Στη μέγγενη Ερντογάν και Άσαντ οι Κούρδοι της Συρίας – Ελπίζουν στον “θείο” Μπάιντεν

Στη μέγγενη Ερντογάν και Άσαντ οι Κούρδοι της Συρίας – Ελπίζουν στον “θείο” Μπάιντεν

Στον νέο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει η Τουρκία και οι τζιχαντιστές σύμμαχοι της στην Βόρεια Συρία χρησιμοποιούν κάθε βρώμικο μέσο, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των Κούρδων μαχητών, που υπερασπίζονται την πρωτεύουσα του αυτόνομου κράτους της Ροτζάβα, την Αΐν Ίσσα.

Η Τουρκία φέρεται να υποβάλλει στους Κούρδους το “μαρτύριο της σταγόνας” κόβοντας την παροχή νερού από τον σταθμό ύδρευσης στο Alouk, αφήνοντας σκοπίμως, εν μέσω ξηρασίας και κορονοϊού, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς νερό, στις πόλεις Hasakah, Tel Tamr και Abu Raseen. Από όταν η τουρκική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε στην Συρία, με την κατάληψη των πόλεων Ras al-Ain και την Tell Abyad, η Τουρκία έχει κόψει, τουλάχιστον 17 φορές, την παροχή ύδρευσης.

Συχνά η Τουρκία επικαλούνταν «λόγους συντήρησης» ή αναφέρονταν σε αντίποινα στο «σαμποτάζ» που κατηγορεί πως κάνουν οι Κούρδοι στην ηλεκτροδότηση των περιοχών που βρίσκονται στην τουρκική ζώνη κατοχής, για να δικαιολογήσει την διακοπή του νερού. Φυσικά αυτήν την φορά δεν χρειάστηκε να τηρήσει τα προσχήματα, εν μέσω της νέας πολεμικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει εις βάρος των Κούρδων, πάντα από κοινού με τους φιλότουρκους Σύριους τζιχαντιστές αντάρτες.

Η κουρδική διοίκηση ήδη αναζητά εναλλακτικές λύσεις στην παροχή ύδρευσης. Συγκεκριμένα σχεδιάζει την άντληση νερού από τον ποταμό Khabur και προχωρά στην εσκαφή νέων πηγαδιών σε κουρδικά χωριά. Οι Κούρδοι επιδιώκουν να εξασφαλιστούν έναντι των εκβιαστικών πρακτικών της Τουρκίας, η οποία μιμείται απόλυτα τις πρακτικές των Ισραηλινών, ασχέτως αν υποκριτικά τους κατηγορεί κατά καιρούς.

Εάν το Τελ Αβίβ με τον αποκλεισμό της Γάζας αποσκούσε και στον ξεσηκωμό των Παλαιστινίων έναντι της Χαμάς, η Τουρκία προσδοκά στην εξέγερση του ντόπιου πληθυσμού, εις βάρος της «τρομοκρατικής παρουσίας» του YPG στην αυτόνομη διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί το συριακό παρακλάδι της ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, του PKK.

“Νίπτουν τα χείρας τους” Μόσχα και Δαμασκός

Το περασμένο καλοκαίρι η Δαμασκός χαρακτήριζε στον ΟΗΕ την διακοπή πόσιμου νερού ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια αξιοσημείωτη την αντίδραση του συριακού καθεστώτος, όπως και των Ρώσων συμμάχων του, στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με την διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μόσχα και Δαμασκός ανέχονται την πολιορκία της Άγκυρας, προσδοκώντας πως οι Κούρδοι στο τέλος θα υποχρεωθούν να δώσουν “γη και ύδωρ” στο καθεστώς Άσαντ.

Στρατιωτικοί διοικητές των Κούρδων μιλούν για έναν “πόλεμο παραπληροφόρησης” από τα ρωσικά και τα ελεγχόμενα από τον Άσαντ συριακά μέσα ενημέρωσης, που αναφέρονται συνεχώς σε μία ρωσοκουρδική συμφωνία για επικείμενη παράδοση της Αΐν Ίσσα στο καθεστώς Άσαντ. Αυτή η φημολογία εντάθηκε μετά και την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στο Αΐν Ίσσα, προς ενίσχυση των θέσεων της Μόσχας στην περιοχή.

Ντόπιοι αξιωματούχοι, προσκείμενοι στον Άσαντ, μίλησαν στο Sputnik για «επιστροφή της Αΐν Ίσσα στη μητέρα πατρίδα», επισημαίνοντας δηκτικά πως «η προστασία στους Κούρδους δεν μπορεί να φτάσει μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών». Λίγο όμως μετά Κούρδοι διοικητές διέψευσαν αυτούς ισχυρισμούς, σε αυστηρούς τόνους, δηλώνοντας πως «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν έχουν συνάψει μία νέα συμφωνία με τη Ρωσία, ούτε αληθεύουν οι φήμες για την παράδοση της Αΐν Ίσσα στον Άσαντ».

Εν αναμονή του Τζο Μπάιντεν

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί «όλη αυτή η στρατιωτική κινητικότητα στην Βόρεια Συρία» βρίσκεται και στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο οι Κούρδοι έχουν υψηλές προσδοκίες. Ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα ο Μπάιντεν ήταν σθεναρός υποστηρικτής των Κούρδων της Συρίας, ενώ είχε χαρακτηρίσει ως «προδοσία» την στάση του Τραμπ, έναντι των πιο στενών συμμάχων των Αμερικανών στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπάιντεν αναφέρονταν στο πράσινο φως που είχε δώσει ατύπως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στην εισβολή του Ερντογάν στην Βόρεια Συρία, τον Οκτώβρη του 2019, με την αιφνίδια απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Τώρα Άσαντ και Μόσχα φαίνεται να προειδοποιούν τους Κούρδους: «μην εμπιστεύεστε τους Αμερικανούς. Σας έχουν προδώσει ήδη μία φορά και θα το ξανακάνουν».

Από κοινού βλέπουν σίγουρα με προβληματισμό της αιτιάσεις της κουρδικής διοίκησης, που κάλεσε τον Μπάιντεν να αναγνωρίζει επίσημα το κουρδικό αυτόνομο καθεστώς στην Συρία. Ως ένα βαθμό λοιπόν, η τουρκική πολιορκία εξυπηρετεί τον “πόλεμο νεύρων” που ασκούν στους Κούρδους Μόσχα και Δαμασκός, που τους θυμίζουν σε όλους τους τόνους πως «πατρίδα σας είναι η Συρία» και πως οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν σε μία νέα τουρκική επίθεση.

Για τους Κούρδους το στοίχημα είναι να αντέξουν. Αναμένουν πως η εκλογή Μπάιντεν θα φέρει ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών, προσδοκώντας και σε μία «πολιτική συνεργασία» με τις ΗΠΑ, δηλαδή σε μία επίσημη αναγνώριση της αυτόνομης διοίκησης τους. Μένει να δούμε αν τελικώς οι προσδοκίες τους διαψευστούν, για ακόμα μία φορά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι