ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρωτοβουλία Μακρόν για διάδρομο στη Γάζα – Tι λέει ο Μητσοτάκης στο Politico

Ανυποχώρητος ο Μακρόν: "Το συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί μέσα στο 2023",

Διακριτή πολιτική έναντι των ΗΠΑ επιχειρεί να χαράξει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο σκέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Μεθαύριο το Ελιζέ συγκαλεί έκτακτη διάσκεψη, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο διήμερο Forum του Παρισιού, που αφορά ευρύτερα θέματα διεθνούς συνεργασίας, για το Περιβάλλον και την Ειρήνη. Στη διάσκεψη για τη Γάζα θα συζητηθεί το θέμα της κατάπαυσης ή των ανθρωπιστικών παύσεων στη Λωρίδα και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, σε δεύτερη φάση, όταν θα περιοριστούν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και αρθεί ο ναυτικός αποκλεισμός του θύλακα. 

Το κατώφλι του Ελιζέ πρόκειται να περάσει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από πρόσκληση Μακρόν. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Γάζα, όπου έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, χωρών της ΕΕ και χωρών του G20. Στο Παρίσι έχει προσκληθεί και η Ρωσία, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, που είναι άγνωστο εάν θα εκπροσωπηθεί. Δεν υπάρχει πάντως για την ώρα αναφορά στην Τουρκία.

Η Αθήνα δηλώνει ότι θέλει να συμμετάσχει έστις διεργασίες για τη Γάζα. Αυτό φαίνεται και από την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο αλλά και από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με C-130 στο Κάιρο που έχει τελικό προορισμό την εμπόλεμη Γάζα. Για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αν τα πλοία μπορούν να φτάσουν εκεί «υπό πλήρη προστασία» μίλησε στo podcast «Power Play» Politicο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προθυμία Μητσοτάκη

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι για το εν λόγω θέμα θα συζητήσει όλες τις πιθανές επιλογές με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άραβες ηγέτες στη διάσκεψη του Παρισιού. Όπως εξήγησε η Ελλάδα θα είναι στην κατάλληλη θέση για να λάβει μέρος σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε» είπε στο Politico ο πρωθυπουργός.

«Ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και αν θα συζητούσαμε για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια πλήρη προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο από ό,τι με ένα φορτηγό. Οπότε βάσει των logistics αν είναι δυνατόν να το κάνουμε αντί να στέλνουμε την βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, αν είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χριστοδουλίδης-Μπλίνκεν

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων μίλησαν την Κυριακή και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης που είχαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ ενός θαλάσσιου δρόμου που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα. Μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε πως «η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας».

Το δρομολόγιο της Φον ντερ Λάιεν

Ακόμη πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».

«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι