Στέλνει στρατό προς την Ιντλίμπ και ονειρεύεται patriot ο Ερντογάν

Στέλνει στρατό προς την Ιντλίμπ και ονειρεύεται patriot ο Ερντογάν, Βαγγέλης Σαρακινός

Ανάπτυξη τουρκικού στρατού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο χωριό Νεϊράμπ, δυτικά της Ιντλίμπ, στο οποίο έχουν εισβάλλει υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Την ίδια ώρα Ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές για επικείμενη επίθεση, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν στην Τουρκία πυραυλικά συστήματα Patriot.

Σε μια προσπάθεια να προωθηθούν στην πόλη της Ιντλίμπ, οι υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό στρατό αντάρτες και τζιχαντιστές, επιτέθηκαν στο Νεϊράμπ, καταστρέφοντας ένα άρμα μάχης και ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και καταλαμβάνοντας ένα δεύτερο άρμα μάχης. Το Νεϊράμπ, στο οποίο υπήρχε καταυλισμός Παλαιστινίων είχε δεχθεί και τον Μάϊο του 2019 επίθεση με ρουκέτες από τους τζιχαντιστές.

Το χωριό δεν έχει καταληφθεί, καθώς παραμένουν σε αυτό Σύροι στρατιώτες, προβάλλοντας αντίσταση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρατηρείται μετακίνηση τουρκικών αρμάτων μάχης προς τα σημεία όπου γίνονται οι συγκρούσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγορούσε την Άγκυρα ότι υποστηρίζει με το πυροβολικό της τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Μόσχα: Μην πυροβολείτε 

Το ρωσικό υπουργείο είχε αναφέρει επίσης ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι αντάρτες, τους οποίους αποκαλεί «συμμορίτες» κατάφεραν να σπάσουν τις γραμμές του συριακού στρατού σε δύο σημεία. Προσθέτει ωστόσο, ότι μετά τις επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας, ο συριακός στρατός αντέκρουσε τις επιθέσεις και οι αντάρτες υποχώρησαν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ρωσικές επιδρομές έγιναν με αεροσκάφη Su-24, τα οποία κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα και πέντε οχήματα των ανταρτών και ότι μετά την ενημέρωση της τουρκικής πλευράς πως διαπιστώθηκαν πυρά από το πυροβολικό της οι βολές σταμάτησαν.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δοκιμάζονται έντονα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στον συριακό βορρά, ένα γεγονός στο οποίο αντιδρά η Άγκυρα, ζητώντας την υποχώρηση του συριακού στρατού στις προηγούμενες θέσεις του. Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ και διευκολύνει στρατιωτικά την προώθησή τους με απώτερο στόχο την ανακατάληψη όλης της συριακής επικράτειας.

Εμ Patriot, εμ S-400

Διαταραγμένες είναι όμως και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αν και η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τη στήριξή της στις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον του Άσαντ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης πάντως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να στείλουν πυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ιντλίμπ.

Ερμηνεύοντας την στήριξη της Ουάσιγκτον ο Ακάρ είπε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα σταλούν στην Ιντλίμπ Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά ότι η Τουρκία «μπορεί να λάβει στήριξη με την μορφή συστοιχιών Patriot, ίσως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Για να μην τον περάσουν όμως για μπαταχτσή, που θέλει τους πυραύλους που πλήρωσαν άλλοι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αγορά αυτών των πυραυλικών συστημάτων. Με περισσή θρασύτητα, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα «αναμφισβήτητα» θα ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ιντλίμπ, ο Ακάρ είπε ότι Μόσχα και Άγκυρα συζητούν για τη χρήση του εναέριου χώρου και εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν «υποχωρήσει» η Ρωσία. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πάντως στον ορίζοντα, ειδικά μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου του Χαλεπιού και για πολιτικές πτήσεις, στο οποίο προχώρησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Κάτι θέλει ο Μακρόν 

Κατά τα λοιπά, η Άγκυρα διαμηνύει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις κοινές περιπολίες με τους Ρώσους και ότι το πρόβλημά της δεν είναι με τη Μόσχα, αλλά με το καθεστώς της Δαμασκού. Τα δύσκολα θα αρχίσουν, ωστόσο, αν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει τις απειλές του και ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στη Συρία. Αυτή τη φορά εναντίον του συριακού στρατού, εντός του συριακού εδάφους, και παρά την σθεναρή άρνηση της Μόσχας να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Θέμα Ιντλίμπ έθεσε και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες καταδίκασε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και ζήτησε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των αμάχων. Ο Μακρόν έδειξε να επιθυμεί μια επαναδραστηριοποίηση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή και ότι θα ήθελε μια «ισχυρή θέση σε αυτό το θέμα» από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες.

Μέρκελ και Μακρόν είχαν, άλλωστε, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στον οποίο εξέφρασαν την επιθυμία για μια νέα τετραμερή συνάντηση (με τη συμμετοχή και του Ερντογάν) προκειμένου να διερευνηθεί μια «πολιτική λύση» στη Συρία. Η συνομιλία ήταν κοινή και έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι “κορυφαίοι” της ΕΕ φαίνεται να αγνοούν, ωστόσο, ή καλύτερα να μην θέλουν να πιστέψουν ότι ο Άσαντ ελέγχει πλέον το 90% της χώρας του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx