ΘΕΜΑ

Το Ισραήλ επιχειρεί να σφετεριστεί όχι μόνο το έδαφος αλλά και την ΑΟΖ της Γάζας

Το Ισραήλ επιχειρεί να σφετεριστεί όχι μόνο το έδαφος αλλά και την ΑΟΖ της Γάζας, Δημήτρης Δεληολάνης

Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο στο έδαφος της Γάζας αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της. Το αποκάλυψαν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο τα οποία βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις 29 Οκτωβρίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Παλαιστίνιους, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Eli Cohen ανακοίνωσε ποιες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες εξασφάλισαν συνολικά 12 άδειες έρευνας και άντλησης αερίου σε δύο ζώνες έρευνας στην ΑΟΖ της Γάζας. «Ακόμη και σήμερα, οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις αερίου αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα του Ισραήλ και θέλουν να επενδύσουν εδώ σε εμάς», ήταν το σχόλιο του.

Το υποθαλάσσιο κοίτασμα στα νερά της Γάζας, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Υπεριορδανία, ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Υπολογίζεται πως βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα μέχρι 800 δισ. δολάρια το έτος. Το κοίτασμα είναι χωρισμένο σε πολλές ζώνες, ορισμένες από τις οποίες δεν ανήκουν στο Ισραήλ.

Από το 1999, μετά τις συμφωνίες του Όσλο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μέρος της ΑΟΖ της Γάζας ανήκει στους Παλαιστίνιους – συγκεκριμένα στην Παλαιστινιακή Αρχή, αφού η Χαμάς δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ αποφάσισε να καταπατήσει τη συμφωνία και να προκηρύξει διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2020. Οι νικητές που ανήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός είναι η βρετανική Dana Petroleum, η ισραηλινή Ratio Petroleum και η ιταλική ΕΝΙ.

Διαμάχη στην Ιταλία

Η συμμετοχή της ΕΝΙ, ενεργειακή εταιρεία της οποίας το 32% ανήκει στο ιταλικό κράτος, δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στην Ιταλία. Η ιταλική εταιρεία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το off shore αέριο της Γάζας ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, τρεις μήνες πριν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό όμως από μόνο του δεν δικαιολογεί ενδεχόμενη αποδοχή από μέρους της ΕΝΙ, ενώ ακόμη διεξάγεται ένας καταστροφικός πόλεμος και η παλαιστινιακή κυριαρχία επί της ΑΟΖ καταπατείται με τη δύναμη των όπλων.

Με απλά λόγια, η εντύπωση είναι πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στοχεύουν αποκλειστικά μόνο στην εξασφάλιση της άδειας εκμετάλλευσης, αδιαφορώντας κατά πόσο είναι νόμιμη. Υπενθυμίζουμε πως το 2017, η ΕΝΙ εγκατέλειψε την προσπάθεια να διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, για τις οποίες είχε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, αφού είχε απειληθεί από πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Παρόλες τις πιέσεις των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, η ιταλική κυβέρνηση μέχρι στιγμής αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει μια υπόγεια διαμάχη στους κόλπους της. Η πρωθυπουργός Μελόνι θέλει πολύ να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσιγκτον, αλλά το κόμμα της επιμένει αντίθετα στην κριτική προς το Ισραήλ, που για ορισμένους είναι μια υπόγεια πολεμική αντισημιτικού χαρακτήρα.

Η απόπειρα του Ισραήλ να ιδιοποιηθεί παρανόμως όλη την ΑΟΖ της Γάζας ενδιαφέρει όμως και την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Κύπρο, που έχει ήδη καθορίσει με το Τελ Αβίβ τα όρια των αντίστοιχων ΑΟΖ και υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να αναγκαστεί να δεχτεί νέο προσδιορισμό της ισραηλινής ΑΟΖ. Ας σημειωθεί ότι τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η Αίγυπτος, που επίσης έχει κάποιο μερίδιο στην ΑΟΖ της Γάζας, θέλουν να αποφύγουν τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της ΑΟΖ στη Γάζα. Αυτό, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, αν αναμιχτεί στο θέμα και η Τουρκία που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει επίδειξη πολιτικής και διπλωματικής ισχύος στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι