Τη Δύση έδειξε ο Πούτιν, ανοίγοντας το πλαίσιο του πολέμου…
10/05/2022Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Nίκης επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρ’ ότι ήταν, όπως πάντα, εντυπωσιακή, δεν ήταν το αντικείμενο της προσοχής. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν καλλιεργήσει άλλες προσδοκίες. Έτσι, ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία να ακούσει την καθιερωμένη ομιλία Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οποία είχαν γίνει οι πιο εντυπωσιακές προαναγγελίες, υποτίθεται σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, που για μία ακόμα φορά διαψεύσθηκαν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ούτε κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε απείλησε τη Δύση με πυρηνικά όπλα. Χωρίς καν να αναφερθεί στην Ουκρανία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνειδητά προωθούσαν την επέκταση του ΝΑΤΟ, με σκοπό να θέσουν υπό άμεση απειλή τη Ρωσία. «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι «δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση». Το μήνυμα που έστειλε στο ρωσικό λαό, αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη είναι ότι για τρίτη φορά στην Ιστορία, η Ρωσία βρισκόταν στα πρόθυρα να δεχθεί επίθεση από τα δυτικά της σύνορα κι ότι όργανο σ’ αυτό το σχέδιο είναι η κυβέρνηση Ζελένσκι.
Συσπείρωση των Ρώσων
Ήταν σαφές πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε κατά τρόπο που να παραλληλίσει την γερμανική εισβολή του 1941 με αυτό που ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ήταν το σχέδιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά ήθελε να ενεργοποιήσει με αυτόν τον παραλληλισμό το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων και να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία ως την αναγκαία προληπτική κίνηση για να αποτραπεί η δυτική επίθεση στη ρωσική επικράτεια. Κι όλα δείχνουν –σύμφωνα και με εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών– ότι αυτή είναι και η οπτική της μεγάλης πλειονότητας των Ρώσων.
Εκτός από τον Ρώσο πρόεδρο, όμως, χθες μίλησε και ο Γάλλος ομόλογός του. Ο προσφάτως επανεκλεγείς Εμμανουέλ Μακρόν τίμησε την Ημέρα της Ευρώπης από το Βερολίνο και το Στρασβούργο, την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας το φιλόδοξο όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι έκαναν λόγο για δύο αντικρουόμενους κόσμους. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δυο κόσμους που δεν έχουν την πολυτέλεια να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση, γιατί κανείς και τίποτα δεν θα μείνει όρθιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο, μετά την επανεκλογή του. Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στην ομαλή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ξεσπούσε με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ζουν τον θάνατο και την καταστροφή», είπε.
Τα μηνύματα Μακρόν
Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να κάνει μία πιο ουσιαστική παρέμβαση. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και να σταθούμε πλάι-πλάι με την Ουκρανία, προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες μας», τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι θα αυξήσουν τις νέες κυρώσεις, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να της παρέχουν και οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Κατέληξε, λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας».
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να μην τοποθετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, παίρνοντας απόσταση από τις ΗΠΑ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν θα οικοδομηθεί με την «ταπείνωση της Ρωσίας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την στάση της Ευρώπης:
«Έχουμε κινητοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε σημαντικούς στρατιωτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς πόρους και πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για μία αποφασιστική απάντηση στον επισιτιστικό κίνδυνο, συνεχίζοντας να μιλάμε τη γλώσσα της δικαιοσύνης». Είναι εμφανές ότι το Παρίσι επιθυμεί διακαώς ο πόλεμος να παραμένει μια περιφερειακή σύγκρουση, μέσω της οποίας φθείρεται κι αποδυναμώνεται η Ρωσία, αλλά δικαιολογημένα φοβάται μήπως γενικευθεί με πρώτο και μεγάλο θύμα την Ευρώπη.
Εν μέσω όλων αυτών, ο Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της G7 και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα και να εξεταστούν νέα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Μόσχας. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε εξάλλου νέα σειρά κυρώσεων, που κινούνται σε δύο μεγάλους άξονες: Πρώτον, στα μέσα ενημέρωσης και δεύτερον στην πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.
Οι κυρώσεις της Δύσης
Οι ΗΠΑ, λοιπόν, επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων, ή να τους πουλάει εξοπλισμό. «Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.
Τα πράγματα δεν είναι απλά για τους 27 της ΕΕ. Δεν καταλήγουν σε συμφωνία για στο 6ο πακέτο κυρώσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσα σε έξι μήνες. Στην απόφαση προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.