC).

Η ιρανική βάση φέρεται να περιλαμβάνει ειδικές αποθήκες πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους στο ισραηλινό έδαφος, ακόμα και μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ρεπορτάζ του Fox News που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα για την ιρανική βάση, αποκάλεσε την εγκατάσταση ως «μόνιμη ιρανική βάση».

Υπενθυμίζεται, ότι το αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News θεωρείται βασικό στήριγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά συνέπεια, εγείρονται υποψίες για τον σκοπό που εξυπηρετεί η διαρροή του θέματος προς το συγκεκριμένο μέσο.

Εγείρεται λοιπόν η -εύλογη- υποψία, ότι η διαρροή του θέματος προς την συγκεκριμένη πηγή, στόχο έχει να κατευθύνει ή μάλλον να συντηρήσει τη νέα πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία. Παράλληλα, μπορεί να συνιστά «προετοιμασία αποδοχής» της όποιας στρατιωτικής δράσης ενδεχομένως επιλεγεί από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, με στόχο την εξουδετέρωση της απειλής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι η βάση που εντοπίστηκε 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, συμπεριλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων, όπως προαναφέρθηκε, μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Η αποκάλυψη ταιριάζει και με ρεπορτάζ των The New York Times, ότι το Ιράν διαθέτει συνολικά 10 στρατιωτικές βάσης στο συριακό έδαφος σε διάφορα σημεία. Οι τρεις είναι οι κύριες στρατιωτικές βάσεις και οι εφτά είναι μικρότερες, «τακτικής φύσεως».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Σαρίφ, αρνήθηκε πολύ πρόσφατα ότι η χώρα του διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, όπως αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία για να πολεμήσουν, αλλά μόνο «στρατιωτικούς συμβούλους».

Αυτός είναι ο… μοντέρνος τρόπος συγκάλυψης της αποστολής στρατευμάτων για πολλούς περισσότερους από το Ιράν, καθώς συμβούλους έχουν στείλει και οι Ρώσοι στον Άσαντ (υπάρχουν και μισθοφόροι που δεν αναγνωρίζει ως δικούς της η Μόσχα), συμβούλους και οι Αμερικανοί στους Κούρδους (προχωρούν και στην ίδρυση ειδικού σώματος στις ένοπλες δυνάμεις τους).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.