ΘΕΜΑ

Υπό πίεση ο Σολτς για την πολιτική του στο Ουκρανικό

Υπό πίεση ο καγκελάριος Σολτς για την πολιτική του στο Ουκρανικό

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς στην πτήση της επιστροφής στο Βερολίνο από το Τόκιο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Σολτς απάντησε στις αιχμές του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου CDU, Φρίντριχ Μερτς, περί διστακτικότητας και φοβικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι αρκετά φοβικός ώστε να με κλονίσουν τέτοιες κατηγορίες» και προσθέτει ότι «είναι ίδιον μιας δημοκρατίας η αντιπολίτευση να επιτίθεται σθεναρά στην κυβέρνηση». Ως προς τις δημοσκοπήσεις, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων έδειξε ότι το 54% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο του καγκελαρίου, ο Σόλτς τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο «δεν θα πρέπει οι ενέργειές μας να εξαρτώνται από αυτές, ειδικά σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο».

Στο θέμα της προμήθειας οπλικού υλικού στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος προχωρά βήμα-βήμα, όπως είπε. Προ ημερών εγκρίθηκε η εξαγωγή 30 αρμάτων αεράμυνας τύπου Gepard, αν και η συζήτηση για τις προμήθειες βαρέων όπλων στην Ουκρανία συνεχίζεται, καθώς το Κίεβο σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προτίθεται να αγοράσει από τη γερμανική βιομηχανία Rheinmetall 100 άρματα μάχης τύπου Marder και 88 άρματα τύπου Leopard 1. Ο καγκελάριος επισήμανε ότι «οι βεβιασμένες ενέργειες και το να δρα από μόνη της η Γερμανία, μου φαίνονται ύποπτα».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μέρτς ετοιμάζεται για επίσκεψη στο Κίεβο, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, εντείνοντας έτσι την πίεση προς τον καγκελάριο Σόλτς να κινηθεί πιο αποφασιστικά στα αιτήματα για εξοπλισμούς που έχει από την ουκρανική κυβέρνηση.

Επιθετική κατά Πούτιν η Μπέρμποκ

H uπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξη στην Bild επιμένει στην απόσυρση όλων των Ρώσων στρατιωτών από την Ουκρανία λέγοντας ότι «στόχος μας είναι η ειρήνη – για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας». Η Μπέρμποκ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι την ευρωπαϊκή ειρήνη, έτσι όπως τη γνωρίζαμε, την κατέστρεψε «ανεπανόρθωτα» ο Πούτιν και «όσο και αν το επιθυμούμε, δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή πριν τις 24 Φεβρουαρίου. Δεν μπορούμε στο εξής να βασιστούμε ξανά μόνο στις υποσχέσεις του Πούτιν». Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει αυτή τη βάναυση εισβολή και να προστατευτεί από μελλοντικές επιθέσεις.

«Μόνο όταν όλοι στην Ευρώπη αντιληφθούν ότι σε έναν πόλεμο στο τέλος κανείς δεν είναι νικητής, αλλά όλοι είναι χαμένοι, θα υπάρξει και πάλι πραγματική ειρήνη», τονίζει η Μπέρμποκ η οποία υπογραμμίζει ότι η εκεχειρία αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα και ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο εφόσον η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Μια ειρήνη με προϋποθέσεις, όπως τις υπαγορεύει η Ρωσία, δεν θα έφερνε στην Ουκρανία και σε εμάς στην Ευρώπη την πολυπόθητη ειρήνη, και στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγούσε στον επόμενο πόλεμο, «ακόμα πιο κοντά στα σύνορά μας», προειδοποιεί η Μπέρμποκ. Τέλος, τονίζει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει όρους στους Ουκρανούς, καθώς είναι αυτοί που έχουν θύματα σε αυτόν τον πόλεμο και απειλούνται με καταπίεση και βία υπό ρωσική κατοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι