Δεν έπεισε με τα «χαρτζιλίκια» ο Μακρόν

Δεν έπεισε με τα «χαρτζιλίκια» ο Μακρόν

Δύο λέξεις κυριαρχούν στα σχόλια για το διάγγελμα του Μακρόν προς τον λαό της Γαλλίας, με το οποίο επιχείρησε να κατευνάσει το αυθόρμητο και απατρονάριστο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που έχει παραλύσει την χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες. Και αυτές είναι οι λέξεις «υποχώρηση» σε ό, τι αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου και «χαρτζιλίκια» για τις εξαγγελίες του προς τους διαδηλωτές.

Θορυβημένος από την έκταση των κινητοποιήσεων, τις οικονομικές επιπτώσεις τους, αλλά και από την διεθνή κατακραυγή μετά την τεράστια επιχείρηση καταστολής, η οποία συνέθλιψε το προφίλ του, ο Μακρόν επιχείρησε την Δευτέρα μία στροφή στην πολιτική διαχείριση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ενδιάμεσων φορέων, συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις, όπως είχε κάνει και ο Λουδοβίκος 16ος , το 1789, συγκαλώντας την συνέλευση των τάξεων. Στην χθεσινή συνάντηση βέβαια δεν δόθηκε ο νέος «όρκος του μπιλιάρδου» που είχε οδηγήσει τότε στην Γαλλική Επανάσταση. Άλλωστε, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές ήταν εκτός αιθούσης, μιας και τα Κίτρινα Γιλέκα δεν δέχθηκαν αυτές τις τρεις εβδομάδες των κινητοποιήσεων τους την κάλυψη συνδικάτων και πολιτικών φορέων.

Βερμπαλισμοί και χαρτζιλίκια

Λίγες ώρες αργότερα, σε ένα διάγγελμα 13 λεπτών, ο Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να κατευνάσει την δυναμική των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά και να πείσει τους Γάλλους πολίτες ότι έλαβε υπόψη του τα μηνύματα που έστειλε όλες αυτές τι ημέρες το εξεγερμένο πεζοδρόμιο.

Αρεσκόμενος ωστόσο στα ωραία λόγια και στην στρογγυλοποίηση των καταστάσεων, ο Μακρόν αναλώθηκε για άλλη μία φορά σε βερμπαλισμούς. «Θέλω να κηρύξω σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, πριν προχωρήσει στην εξαγγελία έκτακτων μέτρων για την  αντιμετώπιση της κρίσης.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κοινωνία την είχε κηρύξει ωστόσο νωρίτερα, με την γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση καταστολής του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, τις προληπτικές συλλήψεις και προσωρινές κρατήσεις διαδηλωτών και την ωμή βία της αστυνομίας που κατήγγειλαν οι διαδηλωτές το περασμένο Σάββατο.

Σε ότι αφορά δε, αυτά καθαυτά τα έκτακτα μέτρα, χαρακτηρίζονται ήδη ως ανεπαρκή από την αντιπολίτευση, αλλά και από μερίδα των Κίτρινων Γιλέκων, που μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχουν πεισθεί και δεν δείχνουν ότι θα αναστείλουν την προγραμματισμένη για το Σάββατο «πέμπτη πράξη» των κινητοποιήσεών τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στο διάγγελμά του, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 21 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο Μακρόν εξήγγειλε μέτρα, τα οποία κοστολογούνται «μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».  Η αριστερά και η κεντροαριστερά ωστόσο τα έχουν απορρίψει ήδη.

Ο ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος εμφανίστηκε στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου ανάμεσα στα Κίτρινα Γιλέκα, έκανε λόγο για «χαρτζιλίκι». Παραλλήλως κατήγγειλε τον Γάλλο πρόεδρο ότι ανήγγειλε μέτρα, το κόστος των οποίων θα πληρώσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία, αναφερόμενος στην απόφαση του Μακρόν να μην επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η «πέμπτη πράξη» του δράματος θα παιχθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Αρνητικοί στις εξαγγελίες Μακρόν ήταν όμως και ο πρόεδρος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, καθώς και ένας εκ των εκπροσώπων του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, ο Μπενζαμέν Κοσί. Ο τελευταίος μάλιστα, ο οποίος είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο, δεν πείστηκε από τις εξαγγελίες, τις οποίες χαρακτήρισε «ημίμετρα».

Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν

Παρουσιάζοντας στον γαλλικό λαό τα έκτακτα μέτρα του, ο Μακρόν μίλησε για την οικοδόμηση ενός νέου εθνικού συμβολαίου, το οποίο θα επιτρέπει στον κόσμο της εργασίας να ζει αξιοπρεπώς. Αυτό το «εθνικό συμβόλαιο» ωστόσο κοστίζει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη η Κομισιόν έστησε αυτί.

Λίγα λεπτά άλλωστε, μετά  το διάγγελμα του Μακρόν και τις δεσμεύσεις του για μείωση φόρων και αύξηση του κατώτατοι μισθού, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά όλα τα πιθανά σενάρια». Αυτό σημαίνει ότι οι λογιστές των Βρυξελλών έχουν πιάσει ήδη δουλειά, αφού έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2019 ήταν προβληματικός.

Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα, ο γαλλικός προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2,8% για το 2019, σχεδόν στο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, πριν ο Μακρόν κάνει την πρώτη υποχώρηση, αναστέλλοντας τις αυξήσεις στην φορολόγηση των καυσίμων. Τώρα, με το νέο πακέτο, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιδράσει η Κομισιόν. Θα κάνει και δεύτερη χάρη στην Γαλλία; Και αν την κάνει όντως, πως θα δικαιολογηθεί στους Ιταλούς, του οποίους πιέζει εδώ και μήνες να ρίξουν το δικό τους έλλειμμα κάτω από το 2%;

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν έπεισε τα Κίτρινα Γιλέκα, τότε το μόνο που κατάφερε με το διάγγελμά του ήταν να κάνει “μια τρύπα στο νερό”, ένα “qu’un point d’eau” που λένε και οι Γάλλοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι