Το πολεμικό σχέδιο του Μακρόν κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας

Το πολεμικό σχέδιο του Μακρόν κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, Νεφέλη Λυγερού

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει ανακοινώσει χωρίς περιστροφές ότι η χώρα του δέχεται επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες. Πράγματι, στη Γαλλία αναβιώνει ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία έχει προκαλέσει ποταμό αίματος και στην πραγματικότητα ποτέ δεν σταμάτησε. Όπως είναι γνωστό, τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, ακολούθησαν τρεις σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις, με τη μία από αυτές να λαμβάνει χώρα στην καθολική μητρόπολη της Νίκαιας.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που βρίσκεται τόσο έξω, όσο και μέσα στην χώρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοιες φριχτές επιθέσεις», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Οι δολοφονίες ώθησαν την κυβέρνηση να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία στο μέγιστο επίπεδο “έκτακτης ανάγκης” και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.

Σε μία προσπάθεια θωράκισης της χώρας και αποτροπής παρόμοιων επιθέσεων, ενισχύεται η ειδική Μονάδα Επέμβασης της Γαλλικής Χωροφυλακής. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιχείρηση Sentinelle, την ανάπτυξη δηλαδή Γάλλων στρατιωτών με σκοπό την συνδρομή της αστυνομίας σε όλη τη γαλλική επικράτεια, ενώ αναλαμβάνεται δράση και εκτός γαλλικών συνόρων.

Στους ήδη υπάρχοντες 3.000 στρατιώτες προστίθενται άλλες 4.000, ώστε να φτάσουν συνολικά τις 7.000. Η επίλεκτη αυτή στρατιωτική ομάδα φέρει ειδικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και πολυβόλα όπλα. Θα τοποθετηθούν έξω από χώρους λατρείας, σχολεία, τουριστικά αξιοθέατα και άλλα, με αποστολή τη φρούρησή τους και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές κυκλοφορούν αφίσες και βίντεο που σκοπό έχουν, όπως και στο παρελθόν, να εκπαιδεύσουν τους πολίτες για το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Πρόκειται για πρακτικές οδηγίες που εξηγούν τον τρόπο διαφυγής, απόκρυψης, αλλά και ενημέρωσης των αρχών σε περίπτωση τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος.

Η κυβέρνηση Μακρόν, όμως, δεν περιορίζεται στα μέτρα αυστηρής αστυνόμευσης και ενημέρωσης. Φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα του ισλαμικού φονταμενταλισμού, σπάζοντας το απόστημα. Αυτό σημαίνει ότι σπάει και ένα ταμπού, κινδυνεύοντας να ανοίξει πληγές και βέβαια να επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα συζητήσεις περί ισλαμοφοβίας, ακόμα και ρατσισμού.

Μακρόν και πυρήνες ισλαμιστών 

Οι γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, μέσω ειδικών επιχειρήσεων, βάζουν στο στόχαστρο πυρήνες ακραίων ισλαμιστών. Ειδική μονάδα ασχολείται με το διαδίκτυο, με σκοπό να εντοπίσει κύκλους που κάνουν ακραία ισλαμική προπαγάνδα και παροτρύνουν “μοναχικούς λύκους” σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η έρευνα στο διαδίκτυο αναμένεται να εμπλουτίσει και την λίστα με δυνάμει υπόπτους. Άτομα δηλαδή που δημοσίως επικροτούν επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας, ή μέσω της έκφρασης ακραίων απόψεων ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αρμόδιες γαλλικές αρχές έχουν λάβει εντολή να δράσουν και προληπτικά. Οι σχετικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει, αν και γι’ αυτές δεν παρέχονται δημόσιες πληροφορίες. Είναι, όμως, πολύ πιθανό ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμική τρομοκρατία να τεθούν ή να έχουν ήδη τεθεί σε κράτηση. Ένα τζαμί έκλεισε, ενώ άλλα, που συνδέονται με το φονταμενταλιστικό Ισλάμ, έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Με τον τρόπο αυτό στέλνεται το μήνυμα ότι η Γαλλία δεν θα σκύψει το κεφάλι από φόβο, ούτε θα μείνει άπραγη σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο που δέχεται. Ο ίδιος ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα τεθεί εκτός νόμου μια οργάνωση, γνωστή ως Cheikh Yassine (Σεΐχης Γιασσίν), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών υπηρεσιών «εμπλέκεται άμεσα στη φρικτή δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί».

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στις τοπικές ειδικές ομάδες, που είχε συστήσει η κυβέρνηση Μακρόν στην αρχή της θητείας της και οι οποίες έχουν αποστολή να εμποδίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση νέων μουσουλμάνων. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθούν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την παροχή στήριξης νεαρών μουσουλμάνων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο.

Εξτρεμιστές ιμάμηδες

Ο Μακρόν έχει ήδη αναφερθεί και σε προγράμματα εκπαίδευσης ιμάμηδων στη Γαλλία, όπως και η απαγόρευση της κατ’ οίκον εκπαίδευσης. Είναι μία μέθοδος που επιλέγεται από μουσουλμανικές οικογένειες, έτσι ώστε να μην “διαφθαρούν” τα παιδιά τους από το δυτικό πολιτισμό. Όλα τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Δεκέμβρη.

Έμφαση θα δοθεί και στη στενότερη συνεργασία μεταξύ του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Γαλλίας και των γαλλικών αρχών, ώστε οι ιμάμηδες στα τζαμιά να έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία, κατά τρόπο που να τους μετατρέπει σε παράγοντες απομόνωσης των ακραίων ισλαμιστών. Για τον ίδιο λόγο, θα εκδιωχθούν από τη Γαλλία ιμάμηδες από μουσουλμανικές χώρες, ειδικά από την Τουρκία, ώστε να σταματήσει η θρησκευτική προπαγάνδα που τροφοδοτεί πολιτισμικές αποσχιστικές τάσεις.

Ένα ακόμα μέτρο είναι η απαγόρευση διεξαγωγής μαθημάτων στα τζαμιά. Εκεί δηλαδή που γίνεται ο προσηλυτισμός στο ακραίο Ισλάμ. Παράλληλα, οι αρχές ψάχνουν τρόπο να ενσωματώσουν τους νέους μουσουλμάνους. Ένας τρόπος είναι τα υποχρεωτικά κοινά μαθήματα κολύμβησης αγοριών και κοριτσιών. Η αντιπολίτευση στη Γαλλία δεν θεωρεί ειδικά αυτό το μέτρο αποτελεσματικό. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι oι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στα τζαμιά, τρώνε χαλάλ, προσεύχονται καθημερινά και κυρίως τοποθετούν τον ισλαμικό νόμο πάνω από τον νόμο του γαλλικού κράτους, υπολογίζονται γύρω στους 3.500.000.

Ο χρόνος θα δείξει εάν τα μέτρα που λαμβάνει και θα λάβει προσεχώς η κυβέρνηση Μακρόν θα φέρουν αποτελέσματα. Εάν, δηλαδή, θα καταφέρουν να περιθωριοποιήσουν θρησκευτικούς λειτουργούς του Ισλάμ στη Γαλλία, οι οποίες καλλιεργούν τον φονταμενταλισμό και συχνά ωθούν και στην ισλαμική τρομοκρατία. Οι γαλλικές αρχές έχουν την πληροφορία ότι ένας ιμάμης έδωσε την έγκρισή του για την “τιμωρία” του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη μέση του δρόμου, σε κοινή θέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι