Στην απόψυξη οι παγωμένες γεωπολιτικές διενέξεις
29/04/2022Καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα στη νότια Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια και κάτω από το τραπέζι σταυρώνει τα δάκτυλά του για να ξορκίσει την επέκτασή του, ο πλανήτης ανατριχιάζει βλέποντας να δημιουργούνται εντάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του. Έτσι, το μόνο παρήγορο που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ήταν το τρολλ του Ίλον Μασκ που έγραψε το περιβόητο πιά “Next I’m buying Coca-Cola to put the cocaine back in”… («στη συνέχεια θα αγοράσω την Coca Cola για να της ξαναβάλω μέσα κοκαΐνη»)!
Μετά την τουρκική άσκηση απόβασης σε νησί και τις υπερπτήσεις με οπλισμένα μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά, η ελληνική πλευρά έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το FIR Αθηνών. Αν οι υπερπτήσεις επαναληφθούν, η αντιαεροπορική άμυνα έχει εντολή εγκλωβισμού των τουρκικών αεροπλάνων. Η επόμενη κίνηση είναι η κατάρριψη…
Στο μεταξύ η Μόσχα διεμήνυσε στο Ισραήλ να σταματήσει αεροπορικές επιδρομές στην Συρία και ότι δεν πρέπει να «προκαλεί τη Ρωσία να απαντήσει», δηλαδή να καταρρίψει ισραηλινά μαχητικά!
Και ξαφνικά, μετά τις εκρήξεις και τα πυρά στην αυτονομημένη Υπερδνειστερία, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ανακοίνωσε τον τερματισμό της ουδετερότητας της χώρας της, η οποία θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να “εκκαθαρίσουν” από νάρκες τις περιοχές που εγκατέλειψαν οι Ρώσοι, ενώ θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ραγδαίες εξελίξεις
Και ενώ Φινλανδία και Σουηδία ενδέχεται να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο ραντεβού των πρωθυπουργών τους στις 16 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Γενς στολτενμπεργκ, ανακοίνωσε εκ των προτέρων πως είναι καλοδεχούμενες!
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε βοήθεια 33 δισ. δολ. στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα 20 είναι στρατιωτικό υλικό, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έδωσε τα σοβιετικής σχεδίασης άρματα μάχης της Τ-72 στην Ουκρανία. Η Γερμανία επίσης αποφάσισε να στείλει βαρύ οπλισμό. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι μάχονται εναντίον της κομάντος που υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, αλλά και Βρετανοί και Αμερικανοί που εμφανίζονται σαν εθελοντές.
Στην άλλη μεριά του πλανήτη, η στρατιωτική συμφωνία των Νήσων του Σολόμωντος με την Κίνα που προβλέπει την εγκατάσταση κινέζικη βάσης μεταξύ άλλων, εξόργισε της Αυστραλία και τις ΗΠΑ που δήλωσαν με σκληρό τρόπο πως δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιο πάνω, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι Κινέζοι μπαζώνουν βραχονησίδες για να τις κάνουν έδαφος-βάσεις με ΑΟΖ…
Δεν πάνε καλά τα πράγματα…
Με δυο λόγια τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά κι αν προσθέσουμε τον πόλεμο του φυσικού αερίου, των αγωγών, των τροφοδοτικών αλυσίδων, τον αποκλεισμό της Σαγκάης την διατροφική κρίση κ.ο.κ. είναι σαφές πως το παγκόσμιο σύστημα έχει εισέλθει σε μείζονα αταξία, με την εντροπία να αυξάνεται εκθετικά.
Μέσα σε αυτό το θερμό κλίμα όλες οι “παγωμένες διενέξεις” μπορούν εύκολα να τεθούν σε κατάσταση απόψυξης (πχ. Σερβία-Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μεσανατολικό κ.ά.). Το θέμα είναι ότι οι δύο μεγάλοι παίκτες, ΗΠΑ-Ρωσία, παρά τις εκατέρωθεν προκλήσεις, αποφεύγουν την κατά μέτωπο εμπλοκή. Πόσο θα ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού δεν μπορεί κανείς να ξέρει.
Τις προάλλες, ξέσπασε στην πόλη Μπριάνσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης δυτικής περιφέρειας της Ρωσίας η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, μεγάλη πυρκαγιά σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων. Σημειωτέον ότι οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για επιδρομές εναντίον αποθηκών καυσίμων και όπλων σε περιοχές κοντά στη μεθόριο το τελευταίο διάστημα. Πόσο θέλει να πέσει καμιά αδέσποτη βόμβα πάνω σε κάποιο αγωγό αερίου…
Η Ρόζα και το αντιπολεμικό κίνημα
Κατά διαβολική σύμπτωση αυτές τις μέρες το Netflix ανέβασε μια δραματικά επίκαιρη ταινία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία την “Rosa Luxemburg” του 1986 της Margarethe von Trotta με την Barbara Sukowa και τον Daniel Olbrychski. Παρενθετικά, την καταπληκτική μουσική της ταινίας έχει γράψει ο βραβευμένος Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Νικόλας Οικονόμου (1953-1993)…
Είναι παραμονές του Μεγάλου Πολέμου και επικαιρότητα της ταινίας έγκειται στις προσπάθειες της Ρόζας να πείσει τα άλλα σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα να αντιδράσουν στον πόλεμο, με μια συντονισμένη γενική απεργία. Οι σοσιαλδημοκράτες, βυθισμένοι στον κομφορμισμό που τους παρείχε η κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση απαντούν πως οι μάζες θέλουν πόλεμο!
Να θυμίσουμε ότι η Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε σπουδάσει οικονομικά και φιλοσοφία στη Ζυρίχη. Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικές συνεισφορές της ήταν η αντιμετώπιση των κρίσεων του καπιταλισμού, όταν εξαντλούνταν το αμορτισέρ της “πίστης” (του δανεισμού), η λύση ήταν πάντα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για την εξεύρεση νέων αγορών… Να σημειώσουμε επίσης ότι οι οικονομικοί αναλυτές, ήδη προ της πανδημίας, επεσήμαιναν πως τα νούμερα θύμιζαν οικονομικές καταστάσεις πριν από πόλεμο. Ήρθε ο Covid-19, αλλά φαίνεται ότι έσπασε το αμορτισέρ του δανεισμού …
Άλλωστε είναι και τα πολεμικά αναλώσιμα. Σύμφωνα με το σουηδικό παρατηρητήριο SIPRI το 2021 οι παγκόσμιες “αμυντικές” δαπάνες ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 2.113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 38% (801 δισεκατομμύρια δολάρια) δαπάνησαν οι ΗΠΑ και αυτά αναζητούν πελάτες-καταναλωτές…