ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το δώρο της Ακσενέρ στον Ερντογάν

Το δώρο της Ακσενέρ στον Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Τελικά επιβεβαιώθηκε η μακροχρόνια παράδοση πως δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος του Ερντογάν από την ίδια την τουρκική αντιπολίτευση, έπειτα από το ρήγμα στην “Συμμαχία των Έξι” μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο να κατέλθει κοινός υποψήφιος της ο ηγέτης των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Στον αντίποδα, η επικεφαλής του “Καλού Κόμματος” προκρίνει την υποψηφιότητα, είτε του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, είτε του δημάρχου Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς. Όταν ακόμα και εν μέσω του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος έδειξε περίτρανα τις ευθύνες του καθεστώτος Ερντογάν και αποδόμησε πλήρως το νεοοθωμανικό αφήγημα του, η τουρκική αντιπολίτευση ακόμα τσακώνεται για το ποιον θα κατεβάσει υποψήφιο, τότε, για να το πούμε λαϊκά, είναι άξια της μοίρας της.

Εκ’ πρώτης όψεως, η επιλογή της Ακσενέρ, όσο και αν αποτελεί πολύτιμο “δώρο” στον Ερντογάν, μοιάζει δικαιολογημένη. Μοιάζει αλλόκοτο ο μηχανισμός και η γραφειοκρατία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να εμμένει στην υποψηφιότητα του φθαρμένου Κιλιντσάρογλου, ο οποίος μετρά απανωτές ήττες από τον Ερντογάν, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλη δυναμική είτε στην υποψηφιότητα Ιμάμογλου, είτε στην υποψηφιότητα Γιαβάς.

Όμως από την άλλη, η υποψηφιότητα Ιμάμογλου έχει πρόβλημα λόγω της πρόσφατης καταδίκης του (ο ίδιος εξάλλου δεν αμφισβητεί την υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου) και από την άλλη η υποψηφιότητα Γιαβάς δεν μπορεί να προσελκύσει την καθοριστική για το αποτέλεσμα κουρδική ψήφο, λόγω του σκληρού εθνικιστικού του παρελθόντος (προέρχεται από το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, όπως εξάλλου και η ίδια η Ακσενέρ). Εξάλλου, ούτε ο Γιαβάς εμφανίζεται πρόθυμος να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου. Δηλαδή, η Ακσενέρ “τα βρόντηξε” για υποψηφιότητες που δεν είναι πλέον στο τραπέζι!

Αξίζει να σημειωθεί πως η αντίδραση Ακσενέρ εκδηλώθηκε την στιγμή που ο Κιλιντσάρογλου είχε συνάντηση με δυο ηγέτες κομμάτων της Αριστεράς. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως χωρίς την Ακσενέρ στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα HDP (που αντιμετωπίζει μπαράζ διώξεων από το καθεστώς Ερντογάν) θα στηρίξει πιο εύκολα τον Κιλιντσάρογλου. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Κιλιντσάρογλου δεν είναι σουνίτης μουσουλμάνος, αλλά έχει την καταγωγή του από το Τούντζελι, την επαρχία των Αλεβιτών, που έχει υποστεί σκληρές διώξεις στην Τουρκία.

Οι… δανεικοί βουλευτές της Ακσενέρ

Μάλιστα η Ακσενέρ οφείλει την εκπροσώπηση της στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ακριβώς στον Κιλιντσάρογλου! Συγκεκριμένα, όταν ο Ερντογάν είχε επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό το καλοκαίρι του 2018, υπολόγιζε να αποκλείσει την Ακσενέρ, η οποία είχε ήδη εγκαταλείψει τον κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημιουργώντας το ακροδεξιό “Καλό Κόμμα”.

Ο τουρκικός εκλογικός νόμος ορίζει ότι ένα κόμμα επιτρέπεται να καταθέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές, έξι μήνες μετά το τέλος του ιδρυτικού του συνεδρίου. Η Aκσενέρ είχε ολοκληρώσει το ιδρυτικό συνέδριο του “Καλού Κόμματος” μόλις τον Φεβρουάριο του 2018, επομένως δεν εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις, καθώς ο Ερντογάν είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Τότε, ο Κιλιντσάρογλου επέλεξε να “δανείσει” 15 βουλευτές του στο κόμμα της Ακσενέρ, ώστε να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό των 20 βουλευτών, για να έχει επισήμως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ως εκ τούτου, το “Καλό Κόμμα” απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου και εισήλθε τελικώς στην τουρκική Βουλή! Μάλιστα τότε οι Κιλιντσάρογλου και Ακσενέρ συζητούσαν να υποστηρίξουν από κοινού τον Αμπντουλάχ Γκιούλ για προεδρικό υποψήφιο, το πάλαι ποτέ νούμερο δύο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Για την τότε συμπαιγνία της με τον Κιλιντσάρογλου, η Ακσενέρ είχε προπηλακιστεί ουκ ολίγες φορές από οπαδούς του Ερντογάν και παλιούς ακροδεξιούς συντρόφους της. Εκτιμούμε, πως σύντομα θα της το υπενθυμίσει και ο Κιλιντσάρογλου…

Οργιάζει το παρασκήνιο

“Μαχαιρώνοντας πισώπλατα” τον μέχρι πρότινος σύμμαχο της και εγκαταλείποντας το μπλοκ της αντιπολίτευσης, το παρασκήνιο βοά για τα πραγματικά κίνητρα της Ακσενέρ, που μοιάζουν αυτοκτονικά, ειδικά αν επιδιώξει να κατέλθει η ίδια ως υποψηφία. Ένα άλλο σενάριο είναι να συμμαχήσει ακόμα και με τον Ερντογάν, αντικαθιστώντας τον φθαρμένο Μπαχτσελί!

Όσο και αν αυτό ακούγεται να αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, να υπενθυμίσουμε πως και ο ίδιος Μπαχτσελί ήταν παλαιότερα σκληρός πολέμιος του Ερντογάν, για να καταλήξει αργότερα ο “αγαπημένος” του κυβερνητικός εταίρος. Σε ότι αφορά παλαιότερες δηλώσεις του Μπαχτσελί που χαρακτήριζε «ηλίθιους τους Τούρκους ψηφοφόρους που ξεπουλήθηκαν στον Ερντογάν για πενταροδεκάρες»: Περασμένα-ξεχασμένα!

Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Ακσενέρ ήταν εξαρχής σε παρασκηνιακή συνεννόηση με τον Ερντογάν, ακόμα και την περίοδο που εγκατέλειψε τον Μπαχτσελί και ίδρυσε το “Καλό Κόμμα”! Ο δε Ερντογάν δεν είχε τις απώλειες που αναμένονταν από τους φονικούς σεισμούς, με τις τελευταίες έρευνες να δίνουν ένα ποσοστό στο κόμμα του κοντά στο 34%, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει να ξεκολλήσει από το 25%. «Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση, όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters, ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ.

Ο δε Τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει μαζικές διώξεις κατά του “καρτέλ” των εργολάβων και δεσμεύεται για γρήγορη ανοικοδόμηση των ζημιών και χτίσιμο νέων κατοικιών για τους σεισμοπαθείς. Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως, αν επιτύχει να παίξει το χαρτί της ανοικοδόμησης, μπορεί να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες. Σε αυτό το κλίμα μαίνονται τα σενάρια στην γείτονα για ενδεχόμενη ένταξη της Ακσενέρ στον κυβερνητικό συνασπισμό, από την οποία λίγο καιρό πριν δεχόντουσαν βραβεύσεις ακόμα και Έλληνες πολιτικοί, παραβλέποντας το σκοτεινό ποιόν της “Λύκαινας” και το βεβαρημένο παρελθόν της, με στυγνές διώξεις κατά των Κούρδων που προέβη ως υπουργός Εσωτερικών…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι