Εμπορικό πόλεμο κατά του Ισραήλ ανοίγει η Τουρκία – Τί δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
03/05/2024Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές. «Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε ο Ισραέλ Κατς στο X.
Ο Katz είπε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να εργαστεί για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο του Ισραήλ με την Τουρκία, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες.
Νωρίτερα σύμφωνα με το Bloomberg η Τουρκία πήρε απόφαση να διακόψει σήμερα όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ. Το Bloomberg επικαλείται δύο Τούρκους αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει. Μέχρι τα μεσάνυχτα δεν υπήρξε επίσημη δήλωση από την Άγκυρα σχετικά με το θέμα, ούτε καμία αναφορά από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ανήλθε σε 6,8 δισ. δολάρια το 2023, με το 76% να αφορά τις εξαγωγές από την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Τον προηγούμενο μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να της επιτρέψει να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές 54 προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο κατάλογος περιείχε δεκάδες προϊόντα, μεταξύ των οποίων σίδηρος, μηχανήματα κατασκευών, προϊόντα στεγανοποίησης κατασκευών, κατασκευαστικό γυαλί, μάρμαρο, μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων, χημικά λιπάσματα, κόλλες, τσιμέντο και αλουμίνιο. Χθες, εξάλλου, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει με τη Νότια Αφρική και θα υποστηρίξει την προσφυγή που έχει κατατεθεί κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Νέα επίθεση Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νωρίτερα νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και της Δύσης που κάνουν, όπως είπε, κηρύγματα περί δημοκρατίας αλλά σιωπούν για τη Γάζα και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μιλώντας στην Άγκυρα, σε μέλη της «Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών», μιας οργάνωσης της τουρκικής διασποράς με έδρα τη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε ορισμένα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια, ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι, αντιδρούν στη σφαγή», για να υποστηρίξει στη συνέχεια: «Αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται βία, καταπίεση, ακόμη και βασανιστήρια επειδή ζητούν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται επειδή εκφράζουν τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη».
Επιτέθηκε επίσης κατά της Δύσης για υποκρισία, λέγοντας πως «εκείνοι που εμφανίζονται ως ευαγγελιστές της δημοκρατίας όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν βγάζουν (τώρα) άχνα μπροστά σε αυτά τα περιστατικά». Τόνισε επίσης ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ οριοθετούν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας. Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι στα μάτια τους αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό».
Πολεμικό συμβούλιο Νετανιάχου
Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, για να συζητήσει τη νεότερη πρόταση ανακωχής, με την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Παράλληλα θα συζητήσει τις συνθήκες για μία στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο άκρο της Λωρίδας, στη Ράφα, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου είχει προγραμματιστεί για τις 18:30 τοπική ώρα και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ευρύτερου συμβουλίου ασφαλείας, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές πουδεν κατονομάζονται. Το Ισραήλ αναμένει απάντηση από τη Χαμάς για την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασαν Αιγύπτιοι μεσολαβητές, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Θετικό πνεύμα από Χανίγια
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Ισμαήλ Χανίγια, μίλησε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι τηλεφωνικά, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Oι δύο συζήτησαν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον «τερματισμό της επιθετικότητας εναντίον του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με δήλωση της Χαμάς. «Ο Χανίγια εκτίμησε τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ στη διαμεσολάβηση και τόνισε το θετικό πνεύμα του στη μελέτη της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που έλαβε πρόσφατα», ανέφερε η δήλωση.
Ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε επίσης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ ότι η οργάνωση εξετάζει την προτεινόμενη συμφωνία με «θετικό πνεύμα», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η δήλωση φέρεται να πρόσθεσε περαιτέρω ότι μια αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί άμεσα το Κάιρο για να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για κατάπαυση προσέκρουσαν στο αίτημα της Χαμάς να υπάρξει δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου από το Ισραήλ, το οποίο επιμένει στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν επτά μήνες με στόχο την εξάλειψη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Οι συστάσεις Μπλίνκεν
Το Ισραήλ έχει επίσης χαρακτηρίσει επικείμενη μια απειλούμενη εδώ και καιρό στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτηρίζει το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Η Ράφα έγινε τόπος διαμονής περίπου 1.000.000 εκτοπισμένων Παλαιστινίων, η τύχη των οποίων ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα.
Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι θα εργαστεί για να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα, δήλωσε χθες ότι δεν έχει δει ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο. Επανέλαβε δε ότι η Ουάσιγκτον είναι «αντίθετη σε μία μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα».