Αρνήθηκε βοήθεια από την Κύπρο η Τουρκία – Μήνυμα Μητσοτάκη στα τουρκικά
07/02/2023Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου, αποκάλυψε πως η Τουρκία αρνήθηκε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι «εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν “όχι ευχαριστούμε”». Την ίδια στιγμή μήνυμα αλληλεγγύης έστειλα στα τουρκικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».
İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Kurtarma ekiplerinin insanüstü çabalarına tek kelimeyle saygı duyuyoruz. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız. pic.twitter.com/5qBOjuUznC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 7, 2023
Προηγουμένως η ελληνική ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανό ένα εξάχρονο κορίτσι, την δράση της οποίας εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο CNN. Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ πραγματοποιήθηκε σε μια από τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις των Ελλήνων διασωστών στην πόλη της Αλεξανδρέτας, στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, που χτυπήθηκε από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ. Νωρίτερα, η μικρή αδελφή της εξάχρονης, απεγκλωβίστηκε δυστυχώς νεκρή.
Οι κάμερες κατέγραψαν live την επιχείρηση της ελληνικής ΕΜΑΚ. Τη στιγμή που το εξάχρονο κοριτσάκι βγαίνει από τα συντρίμμια οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα, ενώ οι διασώστες κλαίνε από τη συγκίνηση. Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η τραγωδία στις περιοχές της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας που χτυπήθηκαν από τους χθεσινούς σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.
Ο Μητσοτάκης στο CNN
Την συμβολή της ΕΜΑΚ εξήρε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο CNN: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απάντησε στο αίτημα της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνδρομή. Έχουμε πλήρωμα της ΕΜΑΚ στο Χαταϊ και υποθέτω ότι η φωτογραφία του 7χρονου κοριτσιού είναι αυτό που σώθηκε από την ομάδα της ΕΜΑΚ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του CNN “Connect the Worl”».
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «… Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία. Πρώτη προτεραιότητα να σωθούν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια και μετά οι αρχές θα εστιάσουν σε θέματα στέγασης, πώς θα τραφούν οι άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μετά η ανοικοδόμηση».
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών. Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, θα βοηθήσουμε την Τουρκία και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο…»
«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια… Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Θύμα του φονικού σεισμού στην Τουρκία έπεσε και ο βουλευτής του ΑΚP Γιακούπ Τας. Ο 63χρονος βουλευτής, μαζί με την οικογένεια του, εγκλωβίστηκε κάτω από συντρίμμια πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Αντίαμαν. Όπως είχε ανακοινωθεί στο Twitter «η οικογένεια του βουλευτή Γιακούπ Τας βρίσκεται κάτω από τα ερείπια λόγω του σεισμού, όπως πολλοί από τους συμπατριώτες μας». Νεκρός βρέθηκε και ο τερματοφύλακας της Μαλάτιασπορ, Εγιούπ Τουρκασλάν, ανάμεσα στα συντρίμμια κτηρίου, με τον προπονητή του, να το επιβεβαιώνει.
Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει ώρα με την ώρα και υπερβαίνει πλέον τις 5.000 στις δύο χώρες. Οι τραυματίες είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, ενώ εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται άστεγοι σε Τουρκία και Συρία, με τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιείται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 πληγείσες επαρχίες.
Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν
O Τούρκος πρόεδρος, δήλωσε το μεσημέρι ότι «η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο» και κήρυξε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις δέκα επαρχίες που χτυπήθηκαν. «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν γρήγορα», δήλωσε ο Ερντογάν. Είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες -κάτι που σημαίνει ότι θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχει προαναγγείλει για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο στη λήψη αποφάσεων και να περιορίζουν ή να αναστέλλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όπως κρίνουν απαραίτητο. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία βομβάρδισε την περιοχή Τελ Ριφαάτ στην Συρία, λίγο μετά τον σεισμό!
Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Τα ξημερώματα καταγράφηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά το EMSC.
Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Η τραγωδία μέσα από αριθμούς
O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τουρκία σε επταήμερο πένθος ενώ ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, από το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα για τις συνέπειες του φονικού σεισμού. Πέραν των νεκρών και των τραυματιών, ανέφερε ότι 4. 758 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και υπήρξαν ειδοποιήσεις για άλλα 1.459 κτίρια. Ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές στις πόλεις Καχραμανμάρας, Κίλις, Ντιγιαρμπακίρ, Άδανα, Οσμανίγιε, Γκαζιαντέπ, Σανλιούρφα, Αντιγιαμάν, Μαλάτεια και Χατάι
Περίπου 7. 840 πολίτες απομακρύνθηκαν από τα συντρίμμια και 11.000 άτομα του κρατικού μηχανισμού εργάζονται σε 22 ομάδες έρευνας και διάσωσης στο πεδίο. Ο Οκτάι ανέφερε ότι 2.353 από αυτούς ήταν στο Μαράς, 1.549 στο Οσμανίγιε, 1.306 στο Γκαζιαντέπ, 1.625 στο Χατάι, 1.026 στη Μαλάτεια, 566 στη Σανλιούρφα, 360 στο Ντιγιαρμπακίρ, 826 στο Αντιγιαμάν, 101 στο Κίλις, 438 στα Άδανα και άλλες ομάδες στις επαρχίες.
Ομάδες διάσωσης από τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο έχουν ήδη φθάσει στις πληγείσες περιοχές και συνεχώς φθάνουν και άλλες ομάδες από το εξωτερικό. Αργά χθες το βράδυ έφθασε και η ελληνική ομάδα διάσωσης.
Ο Οκτάι δήλωσε ότι οι υπουργοί και οι κυβερνήτες στις επαρχίες βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό με την κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Εκσκαφείς, φορτηγά και άλλα χρήσιμα οχήματα έχουν επιταχθεί και σήμερα συνολικά 4. 250 οχήματα βρίσκονται στην περιοχή. Εκτός από τους γερανούς που είναι διαθέσιμοι στην περιοχή, 6 γερανοί έχουν ξεκινήσει από την Άγκυρα και την Προύσα, 1 γερανός από το Mardin, 1 από το Kayseri και 10 γερανοί που νοικιάστηκαν από το Kayseri, συνολικά 18 επιπλέον γερανοί βρίσκονται στο δρόμο».
Ο Οκτάι δήλωσε ότι οι εργασίες για τη μεταφορά βοήθειας σε είδος και ομάδων έρευνας και διάσωσης στα αεροδρόμια της περιοχής συνεχίζονται εντατικά. Τόνισε ότι οι ανάγκες για σκηνές, κρεβάτια, μαξιλάρια, σεντόνια, κουβέρτες και είδη υγιεινής έχουν σταλεί ήδη στην περιοχή.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem sonrasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor https://t.co/AwdT7CpJW6 pic.twitter.com/FQu9AdJEyF
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) February 6, 2023
Οι μάχη των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων ήταν ολονύχτια. Στην πόλη Καχραμανμάρας, μία 24χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια της 7ώροφης πολυκατοικίας, 27 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.
📽 #Diyarbakır'daki Serin 2 apartmanından bir kadın daha sağ olarak kurtarıldı. #deprem
— milliyet.com.tr (@milliyet) February 6, 2023
Διεθνής κινητοποίηση για βοήθεια
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση, τουλάχιστον 45 χώρες είχαν προσφερθεί μέχρι χθες το βράδυ να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Από
την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον δέκα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είχαν κινητοποιήσει σωστικά συνεργεία με προορισμό την Τουρκία, ενώ η Ε.Ε. ήταν έτοιμη να βοηθήσει και τη Συρία, παρότι δεν είχε γίνει ακόμη δέκτης ανάλογου αιτήματος από τη Δαμασκό. Τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα και τις καταστροφές στις δύο χώρες εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στις δύο χώρες – στην περίπτωση της Συρίας, με την οποία οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων.Έως και 23 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1,4 εκατομμύρια παιδιά, μπορεί να επηρεαστούν από τους σεισμούς που σκόρπισαν την καταστροφή και τον θάνατο σε Τουρκία και Συρία, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με την Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού περισσότερο θα επηρεαστούν οι ευάλωτες ομάδες, των προσφύγων. Ήδη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ροή της κρίσιμης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία έχει διακοπεί προσωρινά λόγω ζημιών στους δρόμους και άλλων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής.
H υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF δήλωσε ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά και επισήμανε ότι η περίθαλψη και προστασία των παιδιών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Tραγική η κατάσταση και στη Συρία
Από τους πρώτους που μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Άσαντ ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι στενός σύμμαχος της Συρίας και διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία. Ρωσικά σωστικά συνεργεία μετέβησαν χθες τις δύο χώρες. Η Δαμασκός διέψευσε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από τους Ισραηλινούς.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Συρία, όπου πολλά κτίρια ήταν ήδη κατεστραμμένα ή επίφοβα λόγω του εμφυλίου πολέμου, εξαιτίας του οποίου περίπου 4
εκατομμύρια άνθρωποι είχαν φύγει από τις εστίες τους και ζούσαν ως εσωτερικοί πρόσφυγες. Οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα προβλήματα στο Iντερνετ και το δριμύ ψύχος κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων, που έδιναν άνισο αγώνα με τον χρόνο για να ανακαλύψουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν στο Χαλέπι, τη Χάμα, τη Λαττάκεια και την Ταρτούς, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερος και θα αποκαλυφθεί στην πορεία, καθώς στη χώρα δεν λειτουργούν ούτε οι βασικές δομές του δημοσίου λόγω του εμφυλίου.Buildings collapsed in the Syrian city of Aleppo after a 7.7-magnitude earthquake struck neighbouring Türkiye.
Over 500 people have been reported dead across the country pic.twitter.com/g2lFlSNqAG
— TRT World (@trtworld) February 6, 2023
Στις περιοχές που βρίσκονται υπό των έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, τα στοιχεία μεταφέρονται αποσπασματικά από κάθε πόλη και σύμφωνα με το κέντρο ενημέρωσης Rojiava οι αριθμοί των θυμάτων ανεβαίνουν κάθε ώρα και η εκτίμηση είναι ότι οι νεκροί εγγίζουν τους 1.000. Το 65% των δημόσιων υποδομών έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί μεγάλες ζημίες και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, είναι πλέον τραγική.
Li Rojavayê Kurdistan ê bajarê Qamişlo carekedin erdhej çebu milet ji malên xwe derketin derve. pic.twitter.com/VQ4uwtnxcJ
— Osman Bulut (@osmannbuluttt) February 6, 2023