H Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ για Ρωσία; Όχι βεβαια…

H Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ για Ρωσία; Όχι βεβαια…

H τριμερής διάσκεψη των ηγετών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν και η βαρύνουσα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Άγκυρα, στις αρχές του μήνα, δεν ήταν απλώς «φωτογραφικά» στιγμιότυπα. Έδειξαν την αλλαγή στην στρατηγική ταυτότητα της Τουρκίας και ήταν δείκτης της αύξησης της στρατηγικής της σημασίας.

Αυτό υποστηρίζει η Αϊσέ Σοζέν Ουσλέρ, επικεφαλής του γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής προεδρίας και στενή συνεργάτης του Ερντογάν. «Για εμένα όλα αυτά δείχνουν την στρατηγική σημασία της Τουρκίας και την άνοδό της στα διεθνή Φόρα. Δεν υπάρχει στροφή», είπε σε συνέντευξή της στην Χουριέτ. «Οι επαφές του Ερντογάν με τον Πούτιν χαρακτηρίζονται από κάποιους ως απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Όχι. Είναι απλώς θέμα περιστάσεων», ανέφερε.

«Τα τελευταία 10-15 χρόνια ειδικά η Τουρκία δεν έχει νιώσει την ανάγκη να διαλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Τουρκία πλέον δεν βλέπει την εξωτερική της πολιτική με γνώμονα τον Ψυχρό Πόλεμο, τη Δύση κατά της Ανατολής», είπε.

Υποστήριξε επίσης πως η Τουρκία εδώ και καιρό έχει διαφοροποιήσει την εξωτερική της πολιτική, τονίζοντας της τουρκικές κινήσεις σε Αφρική και Νότια Αμερική. «Η Ρωσία ήρθε στην Συρία και κατέστη βασικός παίκτης στην κρίση. Ουδείς μπορεί να φανταστεί επίλυση του συριακού χωρίς να περιλάβει τη Ρωσία στην εξίσωση. Το ίδιο και το Ιράν, υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ αποφασιστικά από την αρχή του πολέμου και έχει καταστεί αποφασιστικός παράγοντας στον πόλεμο αυτό ρίχνοντας τις φίλα προσκείμενες σε αυτό πολιτοφυλακές στη μάχη», σχολίασε για τη ρωσική και ιρανική εμπλοκή στην Συρία.

«Ο διάλογος της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν είναι πλεονέκτημα για τη Δύση διότι η ίδια δεν μπορεί να έχει παρόμοιο διάλογο. Οι Δυτικοί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιλύσουν την συριακή κρίση χωρίς Ρωσία και Ιράν και στην πραγματικότητα η Τουρκία λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και των χωρών αυτών», υποστήριξε.

Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τα προβλήματα που η Τουρκία έχει με ορισμένες δυτικές χώρες και ότι η Μόσχα θέλει να σπρώξει την Άγκυρα εκτός του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Τουρκία ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και πως η εταιρική αυτή σχέση είναι απαραίτητη και για τα δύο μέρη. Επειδή έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι εγκαταλείψαμε την συμμαχία με τη Δύση», υπογραμμίζει.

Η Ουσλέρ υποστηρίζει παράλληλα πως η Τουρκία έχει κερδίσει πόντους στην επερχόμενη πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει εκεί. «Η Τουρκία έχει καταστεί ένας πολύ σημαντικός παίκτης στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Συρία μετά τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας». Μετά από αυτές η Τουρκία θα έχει το πάνω χέρι στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης πως έχουν δημιουργηθεί κυβερνητικές δομές στο Αφρίν στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι