ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα νήματα κινεί ο Ζάεφ και μετά την παραίτησή του

Και μετά την παραίτηση του τα νήματα κινεί ο Ζάεφ, Γιώργος Λυκοκάπης

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Παραίτηση που είχε προαναγγείλει μετά την βαριά ήττα του κόμματος του στις δημοτικές εκλογές, του περασμένου Οκτωβρίου. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όμως η παραίτηση του από την πρωθυπουργία ήλθε έναν μήνα μετά.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα… απαραίτητα παζάρια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με πρωθυπουργό τον στενό συνεργάτη του Ζάεφ και διάδοχο του στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον υφυπουργό Οικονομικών Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ο Κοβάτσεφσκι, από την στιγμή που λάβει την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζάεφ υπέβαλλε την παραίτηση του, αφού πρώτα εξασφάλισε την πολύτιμη στήριξη του μικρού αλβανικού κόμματος “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική”, το οποίο εξασφαλίζει ως αντάλλαγμα τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς). Το αλβανικό κόμμα μεταπήδησε από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης στη συμπολίτευση, μετατρεπόμενο σε κυβερνητικό δεκανίκι του Ζάεφ. Τώρα είναι πρόθυμο να δώσει τις ψήφους που χρειάζεται για την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 (σε σύνολο 120) εδρών, την στιγμή που μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι!

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO, ο νικητής των δημοτικών εκλογών, είχε πάρει διαστάσεις πολιτικού θρίλερ στο Κοινοβούλιο της γείτονος, όπου είχαν εκτυλιχθεί απίστευτες σκηνές: Βουλευτές της αντιπολίτευσης, αν και νοσούσαν από κορονοϊό, πήγαν να ψηφίσουν με… ειδικές προστατευτικές στολές, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες μέχρι και για απαγωγή αντιπολιτευόμενου βουλευτή!

Ο Ρετζέπι δεν είχε… BESA

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναζητούσαν για ώρες τον “αγνοούμενο” βουλευτή του μικρού αλβανικού κόμματος BESA Καστριότ Ρετζέπι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για να αποκτήσει τον “μαγικό αριθμό” των 61 ψήφων, που θα τους επέτρεπε να ρίξουν τον Ζάεφ. Ο Μίτσκοσκι είχε καταγγείλει την αρπαγή του βουλευτή από παρακρατικούς μηχανισμούς, με τον Ρετζέπι να εμφανίζεται τελικώς σε βίντεο (από άγνωστη τοποθεσία) και να δηλώνει την… υποστήριξή του στον Ζάεφ!

Το BESA, που προηγουμένως υποστήριζε την κυβέρνηση Ζάεφ, είχε επιλέξει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, συντασσόμενο με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί η αποδοχή της ένστασης του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι, ενός σταθερού συμμάχου του Ζάεφ, επί του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών σε έναν μικρό αλβανικό δήμο, όπου ο υποψήφιος του BESA είχε επικρατήσει οριακά, έναντι του υποψήφιου του Αχμέτι.

Το BESA υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Ζάεφ, πλην φυσικά του Ρετζέπι, η μεταστροφή του οποίου έδωσε το “φιλί της ζωής” στον κυβερνητικό συνασπισμό! Μάλιστα σε απαγωγή του Ρετζέπι είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος του κόμματος “Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική”. Δηλαδή του αλβανικού κόμματος που τώρα ετοιμάζεται να στηρίξει την κυβέρνηση του “απαγωγέα” Ζάεφ, αφού φυσικά φρόντισε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους υπουργικούς θώκους!

Πύρρειος η νίκη Ζάεφ

Το μέτωπο της αντιπολίτευσης είναι ετερόκλητο, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από το VMRO, από αλβανικά κόμματα μέχρι και σλαβόφωνους εθνικιστές, όπως το κόμμα “Αριστερά”, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως «ενίσχυση του αλβανικού εθνικισμού» την επέκταση της αλβανικής γλώσσας που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Ζάεφ. Να σημειωθεί πως η εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής το 2016 από το κόμμα του Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του, είχε φέρει την αντίδραση του VMRO, με στελέχη του να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο και να ξυλοκοπούν ακόμα και τον ίδιο τον Ζάεφ!

Αν και παραιτείται, ο Ζάεφ θα εξακολουθεί να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, καθώς ο Κοβάτσεφκσι είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του και φυσικά έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, όπως ακριβώς και ο πρώην πρωθυπουργός. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη νέα κυβέρνηση είναι φυσικά το βουλγάρικο βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βορείου Μακεδονίας με την ΕΕ. Η Σόφια, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, εμμένει στις “κόκκινες γραμμές” της, λόγω και της σθεναρής στάσης που τηρεί ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO μπορεί να έχασε την μάχη για την πρόταση μομφής, αλλά καραδοκεί να επιστρέψει στην εξουσία, με δεδομένη την φθορά του κυβερνώντος συνασπισμού. Εξάλλου, η νίκη του Ζάεφ ήταν πύρρειος: επιτεύχθηκε χάρη στον πλήρη ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών και με ένα όργιο εξαγοράς των αντιπολιτευόμενων βουλευτών, όπως ακριβώς και το 2016 που ανήλθε στην εξουσία. Εννοείται ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φίλοι του προτιμούν να παραβλέπουν τις μεθόδους του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx