Συνομιλίες στα «χρόνια της χολέρας» στην Υεμένη

Συνομιλίες στα «χρόνια της χολέρας» στην Υεμένη

Νέα έξαρση παρουσιάζουν οι μάχες στην Υεμένη, ανάμεσα στον υπό την Σαουδική  Αραβία συνασπισμό και τους αντάρτες Χούτι, την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί να στήσει μία «ανθρωπιστική αερογέφυρα» για την παροχή βοήθειας στον εγκλωβισμένο άμαχο πληθυσμό. Εντωμεταξύ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η χολέρα που μαστίζει την Υεμένη, εξαιτίας του αποκλεισμού που επέβαλε το Ριάντ, πέρασε τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού συνεχίστηκαν και την Κυριακή στην περιοχή Χοράν της επαρχίας Μπάιντα, στην κεντρική Υεμένη, όπου σύμφωνα με τους Χούτι θύματα ήταν και πάλι άμαχοι. Οι υπεύθυνοι των ανταρτών κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και υποστηρίζουν ότι ο υπό τους Σαουδάραβες συνασπισμός είχε «λάθος πληροφορίες».

Οι μάχες, αλλά και οι αεροπορικές  επιδρομές συνεχίζονται και στην Χοντάιντα, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την δυτική Υεμένη, το οποίο αποτελεί και την μοναδική πύλη εισόδου τροφίμων και φαρμάκων, μετά τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι Σαουδάραβες.

Οι νέες εχθροπραξίες, στις οποίες σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 32 αντάρτες, συνέπεσαν με την άφιξη, την Κυριακή, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς στην ανταρτοκρατούμενη πρωτεύουσα Σαναά. Οι μάχες γύρω από την Χοντάιντα, αναζωπυρώθηκαν μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης, στις 6 Σεπτεμβρίου. Στις διαπραγματεύσεις αυτές δεν μετείχαν εκπρόσωποι των ανταρτών, καθώς δεν τους δόθηκαν εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή τους και δεν υπήρξε λύση στο θέμα της απομάκρυνσης τραυματιών.

Συνομιλίες εν μέσω καταγγελιών  

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ άρχισε νέες συνομιλίες με αντιπροσώπους των σιιτών ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, την Πέμπτη στην Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν και στα σχέδιά του είναι να συναντηθεί και με ηγετικά στελέχη των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε μετά το ναυάγιο της συνάντησης στην Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο «υπουργός Εξωτερικών» των Χούθι, Χισάμ Σαράφ Αμπντάλα, εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εναντίον του Ριάντ για τον τορπιλισμό των ειρηνευτικών διαδικασιών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν τον συνασπισμό ώστε να σταματήσει τις επιδρομές εναντίον αμάχων.

Ζήτησε επίσης να ξεκινήσει η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταβολή από τη συμμαχία και την διεθνώς αναγνωρισμένη σουνιτική κυβέρνηση των μισθών «όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε όλες τις επαρχίες», καθώς και η επανάληψη των εμπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο στη Σαναά.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εργάζεται για την δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής, ιατρικής αερογέφυρας» στην Υεμένη με στόχο την απομάκρυνση αμάχων που δεν μπορούν πλέον να νοσηλεύονται στη χώρα. Ήδη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει συνταχθεί ένας κατάλογος 12 ασθενειών η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί εξειδικευμένες θεραπείες, και πλέον αναζητείται ο τρόπος της ασφαλούς αεροπορικής μεταφοράς των ασθενών σε νοσοκομεία με τις απαραίτητο εξοπλισμό.

Πέρασε τα σύνορα η χολέρα;

Από τον Μάρτιο του 2015, όταν επενέβη στον πόλεμο της Υεμένης η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να στηρίξει την σουνιτική κυβέρνηση που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 55.000. Μάλιστα ειδικά μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, από την οποία γίνονταν οι περισσότερες προμήθειες τροφίμων,  προκλήθηκε η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 22 εκατομμύρια  κάτοικοι, το 75% του πληθυσμού της Υεμένης, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, χρειάζεται κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την μεγαλύτερη πληγή για την χώρα, αποτελεί η επιδημία χολέρας, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασε τα σύνορα της Σαουδική Αραβίας.  Ήδη οι υγειονομικές αρχές του Ριάντ επιβεβαίωσαν ένα κρούσμα, ενώ ερευνούν άλλες τρεις περιπτώσεις σε μια νότια επαρχία, στα σύνορα με την Υεμένη. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στην Τζινάν,  περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ριάντ και, όπως έγινε γνωστό δεν πρόκειται για πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα κρούσματα συνδέονται με τον πόλεμο στην Υεμένη ή με το προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκα, τον περασμένο μήνα, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από δύο εκατομμύρια αλλοδαποί μουσουλμάνοι. Ο Σαουδάραβας υπουργός Υγείας πάντως, είχε διαβεβαιώσει τον Αύγουστο, ότι το «Χατζ» ολοκληρώθηκε, χωρίς να ξεσπάσει καμία  μολυσματική ασθένεια.

Το σύστημα υγείας της Υεμένης βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και για τον λόγο αυτό ο ΠΟΥ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα έγκαιρης αντιμετώπισης της χολέρας και αποτροπής της εξάπλωσής της. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ κατηγορεί τις αντιμαχόμενες πλευρές και τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ότι με την στάση τους συνέβαλαν στην εξάπλωση της χολέρας στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι