Τελικά διχάζει και η Ούρσουλα
03/07/2019Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προτάθηκε ομόφωνα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε να αποσυρθεί ο Βέμπερ και να απέχει η Μέρκελ. Στο γεγονός αυτό επικεντρώνουν την κριτική τους πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για μια ταπεινωμένη καγκελάριο, την ώρα που ο μεγάλος συνασπισμός δέχεται σοβαρούς κλυδωνισμούς.
Με την επιστροφή της στο Βερολίνο η Μέρκελ επιχείρησε να εμφανιστεί ικανοποιημένη, καθώς κράτησε την ηγεσία της Κομισιόν σε γερμανικά χέρια και στο ΕΛΚ. Ουσιαστικά όμως επέστρεψε ηττημένη, αφού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ απέρριψαν τον εκλεκτό της και αντί για τις Βρυξέλλες τον έστειλαν πίσω στο Στρασβούργο.
Η Μέρκελ ηττήθηκε όμως και σε άλλα δύο σημεία, στα οποία νικητής αναδείχθηκε ο Μακρόν. Η καγκελάριος υποστήριξε το σύστημα της επιλογής των “κορυφαίων υποψηφίων ” (Spitzenkandidat) που ήθελε υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν να είναι ο επικεφαλής της ΚΟ που διαθέτει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σύστημα αυτό αμφισβητήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο και τελικά δεν πέρασε.
Ο Μακρόν φέρεται επίσης να είναι και ο εισηγητής της πρότασης για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, εκτός από υπουργός και στενή συνεργάτης της Μέρκελ, υπήρξε στο παρελθόν και “δελφίνος”. Η υποψηφιότητα αυτή όμως, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, προκαλεί τριγμούς στους κόλπους του ήδη εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.
Αντιδράσεις από παντού
Έτσι, οι διαφωνίες εντός του ΕΛΚ φαντάζουν παιχνίδι μπροστά στις διαφωνίες εντός του μεγάλου συνασπισμού. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υποστήριξαν την αρχή του Spitzenkandidat δεν θεωρούν απλώς ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ακατάλληλη για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι η υποψηφιότητά της είναι παράνομη. Θέτουν μάλιστα ως επιχείρημα το ότι δεν ήταν καν υποψήφια ευρωβουλευτής.
Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται βέβαια σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις αλλά, έχοντας αναθαρρήσει κάπως από την εκλογή του Σάντσεθ στην Ισπανία, είδαν στην επιλογή της υποψηφιότητας του Ολλανδού ομοϊδεάτη τους Φρανς Τίμερμανς μια “σανίδα σωτηρίας”. Την έχασαν ωστόσο στην συνέχεια, εξαιτίας της “σφήνας” που έβαλε ο Μακρόν.
Ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ είναι ο τρόπος που αντέδρασαν πρώην ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε έκπληκτος και χαρακτήρισε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως την «πλέον αδύναμη υπουργό» της γερμανικής κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών όμως, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική απάτη» που θα έπρεπε να αποτελεί λόγο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Βαυαρία, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι της καγκελαρίου αισθάνονται “πληγωμένοι” από την απόρριψη της υποψηφιότητας Βέμπερ, αλλά κυρίως από την «εγκατάληψή» της από την Μέρκελ. Κάνοντας ευθέως λόγο για «διορισμό», ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Μάρκους Ζέντερ σχολίασε ότι «οι δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρώπης βρίσκονται για τα καλά σε κώμα».
Προφανώς, όλα αυτά και ιδιαίτερα την αντίδραση των σοσιαλδημοκρατών είχε κατά νου η Μέρκελ και δεν παρέστη στην τελική διαδικασία, αφήνοντας τα κλειδιά στον Μακρόν. Η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, άλλωστε, έβαζε στο αρχείο για τα καλά το προηγούμενο συμβιβαστικό σχέδιο για Τίμερμανς στην Κομισιόν και Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι που βεβαίως θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη ήττα για την καγκελάριο και το πρώτο στις ευρωεκλογές ΕΛΚ.
Ο “χαρούμενος” Τσίπρας
Η αποχή της Μέρκελ ήταν όμως επιβεβλημένη και από τις συμβατικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού. Και αυτό γιατί η προγραμματική συμφωνία προβλέπει ότι σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχει κοινή θέση των κυβερνητικών εταίρων, θα πρέπει να επιλέγεται η αποχή.
Εντωμεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται ήδη στο Στρασβούργο για να παραστεί σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εξέλεξε πριν λίγες ώρες, με τις ψήφους και του ΕΛΚ, νέο πρόεδρό του τον σοσιαλιστή Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ-Μαρία Σασόλι. Χρειάζεται άλλωστε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει το αξίωμα, ενώ, αν αυτό δεν συμβεί τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιλέξουν νέο υποψήφιο.
Μέσα σε αυτόν τον πανικό πάντως, αν υπάρχει ένας “χαρούμενος” αυτός είναι μάλλον ο Τσίπρας. Και αυτό γιατί βλέπει τον “κολλητό” του Μητσοτάκη, Βέμπερ, με απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, αντί για τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν να επιστρέφει στο Στρασβούργο, όπου θα συνδιαλέγεται με τον Παπαδημούλη.
Ο Βέμπερ, όπως είναι άλλωστε γνωστό, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του από την Ελλάδα και σε δηλώσεις που είχε κάνει στις εδώ συναντήσεις του με τον πρόεδρο της ΝΔ είχε πει και το “αμίμητο” ότι «αν θα ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κάτι που βεβαίως η Κομισιόν διέψευσε αυτοστιγμεί, αλλά αποτέλεσε για εβδομάδες εστία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.