ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την παράταση της συμφωνίας για τους ομήρους ανακοίνωσε το Κατάρ

Την παράταση της συμφωνίας για τους ομήρους ανακοίνωσε το Κατάρ

Το Κατάρ ανακοίνωσε την παράταση της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ακόμη δύο ημέρες.

Ο Majed Al Ansari, ο εκπρόσωπος Τύπου του Καταριανού ΥΠΕΞ ανάρτησε την εξής ανακοίνωση: «Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας».

Αυτό σημαίνει πως απόψε Δευτέρα τα μεσάνυχτα δεν θα λήξει η συμφωνία και θα συνεχιστεί η κατάπαυση πυρός, η ανταλλαγή ομήρων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας, αυτή προβλέπει ότι θα απελευθερώνονται 10 όμηροι από τη Χαμάς για κάθε 24ωρο που συμπληρώνει η παράταση της εκεχειρίας.

Δηλαδή, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς ομήρους αύριο και 10 μεθαύριο και το Ισραήλ να ανταποδώσει, αφήνοντας ελεύθερους 60 Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε αναλογία 3:1 που τηρήθηκε και στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί και πάλι στο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα, για 3η φορά από την 7η Οκτωβρίου και εν συνεχεία αναμένεται να επισκεφθεί γειτονικές χώρες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει δεκάδες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατούνται από αμάχους και φατρίες στη Λωρίδα της Γάζας για να παρατείνει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ο Θάνι ανέφερε τι υπάρχουν περισσότερες από 40 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Γάζα και δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Ποιοι ελευθερώθηκαν

Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3. Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες ήταν κοριτσάκι 4 ετών με αμερικανική υπηκοότητα, η Αμπιγκέιλ. Το παιδί έμεινε ορφανό στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Έκλεισε τα 4 ενώ κρατείτο από τη Χαμάς. «Έχει υποστεί φρικτό ψυχικό τραύμα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο η μικρή είδε τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως θέλει την παράταση της ανακωχής. Παρομοίως η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ναι μεν αλλά από Νετανιάχου

«Δεν έχει πια γονείς, όμως όλη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της. Θα τη φροντίσουμε», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν. «Η ρήτρα που προέβλεπε την παράταση της ανακωχής είναι μεν ευλογία», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, όμως «έχω επίσης πει πως μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι πια αυτή που ήταν», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει «προϋπολογισμό πολέμου, ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ)», διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως τη νίκη. Έκανε τη δήλωση αυτή στη βόρεια Γάζα, όπου πήγε -για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο το 2005- να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λεωφορεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μετέφεραν στη Ραμάλα και στην Μπεϊτούνια αποφυλακισθέντες που υποδέχθηκαν πλήθη ανεμίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια.

Από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του UNRWA, ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς. Παρά τις προειδοποιήσεις χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον βορρά κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP. Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι