Απομονωμένος εισβολέας ο Ερντογάν – Τον “άδειασε” η Μόσχα, απειλεί τη Δαμασκό 

Απομονωμένος εισβολέας ο Ερντογάν – Το “άδειασμα” της Μόσχας και οι απειλές στη Δαμασκό , Βαγγέλης Σαρακινός

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι είναι θέμα χρόνου μια νέα επιχείρηση του τουρκικού στρατού και το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι αυτό θα ήταν η «χειρότερη επιλογή». Την ίδια ώρα, ο Άσαντ χαρακτηρίζει «πρελούδιο για την τελική ήττα των αντικαθεστωτικών» τις πρόσφατες νίκες του συριακού στρατού, ενώ  αποκατέστησε και τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι, στέλνοντας το μήνυμα ότι πλέον υπάρχει ενωμένο κράτος.

Για πρώτη φορά από το 2012 και εν μέσω των ρωσοτουρκικών διαφωνιών, προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης πολιτικό αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα της Συρίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού. Η πτήση ήταν από τη Δαμασκό και στο αεροσκάφος επέβαινε ο υπουργός Μεταφορών, Άλι Χαμούντ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από το Χαλέπι προς το Κάιρο και την συριακή πρωτεύουσα.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια μεγάλη νίκη του Άσαντ, ο οποίος μετά τον έλεγχο που απέκτησε επί της οδικής αρτηρίας Χαλέπι-Δαμασκός, αποκαθιστά πλέον και την αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας με την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Δαμασκός είχε ανακοινώσει ήδη από το 2017 την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, αυτή όμως αναβλήθηκε, εξαιτίας του βομβαρδισμού του από τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Οι εξελίξεις επί του πεδίου 

Από τότε έχουν αλλάξει βεβαίως πολλά στη Συρία. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι αλλαγές στις βορειοδυτικές επαρχίες της Ιντλίμπ και του Χαλεπιού είναι τόσο ραγδαίες, που καθιστούν εντελώς άκυρη την παρουσία τουρκικού στρατού στην περιοχή. Ενός στρατού εισβολής, ο οποίος το μόνο που επιδιώκει είναι να καταστήσει την Άγκυρα ρυθμιστικό παράγοντα στις εξελίξεις στη Συρία, με το πρόσχημα ότι πολεμά τα απομεινάρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε, στην Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα είχε εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο μιας ρωσοτουρκικής συμφωνίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, οι τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στα περικυκλωμένα από τους Σύρους παρατηρητήρια. Ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών παρατηρείται, ωστόσο, στην κωμόπολη Σαρμίν, στον δρόμο προς το Χαλέπι.

Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις, καθώς καταλαβαίνει ότι αργά ή γρήγορα, μετά την επικράτηση του Άσαντ στην Ιντλίμπ και την εκκαθάριση των περιοχών δυτικά του Χαλεπίου, θα τεθεί ζήτημα για την παρουσία του και σε άλλα σημεία της συριακής επικράτειας, με πρώτο το Αφρίν και ενδεχομένως τις κουρδικές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία. Παραλλήλως, είναι απομονωμένος, αφού στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει διάθεση για συνδρομή στις τουρκικές επιχειρήσεις, παρά την στήριξη που έχουν εκφράσει ήδη οι ΗΠΑ.

Πάγος από τη Μόσχα 

Τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου δεν δέχεται όμως ούτε η Ρωσία, στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας μάχονται στο πλευρό του Άσαντ και έχουν συμβάλλει δραστικά στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Δαμασκού στο 90% της συριακής επικράτειας. Οι συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο, που είχε τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα, κατέληξαν σε αδιέξοδο και σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές του για μια γενικευμένη επιχείρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για άλλη μία φορά τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις που έχουν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ. Αν και δεν ανακοίνωσε διακοπή των συνομιλιών με τη Μόσχα για το θέμα, είπε ότι αυτές δεν έχουν φέρει τα αποτελέσματα που θα ικανοποιούσαν την Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για τη ρωσική πλευρά.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, το οποίο επίσης επιδιώκει να κρατήσει την Άγκυρα σε τροχιά συνομιλιών, ξεκαθάρισε ότι μια τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ θα ήταν «εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ως την «χειρότερη επιλογή». Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε άλλωστε γενικευμένη συροτουρκική σύρραξη, εντός του συριακού εδάφους, κάτι που ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί. Παραλλήλως, το ενδεχόμενο αυτό, θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με τον αραβικό κόσμο, οδηγώντας την Τουρκία σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση.

Ο Ερντογάν πάντως επιμένει και ο λόγος δεν είναι αυτή καθαυτή η Ιντλίμπ, αλλά οι φόβοι του για το Αφρίν και τη “ζώνη ασφαλείας” στα βορειοανατολικά. Πέρα όμως από την σθεναρή αντίρρηση της Μόσχας, μετά την επέλαση του Άσαντ στον βορρά, δημιουργούνται πλέον και τεχνικά ζητήματα, όπως το από πού θα περάσει αυτόν τον στρατό. Ειδικά, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί ακόμη βορειότερα. Το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Τουρκίας έχει αρχίσει και συζητιέται, βέβαια, ενώ διάφοροι κύκλοι εκφράζουν σχετικούς φόβους. Για την ώρα όμως, αυτή η πιθανότητα δείχνει να ξεπερνά ακόμα και την αμετροέπεια του “σουλτάνου”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι