ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εντείνονται οι ζυμώσεις για εκεχειρία παρά την άρνηση του Ισραήλ – Επίθεση σκότωσε στελέχη της ιρακινής Χεζμπολάχ

Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση εκεχειρίας – Αντιδρούν συγγενείς των ομήρων

Επίθεση με drone στο Ιράκ είχε στόχο απόψε ένα όχημα στην ανατολική πλευρά της Βαγδάτης, όπου σύμφωνα με πηγές  των ιρανικών υπηρεσιών ασφάλειας,  μετέφερε “ηγετικό στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι” (“Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης”), ενός συνασπισμού πρώην παραστρατιωτικών που έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις και περιλαμβάνει ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο ηγετικά στελέχη ένοπλης φιλοϊρανικής ομάδας σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσαν μια πηγή ασφαλείας και ένα στέλεχος της οργάνωσης που αποτέλεσε στόχο. Ο ένας εξ αυτών ήταν υπεύθυνος για τον “στρατιωτικό φάκελο” στη Συρία, είπε το στέλεχος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, το πλήγμα είχε στόχο “δύο ηγετικά στελέχη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ (ή Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ)”, μιας ισχυρής ιρακινής ένοπλης φιλοϊρανικής οργάνωσης που αποτελεί μέρος των Χασντ ας Σάαμπι. Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ συμμετείχε τους τελευταίους μήνες στις δεκάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και εκείνων του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Σχεδόν πριν από μια εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ εναντίον στόχων των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων ως αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 28 Ιανουαρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που στάθμευαν σε αμερικανική βάση της ιορδανικής ερήμου, στα σύνορα με τη Συρία. Επί εβδομάδες, το Ιράκ δεν μπορεί να ξεφύγει από τις περιφερειακές εντάσεις, παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες με τους Αμερικανούς και Ιρανούς κυρίως εταίρους του.

Ο Νετανιάχου για την εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Times of Israel, εντείνονται οι συνέχεις μυστικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (που πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην Μέση Ανατολή) μεταξύ του Ισραήλ, των αιγυπτιακών και των καταριανών μυστικών υπηρεσιών, ταυτόχρονα με τις διπλωματικές ενέργειες της Γαλλίας. Προηγουμένως, το Ισραήλ απέρριψε τους όρους της Χαμάς για τους ομήρους και την εκεχειρία, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό  να λέει ότι η υποχώρηση σε όσα ζητά η Χαμάς θα φέρει νέα τραγωδία στη χώρα. Ανήγγειλε μάλιστα την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Γάζας, στην Ράφα.

Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει ολοκλήρωτικά τη Χαμάς και να τη διαλύσει εντελώς, είπε ο Νετανιάχου, λέγοντας ότι αυτή η νίκη θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες σχέσεις του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες. «Δεν θα μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία χωρίς να νικήσουμε τη Χαμάς», τόνισε. Όπως τόνισε σε συνέντευξή Τύπου την Τετάρτη, η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Είπε ακόμη ότι «το να παραδοθούμε στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς θα οδηγήσει σε άλλη μια σφαγή και σε μια μεγάλη τραγωδία για το Ισραήλ που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί». Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την πλήρη νίκη στη Γάζα, τόνισε ακόμη ο Νετανιάχου για να προσθέσει ότι ο απόλυτος θρίαμβο είναι «θέμα μηνών».

«Βρισκόμαστε στο δρόμο προς την πλήρη νίκη, είναι εφικτή», είπε σχετικά. Για πολλοστή φορά μάλιστα αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς στόχους του πολέμου για το Ισραήλ: Καταστροφή της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων και εξασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα μετά τη Χαμάς, είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την πλήρη νίκη», είπε και χαρακτήρισε τη νίκη επί της Χαμάς «νίκη ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου». Ειδικά για τους ομήρους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ορκίστηκε ότι η επιστροφή τους «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα», λέγοντας ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αυξήσει τις πιθανότητες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Ο Νετανιάχου, σε άλλο σημείο, επισήμανε ότι η Χαμάς δεν επανοργανώνεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό. Και τα ένοπλα τμήματα της Χαμάς και η διοίκηση έχουν αποδιοργανωθεί είπε ο Νετανιάχου επαινώντας τους IDF για το έργο τους. Τέλος, είπε ότι οι IDF διατάχθηκαν να αρχίσουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αρνητικός και ο υπουργός Άμυνας

Το πλαίσιο της απάντησης του Ισραήλ είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τους όρους της Χαμάς. «Η απάντηση της Χαμάς είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισραήλ να την αρνηθεί», δήλωσε ο Γκαλάντ και πρόσθεσε ότι «η θέση της θα οδηγήσει στη συνέχιση του πολέμου». Οι δυνάμεις μας θα σταλούν σύντομα και σε άλλα σημεία της Γάζας, επισήμανε ο υπουργός.

Αυτή τη θέση – περί της σκόπιμα διατυπωμένης πρότασης ώστε να απορριφθεί – μετέφερε ο Γκάλαντ και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς αφορούσε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 135 ημερών (4,5 μηνών) με πλήρη αποχώρηση των IDF από τον θύλακα.

Έκκληση από συγγενείς ομήρων

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν.

Επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει άλλη επιλογή», είπε η Σάρον Λίφσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι γονείς της απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η μητέρα της, Γιοχεβέντ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο 83χρονος πατέρας της, Οντέντ, παραμένει όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γιοχεβέντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει καθήκον να φέρει πίσω τους πολίτες του» και «οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει αυτό». «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα», τόνισε. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι «αρκετοί όμηροι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» για πολύ καιρό ακόμη.

Στη διάρκεια της ολιγοήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους. Το Ισραήλ εκτιμά ότι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν άλλοι 132, αλλά 29 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η αδερφή του Στιβ Μπρίσλεϊ, η Λιάν Σαράμπι σκοτώθηκε μαζί με τις δύο κόρες της κατά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί. Όμηρος της Χαμάς παραμένει ο γαμπρός του, ο Έλι Σαράμπι, ενώ ακόμη ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο Γιόσι Σαράμπι, βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Στιβ Μπρίσλεϊ τόνισε πως «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι είναι προφανές το τίμημα της αποτυχίας.

Οι εντολές του IDF

Εν τω μεταξύ, χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εκ νέου εντολές εκκένωσης κατοίκων συγκεκριμένων περιοχών στις επαρχίες Χαν Γιουνίς και Γάζα, αντίστοιχα. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, 246 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν στο 67 τοις εκατό της Λωρίδας της Γάζας, έχουν τεθεί υπό εντολή εκκένωσης. Αυτή η περιοχή φιλοξενούσε 1,78 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πριν από τις 7 Οκτωβρίου και περιέχει 210 καταφύγια που φιλοξενούσαν πάνω από 770.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.

Παρά τις προκλήσεις, 45 ανθρωπιστικοί εταίροι έχουν πραγματοποιήσει διάφορους τύπους υγειονομικών παρεμβάσεων σε ολόκληρη τη Γάζα, φτάνοντας περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, από την έναρξη των εχθροπραξιών. Μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου, 20 εταίροι παρείχαν επισιτιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και προσέγγισαν περίπου 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), διένειμε περισσότερα από 190.000 δέματα τροφίμων τον Ιανουάριο, επαρκή για περίπου 955.000 άτομα για δέκα ημέρες, σε εκτοπισμένους που ζουν σε άτυπους καταυλισμούς και με κοινότητες υποδοχής στη Γάζα.

Το WFP παρέδωσε επίσης πάνω από 1.825 τόνους αλεύρου σίτου και άλλες εισροές σε εννέα αρτοποιεία στη Ράφα και στο Ντέιρ Ελ Μπαλάχ, ώστε να μπορούν να αρχίσουν να παράγουν ψωμί σε επιδοτούμενη τιμή. Περίπου 500.000 άνθρωποι προσεγγίστηκαν με ψωμί μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.

Τί προβλέπει το προσχέδιο

Όπως προαναφέραμε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περιοδεύει αγωνιωδώς για Πέμπτη φορά στη Μέση Ανατολή. Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει αποδεχτεί την ανάγκη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους (την οποία αρνείται το Ισραήλ) και εκφράζει τις ανησυχίες του για τους αμάχους και τους τραυματίες στην Γάζα.  Εκτιμάται πως μία συμφωνία εκεχειρίας θα ωφελήσει όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής που φοβούνται την αστάθεια από την συνέχιση της σύγκρουσης.

Ένα προσχέδιο του εγγράφου της Χαμάς που δημοσίευσε το Reuters προτείνει τα εξής: Φάση πρώτη: Παύση 45 ημερών στη μάχη κατά την οποία όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών

Φάση δεύτερη: Οι εναπομείναντες άνδρες Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και οι ισραηλινές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν εντελώς τη Γάζα. Τρίτη φάση: Και οι δύο πλευρές θα ανταλλάσσουν λείψανα και πτώματα.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel: «Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  επιβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθούν ποτέ και τόνισε τη σημασία της λήψης όλων των δυνατών μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Γάζα. Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα και για την αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στους εκτοπισμένους αμάχους σε ολόκληρη τη Γάζα».

Ο Μπλίνκεν τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα παλαιστινιακό κράτος «ως τον καλύτερο τρόπο διασφάλισης διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και για μεγαλύτερη ενσωμάτωση για την περιοχή».”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι