ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα γίνει τέξας στο Τέξας; – Οργή στον Νότο από το τελεσίγραφο Μπάιντεν

Θα γίνει τέξας στο Τέξας; – Οργή στον Νότο από το τελεσίγραφο Μπάιντεν

Την στιγμή που οι επερχόμενες εκλογές θεωρούνται οι κρισιμότερες στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία, που σύσσωμα τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο ενδεχόμενο εμφυλίου(!), οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς αντιπαράθεσης, μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Πολιτείας του Τέξας.

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απομακρύνει τα φράγματα και τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει η Πολιτεία του Τέξας στα σύνορα με το Μεξικό, για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης. Ο κυβερνήτης του Τέξας δήλωσε πως θα αγνοήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και πως θα τοποθετήσει μάλιστα περισσότερα σύρματα! Την αφαίρεση τους ζήτησε επιτακτικά ο πρόεδρος Μπάιντεν, που επέλεξε κατά μέτωπο σύγκρουση με τον Κυβερνήτη, επιδίδοντας μήνυμα-τελεσίγραφο (λήγει σήμερα) με τους Τεξανούς να μην έχουν διάθεση υποχώρησης.

Ο διχασμός επεκτάθηκε και στο σώμα της Εθνοφρουράς, που αποτελεί μέρος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σώμα της Εθνοφρουράς είναι υπό τον έλεγχο τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των Πολιτειών. Στην περίπτωση του Τέξας, η τοπική Εθνοφρουρά τάχθηκε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ και όχι με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος να σημειωθεί πως είναι επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων! Την ίδια στιγμή, 25 κυβερνήτες (όλοι τους Ρεπουμπλικάνοι, από νότιες κυρίως Πολιτείες) συντάχθηκαν με τον Άμποτ, επιτιθέμενοι στον Μπάιντεν ότι «έχει παραιτηθεί από το συνταγματικά συμφωνημένο συμβόλαιο προς τις Πολιτείες».

Να σημειωθεί πως οι τοπικές αρχές του Τέξας και άλλων Πολιτειών (εισαγγελείς κτλ) συντάσσονται επίσης στο πλευρό του Άμποτ. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν και να επιτρέψει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες να έχουν πρόσβαση στο Shelby Park του Rio Grande, ένα καίριος σημείο εισδοχής μεταναστών. O δε Άμποτ έχει την υποστήριξη του μεγάλου φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τις Πολιτείες που υποστηρίζουν τον Άμποτ να στείλουν δυνάμεις της Εθνοφρουράς τους για την συνδρομή αυτής του Τέξας, κάτι που έχει πράξει ήδη η Οκλαχόμα. Στήριξη στον Άμποτ έδωσε και ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ‘Αμποτ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα, έχει ιστορικό αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς. Είχε στήσει μνημείο στο Τέξας με αναφορά στις “Δέκα Εντολές” και επικρίθηκε πως παραβιάζει τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους (το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαίωσε τελικώς τον Άμποτ). Σφοδρή είναι και η αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς στο ζήτημα της οπλοκατοχής. Όταν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είχε θεσπίσει περιορισμούς στην οπλοκατοχή, ο Άμποτ είχε καλέσει τους Νεοϋορκέζους με όπλα να… μεταναστεύσουν στο Τέξας!

Το Τέξας είναι μία από τις μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ (με πληθυσμό 30 εκατομμύρια) και θεωρείται η “Πολιτεία της οπλοκατοχής”. Στις δυνάμεις της Εθνοφρουράς που διαθέτει, πρέπει να προσθέσουμε και τις δεκάδες πολιτοφυλακές που συγκροτούν βετεράνοι, υπέρμαχοι της οπλοκατοχής κτλ, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως στο Τέξας υπάρχει και ένα, σχετικά περιθωριακό (τουλάχιστον μέχρι πρότινος) κίνημα υπέρ της απόσχισης από τις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί την Πολιτεία που έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με την μυθολογία του γουέστερν, του σήματος κατατεθέν της αμερικανικής κουλτούρας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι προσεχώς θα δούμε την… “Λαϊκή Δημοκρατία του Τέξας”(!) όπως ανέφεραν χλευαστικά οι Ρώσοι, αλλά ουδόλως είναι περιθωριακή η αντιπαράθεση των “μικρών πρωθυπουργών” των Πολιτειών με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το εύρος της εξουσίας και των αρμοδιοτήτων τους.

Όμως, πότε τα τελευταία χρόνια δεν πήραν την έκταση των γεγονότων που εκτυλίσσονται στο Τέξας, όπου στήνεται ένα σκηνικό πρωτοφανούς σύγκρουσης. Θα πρέπει να ανατρέξουμε στην σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης Τζόνσον, με τον Κυβερνήτη της Αλαμπάμα, τον διαβόητο Τζορτζ Ουάλας, όταν ο τελευταίος είχε αντιταχθεί στην κατάργηση των μέτρων του φυλετικού διαχωρισμού για τον έγχρωμο πληθυσμό. Προφανώς και ο Άμποτ, παρόλο που εκπροσωπεί την σκληρή Δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, δεν πρέπει να σχετίζεται με τον Ουάλας, ο οποίος σημειωτέων άνηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η στάση Μπάιντεν 

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Anthony Rogers-Wright, ο Μπάιντεν «δείχνει μία φορτισμένη προσέγγιση» στο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ιδεοληπτική, όταν καλεί τους Τεξανούς να αποδεχθούν τον ομοσπονδιακό έλεγχο στα σύνορα τους, για ένα ζήτημα που τους “καίει”, της μετανάστευσης. Οι Τεξανοί ψηφοφόροι υπερψήφισαν την σκληρή ατζέντα του Άμποτ στο ζήτημα, την στιγμή που, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, 302.034 παράνομοι μετανάστες διέσχισαν τα νοτιοδυτικά σύνορα – ένας αριθμός αριθμός ρεκόρ! Η Πολιτεία του Τέξας τοποθέτησε τα συρματοπλέγματα στα πλαίσια της επιχείρησης “Lone Star” που ξεκίνησε ο Άμποτ από το 2021. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους ομοσπονδιακούς, φοβούμενες πως θα ακολουθήσουν “χαλαρή” πολιτική στο μεταναστευτικό, όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι και οι καλύτερες.

Δεν αποκλείεται ο Αμερικανός πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου “κατρακυλά” να επιδιώκει να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, ειδικότερα την αριστερή πτέρυγα τους (που τον επικρίνει για την στήριξη του στο Ισραήλ). Ο ίδιος γνωρίζει πώς δεν έχει να διακινδυνεύσει κάτι στο Τέξας και στις Νότιες γενικά Πολιτείες, καθώς στην πλειονότητα τους είναι “κάστρα” των Ρεπουμπλικάνων. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητούνται αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και δη από τους Δημοκρατικούς, αν θυμηθούμε τις αντιδράσεις τους όταν είχε ανατρέψει το 2022 το δικαίωμα στην άμβλωση (που αποτελεί προνομιακό ζήτημα για τους Δημοκρατικούς).

Όλα αυτά την στιγμή που το μεταναστευτικό “καίει” τους Αμερικανούς πολίτες και όχι μόνο τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων ή τους “rednecks” (όπως περιφρονητικά αποκαλούνται από τις Πολιτείες της Ανατολικής Ακτής) των Νοτίων Πολιτειών, της “βαθιάς Αμερικής” που είναι συσπειρωμένη υπό τον Τραμπ. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν ο δήμαρχος της φιλελεύθερης και κοσμοπολίτικης Νέας Υόρκης, είχε προειδοποιήσει πως η «μεταναστευτική κρίση κινδυνεύει να καταστρέψει την πόλη», όταν τους δρόμους του Μανχάταν “πλημμύριζαν” πλήθη μεταναστών, συχνά και με την… συμβολή του Άμποτ, ο οποίος ναύλωνε λεωφορεία και έστελνε μετανάστες στην Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις που προπύργια των Δημοκρατικών, δείχνοντας τους πως εύκολα δηλώνεις “αντιρατσιστής”, όταν το μεταναστευτικό πρόβλημα το “σηκώνουν” άλλοι…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx