ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα φέρει συνθηκολόγηση το αδιέξοδο στην Ουκρανία;

Θα φέρει συνθηκολόγηση το αδιέξοδο στην Ουκρανία; Θάνος Κάλλης

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Economiko, προ ολίγων ημερών, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι, παραδέχτηκε πως η Ουκρανία ηττάται από τον πόλεμο φθοράς, που επέβαλε η Ρωσία. Όπως αναφέρει, η σύγκρουση θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Ακριβώς όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε φτάσει στο επίπεδο της τεχνολογίας που μας οδηγεί σε αδιέξοδο».

Ο Ουκρανός στρατηγός κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να βγει από το αδιέξοδο. «Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία όμορφη λύση», παραδέχτηκε. Κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία της ουκρανικής ήττας και μάλιστα από τα επίσημα χείλη του αρχιστράτηγου Ζαλούζνι. Η πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης έχει υπονομεύσει τις ελπίδες της Δύσης, ότι το καθεστώς Ζελένσκι θα μπορούσε να αλλάξει τους υπολογισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγο μετά την συνέντευξη Ζαλούζνι, παραχώρησε συνέντευξη ο Ζελένσκι στο NBC, όπου εξαπέλυσε υβριστική επίθεση στον πρόεδρο Πούτιν, αρνούμενος να «μιλήσει με τρομοκράτες, γιατί ο λόγος του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα», ενώ προειδοποίησε πως «αν νικηθούμε εμείς, θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες Ουκρανίες και περιπτώσεις όπως αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν τώρα στη Μέση Ανατολή». Οι δηλώσεις Ζελένσκι μοιάζει να ήρθαν ως απάντηση στην συνέντευξη Ζαλούζνι.

Πάντως είναι προφανές ότι η κόπωση, τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Δύσης που μέχρι πρότινος παρείχε αφειδώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Εξάλλου, με την ανάφλεξη της εστίας στη Μέση Ανατολή με τον αιματηρό πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς, φαίνεται ότι η Ουκρανία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς το Ισραήλ είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει μεγαλύτερη γεωπολιτική βαρύτητα από το Κίεβο.

Δημοσιεύματα για διαπραγματεύσεις

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην Μέση Ανατολή, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε εκφράσει και ο ίδιος ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αποσπαστεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε και στην τελευταία του συνέντευξη στο NBC.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται έχουν ξεκινήσει υπόγειες συζητήσεις με το καθεστώς Ζελένσκι για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται (και πάλι) το NBC.

Όπως αναφέρει το πρόσφατο ρεπορτάζ του, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πολύ γενικές περιγραφές για το τι μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει η Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτές έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων από περισσότερες από 50 χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, γνωστής ως “Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας”.

Οι συζητήσεις αποτελούν μια αναγνώριση της στρατιωτικής δυναμικής στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και της πολιτικής δυναμικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη, φέρεται να δήλωσαν οι ανώνυμες πηγές του NBC. Αυτές ξεκίνησαν, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ανησυχούν οι Αμερικανοί

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις και αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες ενάντια στην στρατολόγηση νέων δυνάμεων, ενώ η Ρωσία διαθέτει φαινομενικά αστείρευτες εφεδρείες. Την ίδια στιγμή η προσοχή του κοινού έχει μετακινηθεί από την Ουκρανία στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν για μεγαλύτερη βοήθεια στις δυνάμεις του Κιέβου.

Ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει σε ιδιωτικές συζητήσεις να χρησιμοποιούν τον όρο ”αδιέξοδο” για να περιγράψουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζει το ρεπορτάζ και προσθέτει, επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, ότι πιθανότατα η Ουκρανία έχει χρόνο μόνο μέχρι το τέλος του έτους, ή λίγο αργότερα πριν ξεκινήσουν πιο έντονες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, σε απάντηση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι ούτε οι ηγέτες της ΕΕ, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πιέζουν να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία. Η σχετική δήλωση έγινε από τον αρχηγό του κράτους μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (4/11).

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, δεν γνωρίζει ποιος διαδίδει τέτοιες πληροφορίες και γιατί: «Δεν ξέρω ποιος το κάνει αυτό. Αλλά, ως άτομο που φέρει αυτήν την ευθύνη και τις εξουσίες όσον αφορά ορισμένες διαπραγματεύσεις, θα σας απαντήσω πολύ ειλικρινά. Όλοι γνωρίζουν ότι η στάση μου συμπίπτει με τη στάση της ουκρανικής κοινωνίας και, ως εκ τούτου, κανείς δεν με πιέζει σήμερα. […] Σήμερα, κανένας από τους ηγέτες της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των εταίρων μας, δεν μας πιέζει να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Ρωσία και να της δώσουμε κάτι. Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αδιέξοδη κατάσταση

Πέρα από τις διαψεύσεις, είτε από την ουκρανική πλευρά, είτε από τις χώρες της Δύσης, είναι προφανές ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και διαφαίνεται η στρατιωτική ήττα του Κιέβου από την Ρωσία. Οι οικονομικοί και οι στρατιωτικοί πόροι των ΗΠΑ και των σύμμαχων της δεν είναι απεριόριστοι, ώστε να αποστέλλεται σε μόνιμη βάση βοήθεια στο ουκρανικό μέτωπο, την ίδια στιγμή που δίνεται μεγαλύτερη πλέον βαρύτητα στη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι πιέσεις στο καθεστώς Ζελένσκι, προκειμένου να συνθηκολογήσει με τους Ρώσους. Κάτι, βέβαια, που μάλλον θα επιφέρει τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας και πιθανώς την πτώση του πρώην κωμικού ηθοποιού από την εξουσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx