Στα πρόθυρα λιμού η Γάζα – Γιατί καθυστερεί o απόπλους του πρώτου πλοίου
11/03/2024Η Γάζα, που βιώνει ανθρωπιστική κρίση ολοένα μεγαλύτερων διαστάσεων, εξακολουθεί να υφίσταται σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, χωρίς πλέον προοπτική έστω προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, καθώς σήμερα ξεκινά το Ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.
Ο πληθυσμός που δοκιμάζεται ολοένα πιο σκληρά από την πείνα, περιμένει απελπισμένα τρόφιμα. Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους βοήθειας, που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο χθες Κυριακή για τη Γάζα, όμως ο απόπλους του δεν επιβεβαιώθηκε.
Το πρώτο φορτίο, με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται στο σκάφος του οργανισμού World Central Kitchen «Open Arms» έτοιμο να αναχωρήσει, ωστόσο για λόγους που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί το πλοίο δεν απέπλευσε χθες το βράδυ, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί.
Γιατί καθυστερεί η βοήθεια
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο απόπλους του πλοίου καθυστερεί, για τεχνικούς κυρίως λόγους. Πληροφορίες του αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα η πλατφόρμα στη Γάζα, η οποία θα υποδεχθεί τους 150 περίπου τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρει το πλοίο. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η αναχώρηση του πλοίου να γινόταν χθες το απόγευμα, στη συνέχεια μετατέθηκε για σήμερα το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την ώρα αναχώρησης του.
Από την άλλη, μια ιστοσελίδα που συνδέεται με την Χαμάς προειδοποίησε σήμερα Παλαιστίνιους και παλαιστινιακές οργανώσεις κατά της συνεργασίας με το Ισραήλ για την παροχή ασφάλειας σε ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που μετράει ήδη πέντε μήνες.
Όσοι δεν το τηρήσουν θα αντιμετωπιστούν ως προδότες, με σιδηρά γροθιά, αναφέρει η ιστοσελίδα της Al-Majd επικαλούμενη αξιωματούχο ασφαλείας στις παλαιστινιακές ένοπλες δυνάμεις. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε ως απάντηση στις πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εξετάζει τον εξοπλισμό κάποιων Παλαιστινίων ή παλαιστινιακών ομάδων στη Γάζα για την παροχή ασφάλειας και προστασίας προς τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που εισέρχονται στον πολιορκημένο θύλακα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τις ανθρωπιστικές προμήθειες μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.
Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε εργαστεί συστηματικά για τον θαλάσσιο διάδρομο, πέραν της ικανοποίησης επειδή βλέπει την προσπάθεια να προωθείται βρίσκεται και σε αναμονή της υλοποίησης του επόμενου στόχου που είναι η παράδοση του φορτίου στους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Η δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας τερματίζεται εκεί που τελειώνουν τα 12 ναυτικά μίλια. Απ’ εκεί και πέρα η πορεία της βοήθειας εξαρτάται από τη διεθνή κοινότητα και τις ισραηλινές αρχές όταν προσεγγίσει τις ακτές.
Ιδέα Νετανιάχου;
Το σχέδιο για θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα μέσω της Κύπρου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σε συνεργασία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή στην Jerusalem Post την Κυριακή το βράδυ. Σύμφωνα με την JP «Ο Νετανιάχου ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει θαλάσσια ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μπάιντεν». Ασχέτως της πατρότητας της ιδέας, αυτή έχει συζητηθεί και στην ΕΕ από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.
Χθες κάτοικοι πήγαν στην παραλία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με την ελπίδα πως θα έβλεπαν βοήθεια να φθάνει. «Περιμένω από το πρωί, καθώς αύριο ξεκινά ο ιερός μήνας του ραμαζανιού και η κατάσταση είναι τραγική», είπε ένας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Χαράρα.
Η Ιορδανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αίγυπτος συμμετείχαν σε νέες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας χθες στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί εναντίον του «σχεδόν αναπόφευκτου γενικευμένου λιμού» στον θύλακα, τονίζει πως οι αεροπορικές ρίψεις και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.
Οι φόβοι των ΗΠΑ
Παρά τις νέες συνομιλίες στις αρχές Μαρτίου στο Κάιρο, οι χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— δεν κατάφεραν να αποσπάσουν συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή προτού αρχίσει σήμερα το ραμαζάνι. Ο Ισμαήλ Χανίγια διαβεβαίωσε χθες πως η Χαμάς του παραμένει «ανοικτή σε διαπραγματεύσεις». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε χθες πως θα υπάρξει «επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών τις 10 προσεχείς ημέρες» ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία το πρώτο μισό του ραμαζανιού.
Η Χαμάς ζητεί πριν συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους να κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να του δώσει ακριβή κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Η παλαιστινιακή οργάνωση αντιτείνει πως αγνοεί πόσοι ή ποιοι είναι «ζωντανοί ή νεκροί».
Οι ΗΠΑ φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει «πολύ επικίνδυνη», ειδικά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικά στην πλατεία των τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους, αν ο πόλεμος συνεχιστεί εν μέσω του ραμαζανιού. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που δέχεται εντεινόμενες επικρίσεις στις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή του στο Ισραήλ, ειδικά καθώς αυξάνεται ολοένα περισσότερο ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, θέλησε να δείξει αλληλεγγύη καθώς αρχίζει το ραμαζάνι.
«Φέτος, φθάνει σε μια στιγμή τεράστιας οδύνης», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. «Καθώς οι μουσουλμάνοι θα συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να διακόψουν τη νηστεία τους, τα δεινά των Παλαιστίνιων θα είναι η πρώτη σκέψη πολλών. Και η δική μου», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ως θεματοφύλακας των δυο ιερότερων τόπων του ισλάμ, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τόνισε από την πλευρά του πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας αμαυρώνει τον ιερό μήνα προσευχής και νηστείας για τους μουσουλμάνους και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει πρωτοβουλία.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, να βάλει τέλος σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και εγγυηθεί τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και διαδρόμων αρωγής», πρόσθεσε στο μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης του ραμαζανιού.
Συνεχείς βομβαρδισμοί
Χθες Κυριακή, οι αρχές της Χαμάς καταμέτρησαν 85 νεκρούς σε 24 ώρες, στους 60 και πλέον βομβαρδισμούς στην κεντρική και στη νότια Γάζα, ειδικά στη Χαν Γιούνις.Ο πόλεμος προκαλεί μείζονα ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου, κι ο ΟΗΕ φοβάται «γενικευμένο λιμό».
«Τρέφω την κορούλα μου με νερό (…) απλά για να μην πεθάνει. Δεν έχω επιλογή», είπε η Μπαράκ Αμπχάρ, με το μωρό της που έκλαιγε στην αγκαλιά.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, δεν φθάνει παρά με το σταγονόμετρο στον θύλακο, κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Νετανιάχου-Μπάιντεν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υπεραμύνθηκε χθες της συνέχισης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις ολοένα πιο άμεσες επικρίσεις των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου της χώρας του. Ο Τζο Μπάιντεν έκρινε προχθές Σάββατο πως ο πρωθυπουργός κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ».
«Έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει το Ισραήλ, δικαίωμα να συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς. Όμως πρέπει (…) να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ζωές των αθώων», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο MSNBC.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν «έχει άδικο», αντέτεινε χθες ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico. Διαβεβαίωσε πως ασκεί πολιτική που «υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών» και πως οι συμπατριώτες του επίσης απορρίπτουν κατηγορηματικά την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.