ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες οι Γάλλοι για την σύνθεση της Βουλής – Τα πιθανά σενάρια

Στις κάλπες οι Γάλλοι για την σύνθεση της Βουλής - Τα πιθανά σενάρια,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Oι Γάλλοι προσέρχονται και σήμερα στις κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του προέδρου Μακρόν να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών -χωρίς όμως αυτή να φαίνεται εξασφαλισμένη, καθώς ενδέχεται να μην εκλέξει 289 βουλευτές στο σύνολο των 577 της Εθνοσυνέλευσης.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα έχει περί τις 200 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Ζαν-Λικ Μελανσόν να αναδειχθεί, ακριβέστερα να επιλεγεί αναγκαστικά από τον Μακρόν, νέος πρωθυπουργός.

Στον πρώτο γύρο η παράταξη του Μακρόν έλαβε, με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το 25,75% των ψήφων, ενώ η προσκείμενη στον Μελανσόν παράταξη το 25,66%. Η παράταξη Μελανσόν κατήγγειλε λαθροχειρία, υποστηρίζοντας πως κάποιοι αριστεροί υποψήφιοι καταμετρήθηκαν ως ανεξάρτητοι.

Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σήμερα ευελπιστεί πως θα εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με όλα τα θεσμικά προνόμια που συνεπάγεται και επιπλέον οικονομικούς πόρους.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο, πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν όμως και οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Οι αναμετρήσεις ανά περιφέρεια

Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.
Σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν υποψήφιοι του Μακρόν με υποψήφιους του Μελανσόν, σε 110 του Μακρόν με υποψήφιους της Λεπέν, σε 62 υποψήφιοι του Μελανσόν με υποψήφιους της Λεπέν. Σε 80 περιφέρειες υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσουν υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που θα πάνε σήμερα στις κάλπες θα κληθούν να επιλέξουν βουλευτή κόμματος το οποίο δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Κάτι που μεταξύ άλλων κάνει τους δημοσκόπους εξαιρετικά επιφυλακτικούς, γνωρίζοντας πως στο παρελθόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συχνά έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

  Συναυλία στη Μόσχα για τις προσαρτήσεις - Tί δήλωσε ο Πούτιν (video)

Πολλά θα κριθούν και από το ποσοστό της αποχής. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τις τελευταίες ημέρες τους νέους ψηφοφόρους, κάτω των 35 ετών, που στις προεδρικές εκλογές λίγο ως πολύ τον ψήφισαν αλλά στις βουλευτικές απέχουν, να «ξυπνήσουν διότι διακυβεύεται το μέλλον τους» και να πάνε να ψηφίσουν.

Στις σημερινές εκλογές κρίνεται επίσης η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης Μακρόν που αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές. Αν εκλεγούν και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, αφού στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα. Αν δεν εκλεγούν όμως θα κληθούν να φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες, σύμφωνα με τα γαλλικά πολιτικά ήθη.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το μείζον ερώτημα που πλανάται στη Γαλλία είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη έλθει πρώτη σε ψήφους χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Αν της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές. Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα της Λεπέν δεν υπάρχει.

Ως προς τη σχέση με τον Μελανσόν, κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα και αυτή η συνθήκη δίνει τροφή σε υποθέσεις, για πιθανότητα συνεργασίας των πιο μετριοπαθών με τον Μακρόν.

Μπορεί επίσης η παράταξη του Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία “ακυβέρνητη χώρα” σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.
Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας.

  Ουκρανία: Συντριπτική υπεροχή του "ΝΑΙ" στα δημοψηφίσματα προσάρτησης

Η υποψήφια με την παράταξη Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις 9 το βράδυ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι