ΑΠΟΨΗ

Θα αποτρέψει η διπλωματία την ισραηλινή εισβολή στην Ράφα;

Ορίσαμε ημερομηνία για την επίθεση στη Γάζα λέει ο Νετανιάχου - Χρήση του "Σιδηρού Θόλου" των θαλασσών
EPA/MOHAMMED SABER

Στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις για να μπει ένα τέλος στη σφαγή στη Γάζα. Η επαπειλούμενη εισβολή στη Ράφα, που θα επιδεινώσει μια ήδη ανυπολόγιστων διαστάσεων ανθρωπιστική τραγωδία αυξάνει την πίεση στις δυτικές χώρες για την εξεύρεση λύσης. Οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ κατέληξαν στο βασικό περίγραμμα μιας συμφωνίας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι. Πληροφορίες από το Κάϊρο αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα, με τις προοπτικές για την εξασφάλιση οποιασδήποτε εκεχειρίας να μοιάζουν αβέβαιες. Από τη πλευρά του ο Νετανιάχου πάντως δήλωσε, ότι η επίθεση στη Ράφα, δεν θα “καθυστερήσει”, ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή!

Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε μια σειρά έκτακτων εντολών που ζητούν από το Ισραήλ να μην εμπλακεί σε γενοκτονικές ενέργειες, το Τελ Αβίβ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, πολιορκώντας νοσοκομεία, βομβαρδίζοντας μη στρατιωτικούς στόχους, ενώ προετοιμάζεται για μια πλήρη χερσαία εισβολή στη Ράφα. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση, υπονοώντας ότι η επίθεση στη Ράφα μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου κατά τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Ήταν μια αξιοσημείωτη δήλωση του Χαν, ο οποίος ως επί το πλείστον παρέμενε σιωπηλός στις ισραηλινές ενέργειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η Ράφα είναι ένα κλουβί θανάτου 25 τετραγωνικών μιλίων, στο οποίο έχουν παγιδευτεί 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Η πόλη βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και έχει υποστεί έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που ο ισραηλινός στρατός την είχε ορίσει ως ασφαλή ζώνη…

Στην παρούσα κατάσταση, ο Νετανιάχου επιδιώκει έναν πόλεμο με νικηφόρο τέλος, τη μόνη εξέλιξη που πιθανόν να του εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Αρωγός στις επιδιώξεις του η κυβέρνηση Μπάιντεν που διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πολύ ακραίο ισραηλινό έγκλημα πολέμου για να να σταματήσει η ροή των αμερικανικών όπλων και η οικονομική υποστήριξη προς το Ισραήλ. Πρόσφατα η Γερουσία ενέκρινε μια έκτακτη πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ. Ο Μπάιντεν παραμένει προκλητικός στην απόρριψη των παγκόσμιων αιτημάτων για άμεση παύση της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ σε έναν λιμοκτονούντα, συντριπτικά ανυπεράσπιστο πληθυσμό.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η παραίτηση της κυβέρνησης στη Ραμάλα που υποβλήθηκε στον πρόεδρο Αμπάς. Σύμφωνα με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Στάγεχ, η απόφαση αυτή ελήφθη «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας». Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο.

«Πού μπορούμε να πάμε;»

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια στη Ράφα προετοιμάζονται για την επερχόμενη επίθεση, ένα μόνο ερώτημα αντηχεί σε όλη την πόλη: «Πού μπορούμε να πάμε;». Οι Παλαιστίνιοι παλεύουν να επιβιώσουν στη Ράφα, όπου τα τρόφιμα και το νερό σπανίζουν και η υπερφορτωμένη υγειονομική υποδομή της πόλης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σε αυτό που έχει γίνει ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο.

Η πόλη συνήθως φιλοξενεί 280.000 ανθρώπους, αλλά ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια, καθώς οι Παλαιστίνιοι συρρέουν εκεί. Η Ράφα είναι το τελευταίο διαθέσιμο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τον Οκτώβριο. Έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα από την υπόλοιπη κατεχόμενη περιοχή, αν και το Ισραήλ είχε καλέσει τους αμάχους να μετακινηθούν από τα βόρεια, προς τα “ασφαλή” νότια του θύλακα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο “εκκένωσης” για την παγιδευμένη μάζα ανθρώπων στη Ράφα. Προτείνει τη δημιουργία μεγάλων πόλεων-σκηνών στη Γάζα, ως μέρος του σχεδίου, που θα χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες πριν από μια επικείμενη εισβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αίγυπτος θα δημιουργήσει 15 κάμπινγκ στη νοτιοδυτική Γάζα, το καθένα από τα οποία θα περιέχει περίπου 25.000 σκηνές, καθώς και ένα νοσοκομείο.

Είναι πιθανό, στα πλαίσια της ωμής, κυνικής πολιτικής, η κυβέρνηση Μπάιντεν να βλέπει ευκαιρίες στην κατάσταση της Ράφα. Εάν το Ισραήλ προχωρήσει ενάντια στη δηλωθείσα αρνητική θέση του Λευκού Οίκου για την επίθεση, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει στον Μπάιντεν ευκαιρία αποστασιοποίησης από το Νετανιάχου. Το αφήγημα της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να υποστηρίξει, με το βλέμμα στην εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου, ότι ο Μπάιντεν έκανε τα πάντα για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τράβηξε μια γραμμή, όταν ο Νετανιάχου θέλησε να το πάει πολύ μακριά.

Ο λόγος που η Γάζα έχει γίνει ένα εγχώριο εκλογικό πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ο ακτιβισμός, ειδικά από τους Παλαιστίνιους Αμερικανούς. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να σώσει την ψήφο των Αραβοαμερικανών και ελπίζει ότι το φάσμα μιας άλλης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ θα κλίνει την ισορροπία υπέρ του Μπάιντεν.

Η κατάσταση στη Ράφα

Η επίθεση κατά της Ράφα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή και σφαγή. Χαοτικές σκηνές εκτυλίσσονται στα καταφύγια του ΟΗΕ στη Ράφα, τα οποία είναι γεμάτα. Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε, ότι η κακή υγιεινή οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων ψώρας, ψειρών και διάρροιας, εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσαν σύντομα να εξαπλωθούν πιο σοβαρές ασθένειες. Οι εργαζόμενοι στην αρωγή ανέφεραν κρούσματα ηπατίτιδας Α. Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται έξω στο κρύο.

Οι αφηγήσεις των κατοίκων σοκάρουν: «Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, θα πεθάνει πολύς κόσμος. Θα πεθάνει από την πείνα, όχι εξαιτίας των βομβαρδισμών», προέβλεψε κάτοικος της περιοχής. Άλλοι εκμυστηρεύτηκαν πως τις τελευταίες ημέρες τρώνε φύλλα, ζωοτροφές, αναγκάζονται να σκοτώσουν ζώα για να τραφούν. Ο Φαντέλ Γκάναν είπε ότι μια οβίδα έκανε τα σώματα των συγγενών του κομμάτια. Έχασε τον γιο του, τη νύφη του και τα τέσσερα εγγόνια του. Φοβάται ακόμη χειρότερα με την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα και λέει ότι η σιωπή του κόσμου επέτρεψε στο Ισραήλ να προχωρήσει.

«Το μόνο χειρότερο πράγμα από τις κραυγές ενός ασθενούς που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση χωρίς αρκετή αναισθησία είναι τα τρομαγμένα πρόσωπα όσων περιμένουν τη σειρά τους», είπε ένας 51χρονος ορθοπεδικός. Όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντείνονται και οι τραυματίες πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας, ο Δρ. Νιντάλ Αμπέντ, περιθάλπει ασθενείς όπου μπορεί, στο πάτωμα, στους διαδρόμους, σε δωμάτια γεμάτα με 10 ασθενείς αντί για δύο. Χωρίς επαρκείς ιατρικές προμήθειες, ο Άμπεντ χρησιμοποιεί ρούχα για επιδέσμους, ξύδι για αντισηπτικά, βελόνες ραπτικής για χειρουργικά εργαλεία…

Δεν έχουν βασικά είδη για την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη των λοιμώξεων. Τα καύσιμα για τις γεννήτριές τους μειώνονται. Επιπρόσθετα, υπάρχει μικρή ή καθόλου διαθέσιμη θεραπεία για το 14% του πληθυσμού της Γάζας που πάσχει από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες καρδιακές παθήσεις, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διεθνείς πιέσεις

Παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Ράφα αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Χαμάς και εκτιμά πως εκεί έχει βρει καταφύγιο τόσο ο ηγέτης της Γιαχία Σινουάρ, όσο και κορυφαίοι άλλοι αξιωματούχοι και μαχητές της οργάνωσης, καθώς και ότι εκεί κρατούνται πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους.

Οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά της Ράφα, υποστηρίζοντας πως αυτή θα ήταν καταστροφική. Την οργή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν στον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να «τερματιστούν το ταχύτερο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων και η ανθρωπιστική κατάσταση πλέον έχουν φθάσει σε αφόρητα επίπεδα». Από τη μεριά του, ο Λούλα ντα Σίλβα ανακηρύχθηκε “persona non grata” στο Ισραήλ για τα σχόλιά του που συνέκρινε τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, σε μία ουσιαστική αντίδραση, αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ.

Οι Χούτι αποτελούν τη μόνη ουσιαστική στήριξη των Παλαιστινίων. Μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι προειδοποίησε ότι οι οι επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ θα επεκταθούν, σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα. Από την άλλη αρκετές αραβικές κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους, τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ αδιαφορεί, γνωρίζει ότι κάποιες δηλώσεις είναι προσχηματικές, για εσωτερική κατανάλωση. Μόνο η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστική πίεση στο Τελ Αβίβ, απειλώντας με περικοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Η Ουάσιγκτον μπορεί φοβάται ότι εάν δεν επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς, αλλά και οι συγκρούσεις στο Λίβανο με την Χεζμπολάχ,να κλιμακωθούν σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό. Από την άλλη πλευρά απειλούν για ακόμη μια φορά, πως θα ασκήσουν βέτο ώστε να μην εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχέδιο που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Η αναμενόμενη επίθεση στη Ράφα μπορεί να σημάνει την ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα, να πάρουν μια απόφαση: Θα συνεχιστεί ο ατελείωτος κύκλος βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ή θα προσπαθήσουν να τον τερματίσουν; Θα συνεχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξοπλίζουν το Ισραήλ και στη συνέχεια να αποδοκιμάζουν την υπερβολική χρήση αυτών των όπλων ή είναι τελικά έτοιμες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να ασκήσουν ουσιαστική πίεση στο Τελ Αβίβ; Και τέλος στα πόσα νεκρά γυναικόπαιδα, η à la carte ευαίσθητη διεθνής κοινότητα θα αποφασίσει να σταματήσει αυτήν την ανθρωποσφαγή…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx