Το τρίγωνο Ισραήλ-PLO-Χαμάς
09/10/2023Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας για την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση που εισέβαλε στο Ισραήλ, θα ξεκινήσουμε με την οικονομική βοήθεια που αυτή λαμβάνει. Η Χαμάς λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από μουσουλμανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας, από Παλαιστινίους εξόριστους, ακόμη και από Αμερικανούς δωρητές. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για το φιλανθρωπικό και όχι μόνο έργο της, δηλαδή εκτός από τις διάφορες ανάγκες της και την εκτέλεση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της και για αγορά όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών.
Η Συρία ήταν το κέντρο-κλειδί των επιχειρήσεων της Χαμάς και το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και προστασία σε διάφορα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, αλλά μετά τον πόλεμο στην Συρία, οι ηγέτες της βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο Κατάρ, που είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης της. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Αραφάτ και της Φατάχ με το συριακό καθεστώς ήταν σχέσεις μίσους, ο δε Αραφάτ δεν πήγαινε στη Δαμασκό, ούτε επί Χαφέζ Άσαντ, ούτε επί του υιού του, Μπασάρ, προέδρου της Συρίας.
Η Χαμάς είχε διαφοροποιηθεί σε πολλά πράγματα σε σχέση με την PLO και μετέπειτα Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ. Σε αντίθεση με τον Αραφάτ, δεν υποστήριξε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ και φυσικά δεν συμφώνησε με την Συνθήκη του Όσλο και ήταν από τους κύριες εκφραστές της άρνησης προς κάθε επαφή με το Ισραήλ. Στόχος της οργάνωσης είναι «να σηκώσει το λάβαρο του Θεού σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης και να εξαφανίσει το σιωνιστικό μόρφωμα (δηλαδή το Ισραήλ) και κάθε άλλο λαϊκό παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να ιδρυθεί και να το αντικαταστήσει με μια Ισλαμική Δημοκρατία», όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στη Διακήρυξη του 1988.
Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ έγινε το 1993 στο Τελ Αβίβ, ως έμπρακτη ενέργεια αντίθεσης με την συνθήκη του Όσλο. Με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, της επονομαζόμενης και Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά, η Χαμάς, στην πράξη οι Ταξιαρχίες της, συμμετείχε ενεργά μόνη της, αλλά και συνεργαζόμενη με τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακτσά της Φατάχ, σε πλείστες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Το Ισραήλ καταδίκασε τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς σε θάνατο και άρχισε έναν αγώνα επιλεκτικών εκτελέσεων των ηγετικών στελεχών των Παλαιστινιακών οργανώσεων που εμπλέκονταν σε βομβιστικές επιθέσεις και άλλες μορφές βίας εναντίον του Ισραήλ. Η δημοτικότητα της Χαμάς αυξήθηκε ραγδαία και ιδιαίτερα στη Γάζα μετά την εκτέλεση στις 22 Μαρτίου 2004 από την ισραηλινή αεροπορία του πνευματικού της ηγέτη και εκ των ιδρυτών της Χαμάς, σεΐχη Αχμάντ Γιασίν. Ο νέος ηγέτης της Χαμάς ο Αμπντέλ Ραντίσι εκτελέστηκε και αυτός από την ισραηλινή αεροπορία, μετά από ένα μήνα από την ανάληψη της ηγεσίας.
Μετά τον Αραφάτ
Μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξελέγη αρχές του 2005 ο Μαχμούτ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Φατάχ και της PLO. Τότε όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις και της Χαμάς συμπεριλαμβανομένης, συμμετείχαν τον Μάρτιο του 2005 στην Διάσκεψη του Καΐρου, όπου αποφασίστηκε η ¨Ταχαντίγιε¨, δηλαδή η αναστολή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, καθόσον διέβλεπαν το αδιέξοδο του αγώνα.
Όντως μετά την διάσκεψη αυτή οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ μειώθηκαν δραστικά (σχεδόν μηδενίστηκαν) και οι ελπίδες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών αναθερμάνθηκαν. Η απόφαση του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για μονομερή και οριστική αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας και η λεπτή, πρωτοφανής και παράδοξη επιχείρηση της απομάκρυνσης 7.500 Ισραηλινών εποίκων, ακόμη και με τη βία από τη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό τον Αύγουστο του 2005, δημιούργησε περαιτέρω ελπίδες για καλύτερες προοπτικές στο Παλαιστινιακό.
Η άνοδος της Χαμάς
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η Χαμάς αποφάσισε να συμμετάσχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Παλαιστινιακής Αρχής του Ιανουαρίου 2006, όπου κάνοντας την μεγάλη έκπληξη και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων όλες τις δημοσκοπήσεις, κέρδισε τις εκλογές. Έτσι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς ανέθεσε τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Χαμάς, η οποία ορκίστηκε περί τα τέλη Μαρτίου 2006, με πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Χανίγιε. Η συνεργασία των δύο ανδρών, του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Χανίγιε ξεκίνησε με καλές προοπτικές, πλην όμως την πορεία εμφανίστηκαν οι μεγάλες διαφορές απόψεων για τα εθνικά θέματα και τη ακολουθούμενη πολιτική.
Ο μετριοπαθής πρόεδρος Αμπάς ήταν ο μόνος αποδεκτός εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς και μόνιμος συνομιλητής με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και γενικά την διεθνή κοινότητα, ενώ η Χαμάς δεν αναγνωριζόταν και παρέμεινε στο περιθώριο, αποκλεισμένη και απομονωμένη, μη κάνοντας ούτε βήμα πίσω στις αδιάλλακτες θέσεις και απόψεις της. Η δε ιδεολογία της παραμένει αμετακίνητη στην Διακήρυξη του 1988.
Η ισραηλινή απάντηση
Έχοντας τις καταβολές της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς είναι αδιάλλακτοι εξτρεμιστές. Έφτασαν να περιφέρουν ένα γυμνό νεκρό ισραηλινό κορίτσι, ως λάφυρο και επίδειξη “γενναιότητας”, πανηγυρίζοντας καθήμενοι πάνω στο γυμνό πτώμα της. Αυτός είναι ο πολιτισμός των φανατικών, να σκοτώνουν άοπλα κορίτσια και να βεβηλώνουν τον νεκρό, κάτι που σέβονται όλοι οι λαοί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ποιος αλήθεια ξέρει τι συνέβη και η νεαρή κατέληξε γυμνή και νεκρή πάνω σε μια καρότσα και να επιδεικνύεται ως θήραμα… Και υπάρχουν πολλές παρόμοιες και χειρότερες φωτό και βίντεο, που ανεβάζουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο.
https://youtu.be/loKQpvTLsPI?si=WxSeNtRKC7zfR1W3
Τελικά, η Χαμάς είναι μία ακραία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση, δικαίως κατατάσσεται στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων και δεν έχει καμιά θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Και όπως συνέβη με το Ισλαμικό Κράτος θα συμβεί και σε αυτούς. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και θα κάνει πράξη, αυτό που διακήρυξε ο πρωθυπουργός του.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του, υπόσχεται να νικήσει τη Χαμάς, αλλά λέει στους πολίτες του Ισραήλ ότι ο πόλεμος θα πάρει χρόνο: «Αυτό που συνέβη σήμερα (7/10) δεν έχει γίνει ξανά στο Ισραήλ, θα πάρουμε εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα. Η Χαμάς έχει σκοτώσει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους» συνέχισε, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να την εγκαταλείψουν. Η επιχείρηση των Ισραηλινών “Σιδερένια Σπαθιά” τώρα ξεκινά. Και θα δούμε πολλά και τρομερά. Ελπίζουμε ότι οι “πύλες της Κολάσεως” που άνοιξαν δεν θα καταβροχθίσουν και τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής…