Το κύρος των ΗΠΑ διακυβεύεται στην ουκρανική κρίση
15/02/2022Η εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία, επηρεάζει καταλυτικά και τους δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας (δανειοδοτήσεις, χρέος, ανάπτυξη, πληθωρισμός, τιμές ενέργειας), όπως φυσικά και την παγκόσμια οικονομία. Ποιο είναι όμως, το πολιτικό διακύβευμα της ουκρανικής κρίσης;
Το Κρεμλίνο απαιτεί από την Δύση, ως βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης, τη ρητή δέσμευση, ότι η Ουκρανία, αλλά και η Γεωργία και η Λευκορωσία, δεν πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ούτε να αναπτυχθούν αμερικανονατοϊκές δυνάμεις, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με την Ρωσία.
Το κρίσιμο είναι πως θα απαντήσουν οι ΗΠΑ. Θα αναγνωρίσουν τη Ρωσία ως ισότιμο συνομιλητή τους, ισχυρό πόλο του διεθνούς συστήματος, ή θα προχωρήσουν στα σχέδια τους, με μεταφορές αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και αγνοώντας τις ρωσικές αντιρρήσεις, θα εντάξουν (όπως επιδιώκουν) μέχρι το 2023 την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ;
Όποια και αν είναι η αμερικανική απάντηση, θα πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις, στον πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα. Η αντιπαλότητα των ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως εκφράζεται στην ουκρανική κρίση, ενδέχεται να μας επαναφέρει σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, με κύρια χαρακτηριστικά, το φόβο, τη μισαλλοδοξία, την παράνοια.
Στην Ουκρανία, δοκιμάζεται και η αξιοπιστία των ΗΠΑ, να προασπίσει τους εταίρους της, που απέτυχε να το πράξει στο Αφγανιστάν (στρατιωτική ήττα των πεζοναυτών από τους Ταλιμπάν) και τη Συρία (οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τους Κούρδους). Η Κίνα έχει πολλούς λόγους να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην Ουκρανία και στην αμερικανική αξιοπιστία, αφού θα έχει τη δυνατότητα συμπερασμάτων, σχετικά με την αμερικανική συνέπεια ανάλογων υποσχέσεων προς την Ταιβάν. Γενικά στην Ουκρανία, αξιολογείται το διεθνές κύρος των ΗΠΑ και ο ρόλος τους ως ηγέτιδα δύναμη της Δύσης.